Ειδήσεις

Πτώση 7% στις τιμές των ενοικίων στη Λαμία


Έρευνα διενήργησε το δίκτυο κτηματομεσιτικών γραφείων RE/MAX στην Ελλάδα με  στόχο να προσδιοριστεί το προφίλ του ζητούμενου ακινήτου, τα χαρακτηριστικά του ακινήτου που του προσδίδουν αξία, η τάση της ζήτησης και των τιμών και, τέλος, οι τιμές ενοικίασης (σε € ανά τ.μ.) για επιλεγμένες περιοχές.

 

Το προφίλ του δημοφιλέστερου ακινήτου προς ενοικίαση

Το προφίλ του δημοφιλέστερου ακινήτου διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, όμως γενικά μπορούμε να πούμε ότι στις περισσότερες περιοχές της χώρας προτιμούνται τα μικρά διαμερίσματα 1-2 υπνοδωματίων, μέχρι 20ετίας ή παλαιότερα αλλά ανακαινισμένα. Στη Λαμία η προτίμηση στρέφεται κυρίως σε διαμερίσματα 3 υπνοδωματίων, 90-100 τ.μ., μέχρι 20ετίας, στα 300 ευρώ.

 

Οικονομία και άνεση αναζητούν οι ενοικιαστές

Τα χαρακτηριστικά εκείνα που κυριαρχούν στις προτιμήσεις των υποψήφιων ενοικιαστών και προσδίδουν αξία σε ένα ακίνητο προς ενοικίαση σχετίζονται αφενός με την οικονομία και τη συντήρηση του και αφετέρου με παροχές που προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Αναλυτικότερα, τα πλέον επιθυμητά χαρακτηριστικά τα οποία σχετίζονται με την οικονομία (θέρμανσης & συντήρησης) και την ασφάλεια είναι:

η αυτόνομη θέρμανση (προτιμάται το φυσικό αέριο),

η ενεργειακή απόδοση του κτιρίου και

η θέση σε ψηλό όροφο

Ακολούθως, αυτά τα οποία σχετίζονται με το «ευ ζην» και την άνεση στην καθημερινότητα των ενοικιαστών είναι:

η νεαρή ηλικία του ακινήτου ή η ανακαίνιση που έχει γίνει,

η θέση στάθμευσης και

η θέα

Πτώση 7% στις τιμές των ενοικίων στη Λαμία

Οι τιμές των ενοικίων σε πανελλαδική κλίμακα σημείωσαν οριακή πτώση σε σχέση με πέρυσι της τάξης του 1%. Αναλυτικότερα, στην Αττική μειώθηκαν κατά 0,9%, στη Θεσσαλονίκη παρέμειναν αμετάβλητες και μόνο στην περιφέρεια υποχώρησαν κατά 2,2% (με μεγάλες όμως διαφορές από πόλη σε πόλη).Την μεγαλύτερη πτώση της τάξης του 11% παρουσίασαν οι τιμές στην Πάτρα και στην Κέρκυρα, ακολουθούμενες από τη Λαμία με 7%. Στον αντίποδα, αύξηση τιμών κατά 7-8% παρατηρήθηκε στην Καρδίτσα και τον Βόλο. Τέλος, αμετάβλητες παρέμειναν οι τιμές στη Σύρο, στη Μύκονο και στην Καβάλα.

Τιμές ενοικίασης κατοικιών στην Λαμία (ευρώ / τμ)

Από την έρευνα του δικτύου κτηματομεσιτικών γραφείων RE/MAX στην Ελλάδα προέκυψαν και οι τιμές ενοικίασης κατοικιών που για την Λαμία είναι στα 3,8 € / τετραγωνικό μέτρο.

Προηγούμενο άρθρο Πανηγυρίζουν δύο Ιστορικές Μονές της Ιεράς Μητροπόλεως μας
Επόμενο άρθρο Δήλωση Χρ. Σταϊκούρα για την Τράπεζα Αττικής