Ειδήσεις

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Γ. Σούρλα «Το Ενικό χρέος προς τους άταφους νεκρούς του 1940»


Στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Γεωργίου Σούρλα με τίτλο «Το Ενικό χρέος προς τους άταφους νεκρούς του 1940» αφιέρωμα στην Ερμιόνη Μπρίγκου «Μάνα των Πεσόντων», μία  εκδήλωση, η οποία τελούσε με την συνδιοργάνωση του Δήμου Λαμιέων και της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τη εκδήλωση συντόνιζε ο Δημοσιογράφος κ. Απόστολος Έλληνας ενώ χαιρετισμό απηύθυναν: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης και ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος.

Στον χαιρετισμό του ο Ποιμενάρχης μας ανέφερε:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον τ. Υπουργό κ. Γεώργιο Σούρλα, ο οποίος σ’ αυτό το δεκαήμερο του εορτασμού του Αγίου Λουκά και της 28ης Οκτωβρίου ευρίσκεται μαζί μας για να παρουσιάσει ένα θέμα, το οποίο μας καίει και ως Έλληνες και ως Ορθοδόξους χριστιανούς.

Με την ευκαιρία του βιβλίου αυτού εύχομαι να λήξει το θέμα αυτό της τακτοποίησης των ατάφων νεκρών του 1940. Δυστυχώς, ως συνήθως για τέτοια θέματα η εκάστοτε πολιτεία ή αδρανεί ή αδιαφορεί, ενώ θα έπρεπε να τα έχει σε πρώτη προτεραιότητα. Ιδού όμως ότι ο ανθρωπισμός και ο πατριωτισμός βρήκαν στο πρόσωπο του εντίμου πολιτικού κ. Γεωργίου Σούρλα τον εκφραστή τους.

Συγχαίρω από καρδίας τον κ. Υπουργό για τους αγώνες του για την αποκατάσταση των άταφων νεκρών και εύχομαι να παραμεριστούν όλα τα εμπόδια ώστε τα ιερά αυτά οστά των Ηρώων μας, να περισυλλεγούν, να κηδευτούν με όλες τις προβλεπόμενες για Ήρωες τιμές και να ταφούν στα στρατιωτικά κοιμητήρια για να ηρεμήσουν οι ψυχές τους και να ηρεμήσουν οι συνειδήσεις όλων των Ελλήνων.

Η εισαγωγή της εκδηλώσεως αυτής άρχισε νωρίτερα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό τελώντας την επιμνημόσυνη δέηση. Εύχομαι κ. Υπουργέ οι ψυχές των Ηρώων να μην περιμένουν για πολύ ακόμα».

Ο κ. Δήμαρχος και ο κ. Αντιπεριφερειάρχης στους χαιρετισμούς τους συνεχάρησαν τον κ. Σούρλα και  ωμίλησαν για την επικαιρότητα και την αναγκαιότητα του Εθνικού αυτού χρέους, ενώ ο κ. Δήμαρχος με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ετίμησε τον κ. Σούρλα με τιμητική πλακέτα του Δήμου.

Ακολούθως έγινε η παρουσίαση του βιβλίου από τον επίτιμο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Δημήτριο Γράψα, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε εκτενώς στους 8.000 και πλέον ατάφους Έλληνες Ήρωες στρατιώτες, οι οποίοι εκτελώντας το ιερό καθήκον τους για την προάσπιση της Πατρίδος άφησαν την τελευταία τους πνοή στα κακοτράχαλα βουνά της Αλβανίας.

Ο κ. Γράψας επίσης αναφέρθηκε στο Ιερό, Ηρωικό, Εθνικό και Πατριωτικό χρέος που έχουμε όλοι μας απέναντι σ’ αυτούς που άλλαξαν την ροή του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

Τέλος την εκδήλωση έκλεισε ο συγγραφεύς του βιβλίου κ. Γεώργιος Γράψας, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε τους εκλεκτούς παρισταμένους για την τιμητική παρουσία τους και αναφέρθηκε στη αναγκαιότητα της  άμεσης τακτοποίησης των άταφων νεκρών ηρώων μέσα από την οποία θα αναδειχθεί η ευαισθησία, ο πατριωτισμός και η ανθρωπιά όλων όσων θέλουν να είναι και να αισθάνονται Έλληνες.

Η Εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό μας ύμνο, τον οποίο έψαλλαν όλοι οι παριστάμενοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της παρουσίασης έγινε προβολή οπτικοακουστικού αφιερώματος στους ατάφους Ήρωες.

Την εκδήλωση  ετίμησαν με την παρουσία τους: ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Λαμίεων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, ,  ο Δήμαρχος Στυλίδος κ. Απόστολος Γκλέτσος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων κ. Ζάχος Χαλβαντζής, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Αλέξανδρος Διαμαντάρας, η τ. Βουλευτής κ. Ελένη Μακρή, ο τ. Νομάρχης κ. Αθανάσιος Χειμάρας,  ο Ιατρός κ. Γεώργιος Νερολής, ο Διοικητής της 63Μ.Ε. Συνταγματάρχης Δημήτριος Γουργιώτης, ο Υποδιοικητής του ΚΕΥΠ Συνταγματάρχης Δημοσθένης Χασολάνης και αρκετοί Λαμιείς.

Πηγή: imfth.gr

Προηγούμενο άρθρο Η εκκλησία μας τίμησε τους άταφους ήρωες του 1940
Επόμενο άρθρο Ενημερωτική εκδήλωση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό από το Επιμελητήριο Φθιώτιδας