Ειδήσεις

Με μεγαλοπρέπεια ο εορτασμός της Παναγίας και της εθνικής επετείου στη Λαμία


Με ιδιαίτερη εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε το Σάββατο 25 Μαρτίου,  η διπλή μεγάλη Εορτή της Παναγιάς και της Πατρίδος μας.

Επίκεντρο της Εορτής η ιερή Καθέδρα της Ιστορικής Ρούμελης, ο πανηγυρίζων Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

Το πρωί της Παρασκευής στον πανηγυρικό όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, ο οποίος κατόπιν προηξήρχε της λαμπρής δισαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, συνιερουργούντος του εκ Λαμίας καταγομένου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αβύδου κ. Κυρίλλου, τη συμμετοχή ιερέων και διακόνων της Μητροπόλεως μας.

Στις 10:30 τελέσθηκε η επίσημη Δοξολογία, παρουσία της Υπουργού Τουρισμού κ. Έλενας Κουντουρά και απάντων των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου.

Προ της απολύσεως της Δοξολογίας ο Ποιμενάρχης μας εξέφρασε την μεγάλη του χαρά για τον λαμπρό εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Παλιγγενεσίας, στον οποίο παρέστη σύσσωμος ο ιερός κλήρος, οι εντιμότατοι άρχοντες του τόπου μας και ο ευσεβής λαός και απηύθυνε μήνυμα ενότητος.

Μεταξύ άλλων ετόνισε:

«Θεοφιλέστατε Επίσκοπε Αβύδου κ. Κύριλλε, αγαπητέ εν Χριστώ αδελφέ, Πανοσιότατοι και Αιδεσιμότατοι πατέρες, εντιμότατοι άρχοντες της πολιτείας και του στρατού, ευλογημένοι χριατιανοί, αυτή η Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, εμείς οι Έλληνες την εορτάζουμε με τόση καρδιακή συμμετοχή, όπως εορτάζουμε και την Ανάσταση. Ιδιαιτέρως δε εμείς εδώ στη Ηρωική πόλη της Λαμίας στην καρδιά της Ρούμελης, νιώθουμε την εορτή του Ευαγγελισμού περισσότερο, διότι πρώτον εορτάζει η καθέδρα της Μητροπόλεως μας και δεύτερον, διότι η ψυχή μας είναι γεμάτη πατριωτισμό και τιμούμε την ημέρα της Εθνικής μας παλιγγενεσίας και το σύμβολο της πόλεως μας ,τον Ήρωα και Εθνομάρτυρα Αθανάσιο Διάκο.

Καθώς λειτουργούσαμε σήμερα, σκέφθηκα, πως θα ήταν η Κοινωνία μας και  το γένος μας χωρίς την θερμουργό δύναμη της Εκκλησίας; Θα υπήρχαν Εθνικές Εορτές χωρίς την Εκκλησία; Πως θα ήταν η κοινωνία μας χωρίς την αύρα αυτή που εκπέμπει η κοινή Εορτή της Εκκλησίας και την Πατρίδος;

Αυτή η Εορτή μας θέλει ενωμένους. Εάν ενωθούμε όλοι μαζί και προχωρήσουμε μπροστά, η κρίση θα ξεπεραστεί. Εν τη ενότητι η ισχύς.

Κι εμείς εδώ σήμερα δίνουμε αυτή την εικόνα στην Επαρχία μας. Ενωμένοι όλοι μαζί, ενώπιον του Θεού και του Λαού.

Σήμερα χαίρω ιδιαιτέρως, διότι την Εορτή λαμπρύνει με την παρουσία του και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος, βοηθός Επίσκοπος του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, ο οποίος μας μετέφερε την αύρα του Βοσπόρου και της Κωνσταντινούπολης.

Αδελφοί μου, επιτρέψατε μου να εκφράσω την μεγάλη μου χαρά και να καταθέσω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την ενότητα αυτή.

Παρακαλώ έτσι να πορευόμεθα όλοι. Αυτό είναι που χρειάζεται σήμερα η Πατρίδα μας και ολόκληρη η Ευρώπη, από την οποία δεν πρόκειται ποτέ η Ελλάδα να ξεκολλήσει, διότι ανήκει και δια τον χριστιανισμό και δια τον πολιτισμό, παρά τα κύματα και τις δυσκολίες. Σ΄ αυτήν όμως την ανοδική πορεία προς το Γολγοθά θα πρέπει ο στρατός να οπλιστεί με γενναιότητα και αποφασιστικότητα και οι πολιτικοί με σύνεση, με οξυδέρκεια, με αγάπη και με  ηρωισμό και όλοι μαζί με τον ιερό κλήρο, με τις παραδόσεις, τις διαθήκες, υπομνήσεις και υποθήκες των πεσόντων προγόνων μας να τιμήσουμε το όνομα που λέγεται Ορθόδοξη Ελλάδα.

Παρότι οδυρόμεθα  ότι γίνεται αποχρωματισμός, διότι δεχόμεθα πιέσεις από τη Δύση, εν τούτοις όμως ο λαός μας, είτε από αντίδραση, είτε επειδή βγάζει αυτό που νιώθει στην ψυχή του όταν πιέζεται και κινδυνεύει, τώρα  έχει περισσότερη αγάπη προς την Πατρίδα, προς την Εκκλησία και προς τις παραδόσεις και αυτό θα πρέπει να ανθοφορήσει για να κρατηθούμε και να σταθούμε.

Ευχόμεθα υπέρ ενισχύσεως του φιλοχρίστου στρατού μας, υπέρ φωτίσεως και ενισχύσεως των πολιτικών μας, οι οποίοι κρατούν το τιμόνι της πατρίδος μας και είναι στη φοβερή αυτή δίνη να οικονομήσουν τα ανοικονόμητα, ευχόμαστε να τους στηρίζει ο Θεός και εμείς με την αγάπη μας. Χρόνια Πολλά σε όλους.

Παρακαλώ Θεοφιλέστατε να μεταφέρετε την αγάπη και τον σεβασμό, τον δικό μου προσωπικά και ολοκλήρου του ποιμνίου της Επαρχίας μας στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, τον ήρωα της Κωνσταντινουπόλεως, τον ακρίτα του Ελληνισμού, ο οποίος αναλίσκεται και θυσιάζεται καθημερινά για να κρατήσει αναμμένη την λαμπάδα της Ορθοδοξίας και του Γένους».

Στην συνέχεια τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο Προϊστάμενος της Β/θμιας εκπαιδεύσεως κ. Σπυρίδων Πιλιτζίδης.

Ακολούθησε λιτανεία της Ιεράς Εικόνος του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Τελέσθηκε τρισάγιο στον τόπο του φρικτού μαρτυρίου του Αθανασίου Διάκου και εκ μέρους των επισήμων, κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Ήρωος στην ομώνυμη πλατεία.

Στις 12:00 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, στην οποία τα νιάτα της Λαμίας απέτισαν φόρο τιμής και σεβασμού στους πεσόντες ήρωες και μάρτυρες της πίστεως και της πατρίδος.

Πηγή: imfth.gr

Φωτό imfth& Δημήτριος Ανάγνου 

Προηγούμενο άρθρο 7 συλλήψεις για ναρκωτικά στη Λαμία
Επόμενο άρθρο 2η θέση για τον Σ.Ο. Λαμίας στο πρωτάθλημα σκάκι