Ειδήσεις

Συνελήφθησαν δύο άτομα στις Ράχες Φθιώτιδας για απάτες σε βάρος ηλικιωμένων


Συνελήφθησαν στις 03-08-2017 το πρωί επί της παραλιακής οδού του δημοτικού διαμερίσματος Ραχών Φθιώτιδας, δύο (2) ημεδαποί και συγκεκριμένα ένας 39χρονος και μία 44χρονη, κατηγορούμενοι για απάτες τετελεσμένες και σε απόπειρα, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

Επιπλέον η 44χρονη κατηγορείται και για παράβαση νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Ο εντοπισμός και η σύλληψή τους είναι αποτέλεσμα άμεσης κινητοποίησης και επιστάμενων ερευνών και αναζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν από αστυνομικούς της Β’ Ο.Π.Κ.Ε. Φθιώτιδας, οι οποίοι περιπολούσαν στην περιοχή και ενημερώθηκαν για δύο άτομα που επιβαίνουν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και προσεγγίζουν ηλικιωμένα άτομα, με σκοπό την εξαπάτησή τους.

Στο πλαίσιο της ενδελεχούς έρευνας που διενεργήθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας, εξιχνιάσθηκαν μία απάτη και δύο απόπειρες απάτης, οι οποίες διαπράχθηκαν από τους δράστες χθες πρωινές ώρες, σε περιοχές της Φθιώτιδας και ειδικότερα:

Απάτη σε βάρος 83χρονης ημεδαπής, η οποία βάδιζε σε περιοχή των Καμένων Βούρλων Φθιώτιδας. Την ηλικιωμένη προσέγγισε η 44χρονη δράστιδα και με το πρόσχημα ότι είναι γνωστή συγγενικού της προσώπου (ανηψιάς), το οποίο δικαιούται χρηματική αποζημίωση, της ζήτησε την πληρωμή των αναγκαίων δήθεν παραβόλων.

Μάλιστα για να γίνει πειστική προσποιούταν ότι συνομιλούσε στο κινητό της τηλέφωνο με το συγγενικό πρόσωπό της 83χρονης, η οποία τελικά της παρέδωσε το χρηματικό ποσό των (1.100) ευρώ που βρέθηκε στη κατοχή του 39χρονου δράστη και αποδόθηκε στην παθούσα.

Απόπειρα απάτης σε βάρος 89χρονου ημεδαπού, στην οικία του στις Ράχες Φθιώτιδας. Οι δράστες, χρησιμοποιώντας την ίδια μεθοδολογία, συστήθηκαν στον ηλικιωμένο ως φίλοι συγγενικού του προσώπου (εγγονού), το οποίο δικαιούται επίσης χρηματική αποζημίωση από την Εφορία.

Για την καταβολή της αποζημίωσης του ζήτησαν να πληρωμή της αξίας των παραβόλων, πλην όμως ο 89χρονος αντιλήφθηκε την σε βάρος του απόπειρα εξαπάτησης και οι δράστες αποχώρησαν από το σημείο.

Απόπειρα απάτης σε βάρος 77χρονης ημεδαπής, η οποία βάδιζε σε περιοχή της παραλίας Ραχών Φθιώτιδας. Ομοίως και σε αυτή την περίπτωση, η 44χρονη δράστιδα συστήθηκε στην ηλικιωμένη ως γνωστή συγγενικού της προσώπου (ανηψιάς), η οποία δήθεν πρόσφατα είχε παραιτηθεί από την εργασία που ασκούσε και δικαιούταν επίσης χρηματική αποζημίωση.

Η 44χρονη ζήτησε από την ηλικιωμένη το χρηματικό ποσό των (1.500) ευρώ για την πληρωμή της αξίας παραβόλων και η 77χρονη πείσθηκε να μεταβούν από κοινού στην οικία της, προκειμένου να παραλάβει τα απαραίτητα έγγραφα (δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και κάρτα ανάληψης μετρητών), για να πραγματοποιήσει ανάληψη χρημάτων από τράπεζα και να τα παραδώσει στη δράστιδα που την συνόδευε.

Η συγκεκριμένη ανάληψη ματαιώθηκε λόγω της άμεσης επέμβασης των αστυνομικών της Β’ Ο.Π.Κ.Ε. Φθιώτιδας, οι οποίοι συνέλαβαν την 44χρονη και παράλληλα εντόπισαν σε κοντινή απόσταση το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο των δραστών και στην θέση του οδηγού συνελήφθη ο 39χρονος συνεργός της.

Το ανωτέρω όχημα κατασχέθηκε, όπως επίσης δύο κινητά τηλέφωνα, μικρό χρηματικό ποσό και (13) ναρκωτικά δισκία στην κατοχή της 44χρονης, καθώς και ένα κινητό τηλέφωνο και το χρηματικό ποσό των (5.720) ευρώ στην κατοχή του 39χρονου, εκ των οποίων τα (1.100) είχαν αφαιρεθεί από την ηλικιωμένη νωρίτερα στα Καμένα Βούρλα.

Όπως διακριβώθηκε, ο συλληφθέντες έχουν απασχολήσει κατ’ επανάληψη τις Διωκτικές Αρχές, για διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων ανά την Ελληνική Επικράτεια.

Το προανακριτικό έργο διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας, ενώ εξετάζεται η τυχόν εμπλοκή των δραστών στην τέλεση και άλλων συναφών αξιόποινων πράξεων.

Οι συλληφθέντες, με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας.

Στοχεύοντας στην πρόληψη και αποφυγή παρόμοιων περιστατικών, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας προτρέπει τους πολίτες:

  • να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να τους πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδουν σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
  • σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού τους προσώπου, να επιδιώκουν πάντα να επικοινωνούν οι ίδιοι τηλεφωνικά με το γνωστό – συγγενικό τους πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό τους τηλέφωνο και κατόπιν δικής τους πρωτοβουλίας και να μην δέχονται να μιλάνε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
  • σε κάθε περίπτωση, να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς τους.
  • να έχουν πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους να επικοινωνούν σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
  • να συγκρατούν τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσουν το έργο των διωκτικών αρχών.
  • Να ενημερώνουν πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.

Σημειώνεται ότι στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας, www.hellenicpolice.gr , οδηγός του πολίτη, χρήσιμες συμβουλές, είναι διαθέσιμες αναλυτικές συμβουλές προς τους πολίτες, για την αποφυγή περιπτώσεων εξαπάτησης από επιτήδειους, που με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα αποσπούν χρηματικά ποσά.

Προηγούμενο άρθρο Χρ. Σταϊκούρας: «Παραμένουν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί δυο χρόνια μετά την επιβολή τους»
Επόμενο άρθρο 2 προσλήψεις για πυρασφάλεια στο Δήμο Μακρακώμης