Ειδήσεις

Με μεγάλη επιτυχία ο Β΄ Αμφικτυονικός Αγώνας Δρόμου «Ευθύμιος Χριστόπουλος»


Ο Αθλητικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Αμφικτύονες Λαμίας (Α.Π.Σ. ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΕΣ ΛΑΜΙΑΣ) με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και του Δήμου Λαμιέων πραγματοποίησε για δεύτερη συνεχή φορά τον «Αμφικτυονικό Αγώνα Δρόμου, Ευθύμιος Χριστόπουλος», προς τιμήν του αείμνηστου Διδασκάλου Ευθυμίου Χριστόπουλου, ο οποίος ανέδειξε τη σημασία και το πνεύμα της Πυλαίας Αμφικτυονίας της αρχαίας Ανθήλης μέσα από μακροχρόνια μελέτη και έρευνα, αλλά και με την έκδοση του ομώνυμου βιβλίου του το 2005. Η εκκίνηση του κυρίως αγώνα των 10 χιλιομέτρων δόθηκε το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017 μπροστά από το μνημείο του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες και το Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών. Τριακόσιοι τρείς (303) δρομείς και περιπατητές από διάφορα μέρη της χώρας δήλωσαν αρχικά συμμετοχή και 165 αψήφησαν τον άστατο καιρό και πήραν τελικά εκκίνηση! Η συμμετοχή τους εκτός από αγάπη για τον μαζικό αθλητισμό, δήλωνε και την ανάγκη τους να συμμετάσχουν σε έναν ιστορικό αγώνα, που συμβολικά είχε αφετηρία την Αρχαία Ανθήλη, τον τόπο των πρώτων Αμφικτυονικών Συνεδρίων του 1522π.Χ., ενώ περνούσε και από την περιοχή της πιο ιστορικής και ηρωικής μάχης των Ελλήνων που δόθηκε ποτέ, της μάχης των Θερμοπυλών το 480π.Χ. Συνεχίζοντας πέρασε από την ιστορική Αλαμάνα, το σημείο όπου ο Αθανάσιος Διάκος στις 23 Απριλίου 1821 έδωσε την ηρωική μάχη με τους συντρόφους του ενάντια στους Τούρκους. Μετά από 10 χιλιόμετρα ο τερματισμός του αγώνα έγινε στην πλατεία της σημερινής Ανθήλης, όπου μέσα σε εορταστικό κλίμα οι συνοδοί, μικρά παιδιά, κάτοικοι και επισκέπτες υποδέχονταν τους αθλητές ραίνοντάς τους μάλιστα με ρύζι, το τοπικό προϊόν της Περιοχής. Ακολούθησε γλέντι με παραδοσιακά προϊόντα και ετοιμασίες των συλλόγων της περιοχής και των χορηγών του αγώνα, ενώ τα παιδιά του χορευτικού τμήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου της Ανθήλης παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς. Η εθελοντική προσφορά δεκάδων ανθρώπων, η μαζική κινητοποίηση τοπικών φορέων και μη, αλλά και η συμμετοχή εκατοντάδων συμπολιτών μας δημιούργησε κλίμα σύμπνοιας και αμφικτυονικού πνεύματος, αλληλεγγύης και ειρηνικής συνύπαρξης.

Παράλληλα με τον αγώνα δρόμου των 10 χιλιομέτρων διεξήχθη και Παιδικός Αγώνας 1500μ. για παιδιά Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου ξεχωριστά στο κέντρο της Ανθήλης. Η πολύ όμορφη ημέρα έκλεισε με τις απονομές των επάθλων από τους επισήμους στους πρώτους τερματίσαντες άνδρες, γυναίκες, αγόρια και κορίτσια.

Παραθέτονται και τα ονόματα των τριών (3) πρώτων νικητών σε κάθε κατηγορία:

ΑΝΔΡΕΣ:

1ος Σκούταρης Νικόλαος με αριθμό 208

2ος Παπαλεξίου Αλέξανδρος με αριθμό 242

3ος Κατσίκας Φάνης με αριθμό 278

ΓΥΝΑΙΚΕΣ:

1η Καλλιρόη Λίρα με αριθμό 153

2η Κατσάνου Βάια με αριθμό 225

3η Τσιγάρα Ιωάννα με αριθμό 270

ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ, Αγόρια:

1ος Καραγκούνης Νικόλαος

2ος Κουφοκώστας Ιωάννης

3ος Μελισσουργός Χάρης

ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ, Κορίτσια:

1η Αναστασίου Ευαγγελία

2η Καλτσά Μαρία

3η Ορφανοπούλου Αθανασία

ΠΑΙΔΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ, Αγόρια:

1ος Σωτηρίου Χάρης

2ος Βασιλόπουλος Κωνσταντίνος

3ος Βασιλόπουλος Μιχάλης

ΠΑΙΔΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ, Κορίτσια:

1η Χουλιάρα Αλεξάνδρα

2η Σκεμπέ Στυλιανή

3η Καλτσά Αλεξάνδρα

Τέλος, απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση σε όλους να μας τιμήσουν με την παρουσία τους την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017  και ώρα 19:00 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Λαμιέων στην καθιερωμένη πλέον βράβευση των Εθελοντών και των Χορηγών του Αγώνα και γενικότερα των Αμφικτυονικών Εκδηλώσεων 2017.

Προηγούμενο άρθρο Εγκαινιάζεται το έργο αποχέτευσης της Στυλίδας
Επόμενο άρθρο Ημερίδα για την αλιευτική διαχείριση και προστασία του Μαλιακού