Ειδήσεις

Παρέμβαση Γ. Κοτρωνιά στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής


Ο Βουλευτής Γεώργιος Κοτρωνιάς, συμμετείχε χθες στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής των Έλληνων, της οποίας είναι μέλος. 

    Το αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν: «Προστασία βιοποικιλότητας και Αγροτική Παραγωγή».

    Ο Βουλευτής έθεσε κατά την συνεδρίαση το ζήτημα του κορεσμού των γραμμών μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος που μπορεί να παράγεται από εναλλακτικές πηγές ενέργειας, γεγονός που καθιστά αδύνατη την συμμετοχή των ανεξάρτητων αγροτών στην αδειοδότηση νέων μονάδων για παραγωγή ενέργειας, από φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές πηγές.


      Στις συζητήσεις μετείχαν ο Υφυπουργός Κοινής Αγροτικής Πολιτικής κ. Κ. Σκρέκας και ο Γεν. Γραμ. Αγροτικής Πολιτικής & Διαχ/σης Κοιν. Πόρων κ. Κ. Μπαγινέτας και δεσμεύτηκαν ότι, ενώ μέχρι σήμερα είχαν προτεραιότητα στην αδειοδότηση οι αγρότες μόνον ως αυτοπαραγωγοί ενέργειας, μέσα από ΚΥΑ, η οποία αναμένεται να εκδοθεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, θα έχουν προτεραιότητα στην αδειοδότηση και οι ανεξάρτητοι αγρότες-παραγωγοί ενέργειας.


   Αξίζει να σημειωθεί ότι:

1)  η Κυβέρνηση με τον ισχύοντα νόμο του Yπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θεσμοθέτησε ότι, οι αγρότες έχουν την δυνατότητα αδειοδότησης για να παράγουν τριπλάσια ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος, από αυτή που τους είναι αναγκαία για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της αγροτικής παραγωγής, έτσι ώστε, από την πώληση της επιπλέον ενέργειας που παράγουν, να μπορούν να αποσβέσουν τα έξοδα και τα δάνεια της επένδυσης τους  και


2) στο πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το περιβάλλον δίνεται η δυνατότητα κατασκευής από ομάδα αγροτών (που μοιράζονται τη δαπάνη), υποσταθμού για εξασφάλιση γραμμών μεταφοράς, όπου υπάρχει κορεσμός, πλην όμως δεν δίνεται προτεραιότητα στην αδειοδότηση εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας από ανεξάρτητους αγρότες.


  Με την σημερινή δέσμευση για την έκδοση σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης λύνεται το ζήτημα της προτεραιότητας αδειοδότησης των ανεξάρτητων αγροτών και ικανοποιείται και αυτό το αίτημα του αγροτικού κόσμου.

Προηγούμενο άρθρο Υπόμνημα ΣΒΘΣΕ για τα ανταποδοτικά τέλη
Επόμενο άρθρο Έναρξη περιόδου εγγραφών στους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Λαμιέων