Ειδήσεις

Ο Όρθρος της Μεγάλης Τετάρτης στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Λαμίας


Σε ιδιαιτέρως κατανυκτική ατμόσφαιρα  τελέσθηκε η Ακολουθία του Νυμφίου την Μεγάλη Τρίτη 3 Απριλίου το απόγευμα,  στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Λαμίας.

Στην Ιερά ακολουθία χοροστάτησε, έψαλλε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος παρουσία πλήθους ευσεβών πιστών, οι οποίοι παρακολουθούσαν και συμμετείχαν στην Ακολουθία με ιδιαίτερη ευλάβεια.

Το Τροπάριο της Κασσιανής απέδωσε μελίρρυτα ο Πρωτοψάλτης του Ναού κ. Βασίλειος Χήρας, συνοδεία ιεροψαλτών και ισοκρατών.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι οι Ακολουθίες αυτών των ημερών είναι ανεπανάληπτες και οι ωραιότερες του χρόνου.     Ακολούθως αναφέρθηκε στα πρόσωπα και στα γεγονότα που προβάλλονται από την αρχή της Μεγάλης εβδομάδος,  όπως το πάθος του Ιωσήφ του Παγκάλου που είναι η προτύπωση του Χριστού και μας δείχνει ότι με την καθαρότητα της ψυχής και του σώματος μπορούμε να ακολουθήσουμε τον Χριστό στο πάθος του. Στις δέκα παρθένες,  οι οποίες μας διδάσκουν να γρηγορούμε και να μην αναπαυόμαστε στα πράγματα του κόσμου  και κατέληξε,  αναλύοντας το συγκλονιστικό τροπάριο της Κασσιανής στο οποίο προβάλλεται το σημαντικότερο πράγμα που μπορεί να έχει ο άνθρωπος, την άφεση των αμαρτιών.          Ακολούθως ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Αγίας Κασσιανής, η οποία στο τροπάριό της μνημονεύει την πόρνη γυναίκα για να πάρουμε όλοι εμείς θάρρος και να είμαστε σίγουροι ότι αν μετανοήσουμε, σωζόμαστε.

«Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να έχουμε αυτογνωσία, να ταπεινωνόμαστε, και να ζητούμε συγχώρεση από το Θεό. Η απάντηση για να αισθανθούμε την αλλαγή που φέρνει το πάθος και η Ανάσταση του Κυρίου βρίσκεται στον κατηχητικό λόγο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου που αναγιγνώσκεται στην Ακολουθία της Αναστάσεως.         «Όποιος έχει ευλάβεια και αγαπά τον Θεό και  έχει ετοιμαστεί,  να ενωθεί με το Θεό και να αλλάξει τη ζωή του».

Ο Σεβασμιώτατος έκλεισε το κήρυγμά του με την ευχή: «Ας ελπίσουμε ότι μετά τη λύπη της σταυρώσεως θα έρθει η χαρά της Αναστάσεως και για εμάς και για την Ελλάδα μας. Καλή Ανάσταση».

Προηγούμενο άρθρο Συλλήψεις 7 ατόμων για παράνομη εμφιάλωση και εμπορία φιαλών υγραερίου
Επόμενο άρθρο Συλλήψεις 22 ατόμων σε ένα 24ωρο στη Στερεά Ελλάδα