Ειδήσεις

Πρωτοβουλίες Χρ. Σταϊκούρα για Δικαστικό Μέγαρο Λαμίας


Η ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου στη Λαμία, αποτελεί ένα πάγιο αίτημα του νομικού κόσμου και ευρύτερα της κοινωνίας της περιοχής.

Είναι γνωστό ότι η έκταση των 10 στρεμμάτων που είχε οριοθετηθεί στο πρώην Στρατόπεδο Τσαλτάκη (και επί των οποίων είχαν γίνει αρχικές εργασίες οι οποίες και διεκόπησαν το φθινόπωρο του 2009), απεσύρθη, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το 2017, λόγω μη αξιοποίησής του.

Επειδή πιστεύω βαθύτατα στην αναγκαιότητα κατασκευής αυτού του εμβληματικού – για την έδρα της Περιφέρειας – έργου, ανέλαβα πρωτοβουλία συνεργασίας επί του θέματος, με τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Δικαιοσύνης και Υποδομών & Μεταφορών, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων & ΣΔΙΤ.

Τα βήματα που γίνονται την τρέχουσα περίοδο είναι τα εξής:

1ον. Προχωρεί η επαναχωροθέτηση του Δικαστικού Μεγάρου σε έκταση περίπου 14 στρεμμάτων (Στρατόπεδο Τσαλτάκη), εντός της ευρύτερης έκτασης των 35 στρεμμάτων ιδιοκτησίας / αρμοδιότητας των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) και Οικονομικών, και εντός του τομέα που ορίζεται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ως χώρος Δικαστικού Μεγάρου.

2ον. Επικαιροποιείται ο σχεδιασμός του Δικαστικού Μεγάρου, σε ότι αφορά τις κτιριολογικές ανάγκες (Υπουργείο Δικαιοσύνης).

3ον. Ολοκληρώθηκε η προμελέτη και συντάσσεται οριστική μελέτη από τις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ (ενιαίος κατασκευαστικός φορέας του κράτους για όλες τις κτιριακές υποδομές), με αξιοποίηση τόσο των παλαιότερων σχετικών μελετών, όσο και όλων των σύγχρονων κατευθύνσεων κατασκευής λειτουργικών κτιρίων (χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα και κόστος διαχείρισης). Ήδη, η σχετική προϋπάρχουσα μελέτη, που περιλαμβάνει τη στέγαση Εφετείου, Εισαγγελίας Εφετών, Πρωτοδικείου, Διοικητικού Πρωτοδικείου, Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ειρηνοδικείου, Πταισματοδικείου, Ελεγκτικού Συνεδρίου, Δικαστηρίου Ανηλίκων και του Δικηγορικού Συλλόγου, διαβιβάστηκε, στις 15.04.2020, από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο των Κτιριακών Υποδομών στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, προς αξιοποίηση.

4ον. Έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες προγραμματισμού της χρηματοδότησης του έργου, με κοινή δράση του Υπουργείου Δικαιοσύνης/ΤΑΧΔΙΚ (Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων),αλλά και της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα).

Εργάζομαι ώστε οι προσπάθειες να τελεσφορήσουν, το συντομότερο δυνατόν.

Προηγούμενο άρθρο Εργατικό Κέντρο Λαμίας: Στηρίζουμε την απεργία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ
Επόμενο άρθρο Δήμος Λαμιέων: Ανακοίνωση για τη λειτουργία λαϊκών αγορών