Ειδήσεις

«Οι λέξεις» του Β.Δ. Αναγνωστόπουλου παρουσιάζεται στη 3η Γιορτή Φθιωτικού Βιβλίου


Το Σάββατο 8/4 έχουμε την τιμή και χαρά στην 3η Γιορτή Φθιωτικού Βιβλίου στις 19.30 στην αίθουσα της “Αρχαίας Αγοράς” της Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας να παρουσιάζουμε τον Βασίλη Δ. Αναγνωστόπουλο, Ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος του Ομίλου μας και το τελευταίο βιβλίο του “οι λέξεις” (ποιητική συλλογή). Την παρουσίαση θα κάνει ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Γιώργος Σταυρόπουλος. Ποιήματά του θα απαγγείλει η Βάσω Μπούρα, εκπαιδευτικός.

Για το Δ.Σ.

Κική Νικοπούλου (Πρόεδρος)

Κώστας Τσιαλαφούτας (Γ. Γραμματέας)

 

“Το βιβλίο είναι η εξάρτησή μου.

       Η γραφή το κρησφύγετό μου.

             Η ανάγνωση τα ταξίδια μου!”

                                         Β. Δ. Αναγνωστόπουλος

 

Ο Β. Δ. Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε στον ΄Αγιο Γεώργιο Δομοκού (1941),τα πρώτα γράμματα διδάχτηκε στο 1ο δημοτικό σχολείο Λαμίας (1948-1950, Δ/ντής Παπαηλειάδης), συνέχισε το δημοτικό στο χωριό του, Α΄ Γυμνάσιο Αρρένων Λαμίας (Τμήμα Κλασικό,1954-1960), ακολούθως  με υποτροφία Κλασική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συμπλήρωσε τις σπουδές του στη Γερμανία. Υπηρέτησε επί 42 χρόνια ως φιλόλογος στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση: στο Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς Ιωαννίνων (1966-1971), στην ιδιωτική Εκπαίδευση (1971-1975), στη Σχολή Νηπιαγωγών Καρδίτσας (1976-1989) και  Καθηγητής της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (με έμφαση στην Παιδική) στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, από το 1989 έως το 2008,οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Έχει κατευθύνει τη δράση του σε εκπαιδευτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα. Ασχολείται με την κριτική του βιβλίου, ιδιαίτερα με την έρευνα και τη μελέτη της  λογοτεχνίας (γενικής και παιδικής), καθώς και με τη λαϊκή παράδοση και γλώσσα. Έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, το πανεπιστήμιο της Padova  και από πολλούς  άλλους φορείς και συλλόγους .  Έχει γράψει βιβλία της ειδικότητάς του (πάνω από 60) για τη γλώσσα, την ποίηση, την παιδική / νεανική λογοτεχνία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την κριτική  του βιβλίου, τη λαϊκή παράδοση,το δημοτικό τραγούδι, το παραμύθι, βιβλία για παιδιά, ανθολόγια κ.ά.

Tα ειδικότερα επιστημονικά του ενδιαφέροντα είναι η Ελληνική Λογοτεχνία, της οποίας μέρος αναπόσπαστο θεωρεί τη λογοτεχνία για παιδιά και νέους, η γλώσσα και η προφορική λαϊκή παράδοση. Περισσότερο ασχολείται με την έρευνα και τη μελέτη της λογοτεχνίας (λαϊκής και δόκιμης) καθώς και με την κριτική του βιβλίου. Tο γενικότερο συγγραφικό και ερευνητικό του έργο (για το οποίο πολλοί άνθρωποι των Γραμμάτων, κριτικοί κ.λπ. έχουν εκφραστεί ευμενώς) του έδωσε τη δυνατότητα να έχει μια ευρύτερη εποπτεία στο χώρο της λογοτεχνίας και να εστιάσει περισσότερο το ενδιαφέρον του στη λογοτεχνία για παιδιά και νέους,  στην καλλιέργεια τη γλώσσας των νηπίων και στην εφαρμοσμένη λαογραφία. H διδασκαλία και η επαφή του με σπουδαστές και φοιτητές των Παιδαγωγικών Σχολών [Iεροδιδασκαλείο Bελλάς, Σχολή Nηπιαγωγών Καρδίτσας,Παιδαγωγικό Tμήμα Παν/μίου Θεσσαλίας] επί μια 35ετία (1966-71, 1976-1989, 1989-2008 αντίστοιχα), αλλά και η διδασκαλία του στη ΣEΛΔE Λαμίας και Λάρισας,  ΠEK Λάρισας και στην Εξομοίωση, τα Επιμορφωτικά μαθήματα σε εκπαιδευτικούς της A/θμιας και B/θμιας κ.λπ. του θεμελίωσαν ισχυρά την πεποίθηση για την αναγκαιότητα της διδασκαλίας της παιδικής λογοτεχνίας μέσα στο ενιαίο πεδίο μελέτης και έρευνας της ελληνικής λογοτεχνίας.

Πέρα απ’ αυτά, οι κύριοι προσανατολισμοί του, τον οδήγησαν στην ίδρυση του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου υλοποιούνται προγράμματα ερευνητικά με στόχο κυρίως την καταγραφή και την έκδοση υλικού από τη λαϊκή λογοτεχνία (κατάλληλου για την εκπαιδευτική πράξη),  την κατάρτιση Φωνοθήκης στο σχολείο (νηπιαγωγείο, δημοτικό).κ.ά. Aπό το Aκ. Έτος 1998-1999 ιδρύθηκε και λειτουργεί εντός του Eργαστηρίου “Mουσείο Παιδικής Λογοτεχνίας”, στην πραγματικότητα  Mουσείο  Λογοτεχνών.

Προηγούμενο άρθρο Μαθητές από τη Χίο στον Σεβασμιώτατο
Επόμενο άρθρο Τοποθέτηση Χρ. Σταϊκούρα στην παρουσίαση του βιβλίου «Αντεπίθεση πυρών» του Pierre Bourdieu