Ειδήσεις

Στη Σαλαμίνα ο Σεβασμιώτατος για τους εορτασμούς του Πολιούχου Αγίου Μηνά


Στην ένδοξο και ιστορική Νήσο Σαλαμίνα μετέβη το διήμερο 10 & 11 Νοεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, προσκεκλημένος από τον οικείο Ποιμενάρχη Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεγάρων & Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνο, προκειμένου να προστεί των Πανηγυρικών Ακολουθιών προς τιμήν του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Μηνά του Θαυματουργού του και Πολιούχου του Νησιού.

Επίκεντρο των πανηγυρικών ακολουθιών ήταν ο ιστορικός Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Μηνά Σαλαμίνος όπου στις ιερές ακολουθίες παρέστησαν οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου και σύσσωμος ο ευλογημένος λαός των Σαλαμινίων.

mhnas

mhnas-1

Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος και η συνοδεία του επισκέφθηκαν  την Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Σαλαμίνος (κτίσμα 1670), τους οποίους υπεδέχθη θερμά η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Γερόντισσα Παρθενία. Προσεκύνησαν την Θαυματουργό Ιερά  Εικόνα της Παναγίας, την χαριτόβρυτο κάρα του Οσίου Λαυρεντίου του και κτίτορος της Ιεράς Μονής και εθαύμασαν τις 3597 εξαιρετικές αγιογραφίες που κοσμούν το Καθολικό, οι οποίες είναι έργο του αγιογράφου Γεωργίου Μάρκου του έτους 1735. Στην αυλή της Ιεράς Μονής υπάρχει και ο τάφος του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρού Ιακώβου ο οποίος υπήρξε και αναμορφωτής  της Ιεράς Μονής.

mhnas-2

mhnas-3

Το απόγευμα της Πέμπτης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ Χρυσοστόμου, με την συμμετοχή του Ποιμενάρχου μας κ. Νικολάου και του οικείου Μητροπόλιτου κ. Κωνσταντίνου, πολλών ιερέων και πλήθους πιστών.

mhnas-4

Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Νικόλαο, Αντιπρόεδρο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομο, προσεφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνος, τους οποίους και ευγνωμώνος  ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας για την ανταπόκριση στην πρόσκλησή του να τιμήσουν με την παρουσία τους τις Ιερές Ακολουθίες.

mhnas-5

mhnas-6

Τον Θείο Λόγο εκύρηξε με Θεολογική δεινότητα ο χοροστατών Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος αναφερθείς στον βίο και το μαρτύριο του Αγίου.

Ακολούθησε η ευλόγηση των παραδοσιακών Κουλουριώτικων άρτων.

Μετά το πέρας της  ακολουθίας του Εσπερινού οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς επεσκέφθησαν το Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Χαραλάμπους Σαλαμίνος κτίσμα του 12ου αιώνος στο οποίο προσεκύνησαν την θαυατουργό Εικόνα της Παναγίας του Καθαρού και του Αγίου Χαραλάμπους και αμέσως μετά τους παρετέθη εόρτιο δείπνο εκ μέρους της Ενορίας.

mhnas-7

mhnas-8

mhnas-9

Ανήμερα της Εορτής του Αγίου Μηνά, Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, του όρθρου και της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προηξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος με τη συμμετοχή των ως άνω Αρχιερέων και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ελευσίνος κ. Δωροθέου. Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώατάτος  αναφέρθηκε  στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας και στο μαρτυρικό τέλος του Αγίου Μηνά.

«Στο σημερινό ευαγγέλιο ακούσαμε τον Κύριο να αναλύει την διαφορά του κόσμου της αμαρτίας από τον λαό της Εκκλησίας. Αυτό εφήρμοσε και ο Άγιος Μηνάς στην ζωή του. Άφησε τον κόσμο της αμαρτίας και έζησε εν προσευχή και ησυχία. Από ηθική υποχρέωση όμως προς τους χριστιανούς αδελφούς του στα χρόνια των μεγάλων διωγμών του  Αυτοκράτορος Διοκλητιανού κατέβηκε ξανά στον κόσμο της αμαρτίας για να δώσει την μαρτυρία του Χριστού και να ακολουθήσει το μαρτυρικό του τέλος. Πρέπει κι εμείς σήμερα να δίδουμε την μαρτυρία της Πίστεως του Χριστού διότι βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολες εποχές στις οποίες μάχεται η Ορθόδοξος Εκκλησία μας. Η Εκκλησία είναι ένα με το Έθνος και αυτοί που προσπαθούν να χωρίσουν αυτό τον δεσμό είναι σαν να προσπαθούν να χωρίσουν την μάνα από το παιδί». Είπε χαρακτιριστηκά ο Ποιμενάρχης μας.

mhnas-10

mhnas-11

«Η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος και η Ιερά Μητρόπολις Μεγάρων και Σαλαμίνος έχουν πνευματικούς αδελφικούς δεσμούς διότι πριν μερικά  χρόνια στην Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας και στον  Ιερό Ναό Ευαγγελιστού Λουκά Πολιούχο Λαμίας ο κ. Νικόλαος Νάννος και  οι ευσεβείς Σαλαμίνιοι προσέφεραν ως Θείον δώρημα 2  Ιερές  Εικόνες της Παναγίας της Οδηγήτριας τις οποίες ασπαζόμαστε με ευλάβεια και σας ενθυμούμαστε με πολύ αγάπη. Εύχομαι σε όλους εγκαρδίως Χρόνια Πολλά, να ζείτε, να προοδεύετε και να ευημερεύετε πνευματικά, με αρχηγό τον καλό και αγαθό Ποιμενάρχη σας υπό τις άγρυπνες πρεσβείες του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά».

Ο Σεβασμιώτατος επίσης συνεχάρη και τον προϊστάμενο το Ιερού Ναού και Αρχιερατκό Επίτροπο Σαλαμίνος Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ιάκωβο Λαϊβερά και τον συνεφημέριο του Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Χριστόδουλο Κοκλιώτη για την άριστη διοργάνωση της Πανηγύρεως.

mhnas-12

Ακολούθησε Λιτανεία της Ιεράς  Εικόνος του Αγίου Μηνά στους δρόμους της Σαλαμίνας με την συμμετοχή των μαθητών του νησιού, της παιδικής  φιλαρμονικής, τιμητικού αγήματος του Πολεμικού Ναυτικού,  του ιερού κλήρου, των αρχόντων και του φιλοχρίστου λαού.

Στις Ιερές ακολουθίες τους ωραίους βυζαντινούς ύμνους απέδωσαν θαυμάσια δύο χορωδίες του Ναού υπό του Διεύθυνση του Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου και  Πρωτοψάλτου κ. Ανδρέου Αναστασιάδη – Χατζή.

Προηγούμενο άρθρο Ομιλία της ιστορικού κ. Μαρίας Ευθυμίου με θέμα: «Μεγάλες τομές της παγκόσμιας ιστορίας»
Επόμενο άρθρο Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Λαμιέων