Ειδήσεις

Ομιλία Γ. Κοτρωνιά στο Σ/Ν για τα πλαστικά


O Βουλευτής Γεώργιος Κοτρωνιάς μίλησε σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το Σ/Ν του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας :  «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/904 σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον »   .

     Παρατίθεται αναλυτικά η ομιλία του Βουλευτή :

«….…Σε ό,τι αφορά αυτό καθεαυτό το νομοσχέδιο έχω να παρατηρήσω τα παρακάτω:

    Η ευαισθησία της Νέας Δημοκρατίας για το περιβάλλον ξεκινάει από την κορυφή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με κάθε τόνο, προεκλογικά αλλά κυρίως μετεκλογικά ως Πρωθυπουργός, με μία σειρά νόμων ως Κυβέρνηση, αποδεικνύει ότι, η μέριμνα για το περιβάλλον, η πράσινη ανάπτυξη, δεν είναι θέμα ταμπέλας, αλλά θέμα πολιτικής βούλησης και εφαρμοσμένης πολιτικής.

    Τόσο στις προγραμματικές δηλώσεις, όσο και στα νομοσχέδια, που το ένα μετά το άλλο ήρθαν στη Βουλή, εκφράστηκε η απόφαση να προχωρήσουμε στην νομοθέτηση περιβαλλοντικών πολιτικών.

     Η ηλεκτροκίνηση, η απολιγνιτοποίηση και η δίκαιη μετάβαση, το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» και τώρα η κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης είναι, ενδεικτικά, κάποια από τα μέτρα που η Κυβέρνησή μας λαμβάνει για την προστασία του περιβάλλοντος.

    Έτσι, με την υποβολή του Σχεδίου Νόμου επιδιώκεται η εναρμόνιση του εθνικού δικαίου με την οδηγία (EE) 2019/904 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον και τη μετάβαση σε μία κυκλική οικονομία, με βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα και προϊόντα.

    Σύμφωνα με εθνικές και Ευρωπαϊκές μελέτες το 80 έως 85% των θαλάσσιων απορριμμάτων που συναντώνται στις παραλίες αποτελούν πλαστικό, το 50% δε των πλαστικών αυτών αντιστοιχεί σε πλαστικά μιας χρήσης, ενώ το 27% σε είδη αλιείας. Τα υλικά αυτά δεν αποδομούνται με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται σε μεγάλο βαθμό στις ακτές και το υδάτινο περιβάλλον και να απειλούν τα θαλάσσια οικοσυστήματα, την βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη υγεία.      Συγχρόνως βλάπτουν και δραστηριότητες όπως ο τουρισμός και η αλιεία.

    Οι στόχοι του νομοσχεδίου είναι:

  1. Η απαγόρευση διάθεσης στην Ελληνική αγορά ορισμένων πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης.
  2. Η μείωση της κατανάλωσης ορισμένων πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης.
  3. Ο επανασχεδιασμός των πλαστικών φιαλών ώστε να είναι προσαρτημένα σε αυτά τα καπάκια τους, καθώς και με υποχρεωτική χρήση ανακυκλωμένης πρώτης ύλης.
  4. Η αύξηση της χωριστής συλλογής πλαστικών φιαλών με συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους.
  5. Η δημιουργία Προγραμμάτων Διευρυμένης Ευθύνης Παραγωγού για νέες ομάδες προϊόντων.
  6. Η περιβαλλοντική σήμανση προϊόντων και η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών.

      Τίθενται ποσοτικοί στόχοι μείωσης της κατανάλωσης των πλαστικών και ρυθμίζεται η επιβολή εισφοράς προστασίας περιβάλλοντος για όλα τα πλαστικά μιας χρήσης. Η εισφορά θα εισπράττεται από το Πράσινο Ταμείο και θα αποδίδεται σε Δήμους και Περιφέρειες για δράσεις υπέρ του περιβάλλοντος.

      Καθιερώνεται από 3 Ιουλίου 2021, καθολική απαγόρευση διάθεσης στην ελληνική αγορά των πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης.

    Από 1/2/2021, οι φορείς της γενικής κυβέρνησης δεν θα προμηθεύονται προϊόντα μιας χρήσης ώστε να δοθεί πρώτα από το κράτος το μήνυμα στην Ελληνική κοινωνία.

     Θεσπίζεται πρόγραμμα διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού για τα προϊόντα μίας χρήσης που διατίθενται στην αγορά.

     Σημαντική παράμετρος για την επιτυχία κάθε προγράμματος ανακύκλωσης είναι η συνεχής ενημέρωση του πληθυσμού.

       Για την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών στην παράγραφο 1 προβλέπεται οργάνωση και υλοποίηση ετήσιων προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού από τους φορείς ΣΕΔ.  Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προγράμματα θεσπίζονται από τον ΕΟΑΝ (Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης)και παρακολουθούνται από αυτόν.

     Βλέπουμε δηλαδή ότι, με το νομοσχέδιο καλύπτεται όλο το φάσμα, από την παραγωγή, τη διάθεση, την κατανάλωση και τον έλεγχο των προϊόντων μιας χρήσης και αποτελεί ένα επιπλέον βήμα στην υλοποίηση της συνολικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας για μία ουσιαστική, πραγματική, πράσινη ανάπτυξη».

 

Προηγούμενο άρθρο Εορτασμός του Πολυούχου της Λαμίας Ευαγγελική Λουκά και της Απελευθέρωσης της πόλης από τους Γερμανούς
Επόμενο άρθρο Χρ. Σταϊκούρας: Μέτρα οικονομικής στήριξης για περιοχές που εντάσσονται στο επίπεδο 4 από τη λοίμωξη covid-19