Ειδήσεις

Συνέντευξη Χρ. Σταϊκούρα στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής


Συνέντευξη παραχώρηση ο Βουλευτής Φθιώτιδας με τη Νέα Δημοκρατία κ. Χρήστος Σταϊκούρας στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής για τις πολιτικές εξελίξεις και τα νέα οικονομικά μέτρα. Αναλυτικά η συνέντευξη:

Γιατί ως ΝΔ είστε τόσο επικριτικοί απέναντι στην απόφαση του Eurogroup;

Η ΝΔ, από την ίδρυσή της, αξιολογεί τα πολιτικά γεγονότα με εθνικά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Δεν δρα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, με γνώμονα το στενό κομματικό συμφέρον.

Εν προκειμένω, πρόκειται για μία απόφαση που προσθέτει βάρη στους πολίτες για τα επόμενα αρκετά χρόνια, με αντιστάθμισμα μια μελλοντική, μέχρι σήμερα ασαφή και υπό προϋποθέσεις, ρύθμιση για το χρέος.

Στην ουσία της, η απόφαση «ισοδυναμεί» με ένα συμπληρωματικό, 4ο Μνημόνιο, το οποίο εμπεριέχει νέους όρους, επιπλέον επώδυνα μέτρα και έναν πρόσθετο μόνιμο μηχανισμό αυτόματης λήψης περισσότερων μέτρων, σε περίπτωση μη επίτευξης των υψηλών – για μεγάλο χρονικό διάστημα – δημοσιονομικών στόχων, συστατικό ενός μόνιμου μνημονίου επιτήρησης της χώρας.

 

Γιατί λέτε υπό προϋποθέσεις ρύθμιση του χρέους;

Διότι, όπως αποτυπώνεται και στην απόφαση, η όποια ρύθμιση θα γίνει υπό προϋποθέσεις: η χώρα να επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους, όχι μόνο μέχρι το 2018 αλλά και μετέπειτα, αφού παραμένει ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2025 και επίσης να είναι αναγκαία η ρύθμιση του χρέους μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Ελπίζω ότι οι λύσεις που θα αποφασισθούν, και οι οποίες σε μεγάλο βαθμό, έχουν καταστεί αναγκαίες από την ανερμάτιστη διακυβέρνηση της αριστεράς, να μειώνουν τόσο το μέγεθος των ετήσιων χρηματοδοτικών αναγκών όσο και το ύψος του χρέους, ως ποσοστά του ΑΕΠ.

Και τούτο γιατί οι προτάσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, με βάση το κείμενο που συζητήθηκε στο τελευταίο Eurogroup, οδηγούν το χρέος το 2022, σε ποσοστό άνω του 140% του ΑΕΠ, από 120% που ήταν η πρόβλεψη του 2ου Μνημονίου.

 

Σύμφωνα με την Κυβέρνηση όμως, για πρώτη φορά «ανοίγει» το θέμα του χρέους.

Η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Υπενθυμίζω ότι αυτή βελτιώθηκε με τη διπλή αναδιάρθρωση – με «κούρεμα» μάλιστα – του χρέους, την επιμήκυνση της λήξης των ομολόγων, τη μείωση των επιτοκίων και την αναβολή πληρωμών τόκων που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.

Όλα αυτά τα αποδέχεται ο κ. Πρωθυπουργός προσυπογράφοντας την απόφαση της 12ηςΙουλίου 2015, στην οποία σημειώνεται ότι: «τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης έχουν θεσπίσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών μία αξιοσημείωτη δέσμη μέτρων προς υποστήριξη της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας, η οποία εξομάλυνε την πορεία εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδας και μείωσε το κόστος σημαντικά».

Είναι συνεπώς σαφές ότι τα ψεύδη αποτελούν δομικό στοιχείο της Αριστερής Κυβέρνησης.

 

Όμως η Κυβέρνηση κατάφερε και πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα το 2015. Και μάλιστα πολύ καλύτερο από τους στόχους…

Μιλάτε βέβαια για την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα «θριαμβολογεί» ενώ «λοιδορούσε» την επίτευξη πλεονασμάτων από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

Όμως η αλήθεια είναι ότι το αποτέλεσμα οφείλεται στη «στάση πληρωμών». Ενδεικτικά και μόνο σημειώνω ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 80% και πλέον από τις αρχές του 2015!

Οφείλεται όμως και στη λήψη πρόσθετων μέτρων, όπως είναι η αύξηση του ΦΠΑ και η μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων, ήδη από το 2015.

Και προσέξτε: η Κυβέρνηση επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα αυξάνοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αυξάνοντας τους φόρους, περιορίζοντας τους πόρους για την ανθρωπιστική κρίση ενώ τα έτη 2013 και 2014, η χώρα επιτύγχανε πρωτογενή πλεονάσματα μειώνοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, μειώνοντας φορολογικούς συντελεστές και χορηγώντας πολλαπλάσιο ποσό για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Μόνο το πολιτικό θράσος του ΣΥΡΙΖΑ θα επέτρεπε να χαρακτηρισθεί αυτή η εξέλιξη ως επιτυχής.

 

Η Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα μέτρα είναι μόλις 5,4 δισ. ευρώ.

Η Κυβέρνηση «στρεψοδικεί» ασύστολα, «κατασκευάζοντας» μία εικονική πραγματικότητα.

Η αλήθεια είναι ότι τα μέτρα αθροίζουν ήδη τουλάχιστον στα 9 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση ήδη εφαρμόζει μέτρα ύψους 1,4 δισ. ευρώ για το 2015 και 2,2 δισ. ευρώ για το 2016, ενώ έχει συμφωνήσει στη λήψη νέων μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2018.

Αυτός είναι ο λογαριασμός της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Λογαριασμός πολύ υψηλότερος αυτού που ζητούσαν οι δανειστές πριν από 1,5 χρόνο, μάλιστα για την επίτευξη πολύ υψηλότερων στόχων.

Λογαριασμός που έχει ήδη πάει πολύ πέραν της συμφωνίας του Αυγούστου, ακόμη και χωρίς τα πρόσθετα «προληπτικά μέτρα», περίπου κατά 1,5 δισ. ευρώ.

Αυτός ο λογαριασμός είναι ίσος με τον αντίστοιχο του 2ου Μνημονίου.

Και προσέξτε: Το 2012, ελήφθησαν μέτρα με την οικονομία σε βαθιά ύφεση και με μεγάλο πρωτογενές έλλειμμα.

Σήμερα, η Κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα ίσου ύψους, παρά το γεγονός ότι η οικονομία είχε επιστρέψει, το 2014, σε θετικό ρυθμό μεγέθυνσης και πρωτογενή πλεονάσματα!

Αυτό είναι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της ανερμάτιστης πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η «αριστερή χρυσόσκονη» που επιχειρεί και πάλι να ρίξει η Κυβέρνηση, απ’ όση της έχει απομείνει, δεν πείθει πλέον τους πολίτες.

 

Η Κυβέρνηση όμως υποστηρίζει ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα.

Κατά την εκτίμησή μας θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα, γι’ αυτό και ο πρόσθετος μόνιμος μηχανισμός επιβολής αυτών.

Και θα απαιτηθούν, όπως απεδείχθη και με το 1ο Μνημόνιο, λόγω της σύνθεσης των δημοσιονομικών μέτρων και της αριστερής, ιδεοληπτικής εμμονής στην αύξηση της φορολόγησης όλων των πολιτών.

Εμμονή όπως αποτυπώθηκε, ενδεικτικά, στο πρόσφατο νομοσχέδιο, με τον περιορισμό του αφορολόγητου ακόμη και κάτω από τις «ξεθωριασμένες κόκκινες γραμμές» της Κυβέρνησης, με την αύξηση των φορολογικών συντελεστών στις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος, με την μονιμοποίηση και την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, με τη φορολόγηση των ενοικίων, με τη φορολόγηση των μερισμάτων, με την αύξηση της φορολόγησης των κερδών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με τη φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων, με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ενώ αναμένεται και το «τσουνάμι» της αύξησης της έμμεσης φορολογίας, περίπου ισόποση της άμεσης.

 

Υπάρχει όμως εναλλακτική πρόταση από τη ΝΔ, με συγκεκριμένες προτάσεις;

Ο ιδεολογικός μας πυρήνας, του κοινωνικού φιλελευθερισμού, μας επιτρέπει να κινηθούμε ισορροπώντας μεταξύ οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Με δεδομένους τους περιορισμούς και τους στόχους, προτεραιότητά μας θα είναι το στοχευμένο χτύπημα της εναπομείνασας σπατάλης αλλά και η λελογισμένη μείωση δημοσίων δαπανών.

Ενδεικτικά αναφέρω τον περαιτέρω περιορισμό των λειτουργικών δαπανών, τον αυστηρότερο έλεγχο των επιχορηγήσεων, την προσήλωση στην επίτευξη των στόχων από τα νομικά πρόσωπα, την κατάργηση των κομματικών διορισμών κοκ.

 

H ΝΔ είναι έτοιμη να κυβερνήσει;

Η ΝΔ, ως το διαχρονικά μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της χώρας, με τις ιστορικές, αξιακές και ιδεολογικές «αποσκευές» της, είναι πάντα σε ετοιμότητα να αναλάβει τις ευθύνες διακυβέρνησης της χώρας.

Στην παρούσα φάση, κάνοντας τις αναγκαίες θεσμικές, δομικές και λειτουργικές βελτιώσεις, έχουμε προχωρήσει οργανωτικά και προγραμματικά.

Στόχος μας να αποτελέσουμε την ορθολογική επιλογή μιας πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας.

Προηγούμενο άρθρο Έναρξη εγγραφών στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Λαμιέων
Επόμενο άρθρο «Jordan» από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης