Ειδήσεις

Τις θέσεις των κυνηγών για τη ρυθμιστική απόφαση διαβίβασε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Λαμίας


Μετά από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Κώστα Μπακογιάννη, πραγματοποιήθηκε στη Λαμία στις 14 Ιουνίου συνάντηση εργασίας Δημάρχων και φορέων με τον Αναπληρωτή Υπουργό ΥΠΕΚΑ, κ. Τσιρώνη. Στη συνάντηση συμμετείχε ο Πρόεδρος της Δ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας, κ. Σταθόπουλος ενώ τον Κυνηγετικό Σύλλογο Λαμίας εκπροσώπησε ο κ. Ζωμένος. Ο κ. Μπακογιάννης δήλωσε  συμπαραστάτης του έργου των κυνηγετικών οργανώσεων προς όφελος του περιβάλλοντος και της περιφερειακής ανάπτυξης. Ο κ. Τσιρώνης περιορίστηκε να αναφέρει ότι το κυνήγι αποτελεί μια νόμιμη δραστηριότητα, αποφεύγοντας όμως να αποσαφηνίσει τις θέσεις και τις προθέσεις της κυβέρνησης για τους κυνηγετικούς συλλόγους, τους θηροφύλακες καθώς και τις λεπτομέρειες της προσεχούς ρυθμιστικής απόφασης.

Κατόπιν τούτου, ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Λαμίας, κ. Αθανάσιος Παπαχρήστος, πραγματοποίησε συναντήσεις και με τους 4 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπου τους εξέθεσε τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν αν ο Αναπληρωτής Υπουργός ΥΠΕΚΑ, κ. Τσιρώνης, αλλάξει κάτι από τη Ρυθμιστική. Ο κ. Παπαχρήστος ενημέρωσε τους βουλευτές για το πώς ακριβώς ασκείται η κυνηγετική δραστηριότητα, τη λειτουργία των Κυνηγετικών Συλλόγων και υπογράμμισε ότι πρέπει να σταθούν στο πλευρό των κυνηγών για το συμφέρον όλων και του τόπου μας. Οι βουλευτές άκουσαν με προσοχή και ενδιαφέρον τις πληροφορίες που τους μετέφερε ο κ. Παπαχρήστος ως εκπρόσωπος και των υπολοίπων Συλλόγων του Νομού. Στη συνάντηση με τον κ. Σαρακιώτη συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δομοκού.

Περιμένουμε στη συνέχεια να δούμε αν οι βουλευτές του Νομού μας θα πάρουν θέση στο πλευρό των κυνηγών και των συλλόγων τους, χαράζοντας αποστάσεις από τυχόν δυσμενείς αποφάσεις του κ. Τσιρώνη.

Οι θέσεις των κυνηγών τους διαβιβάστηκαν και εγγράφως ως ακολούθως:

«Με έντονη ανησυχία για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει για το φυσικό περιβάλλον, την πραγματική οικονομία και τη συνοχή των κοινωνιών της υπαίθρου, παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό να εκπορεύεται από το γραφείο του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γ. Τσιρώνη, μια προσπάθεια επιβολής καταστροφικών αποφάσεων για την κυνηγετική δραστηριότητα και τις Κυνηγετικές Οργανώσεις.
Γνωρίζοντας τις σημαντικές και πολυποίκιλες δράσεις που υλοποιούν οι Κυνηγετικές Οργανώσεις και τα 200.000 μέλη τους – κυνηγοί σε όλη τη χώρα, θεωρούμε πως αυτή η προσπάθεια αγνοεί και στην κατάληξη της θα υπονομεύσει
την ουσιαστική συμβολή του κόσμου των κυνηγών στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, το αναντικατάστατο έργο της θηροφυλακής των Κυνηγετικών Οργανώσεων, όχι μόνο εναντίον της λαθροθηρίας και της λαθροϋλοτομίας, αλλά και στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών ή άλλων έκτακτων αναγκών στην ύπαιθρο,
την τεράστια συμβολή της κυνηγετικής δραστηριότητας στην πραγματική οικονομία, και την πολύτιμη εισφορά της σε μια σειρά επαγγελματικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, ιδίως στην ελληνική περιφέρεια.

Σε αυτό το σημείο τονίζουμε ότι στην περιοχή μας, άλλα και σε ολόκληρη τη Φθιώτιδα, το κυνήγι κατά τους χειμερινούς μήνες και ιδίως το Φεβρουάριο αποτελεί βασικό μοχλό της περιφερειακής ανάπτυξης. Οι 5 ή 6 χιλιάδες κυνηγοί του Νομού μας είναι ανάστατοι και με πλήρη ενότητα και ομοφωνία είναι εναντίον αυτής της αντικυνηγετικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης.

Όσοι και όποιοι έχουν την ευθύνη των αποφάσεων σε σχέση με τη θήρα, δεν δικαιούνται να αγνοούν ότι, για τις τοπικές κοινωνίες της υπαίθρου το κυνήγι συνεχίζει να αποτελεί μέρος συλλογικών αξιών, κουλτούρας, αλλά και πολύτιμο στοιχείο κοινωνικής συνοχής.
Σε μια περίοδο όπου η σκληρή οικονομική κατάσταση αυξάνει την αβεβαιότητα, τροφοδοτεί φοβίες, προκαλεί εντάσεις και απειλεί με περαιτέρω ύφεση, αποτελεί επικίνδυνη εμμονή, χωρίς λόγο και αιτία, η προσπάθεια ουσιαστικής κατάργησης της κυνηγετικής δραστηριότητας, που εισφέρει πάνω από 1 δις ευρώ στην Εθνική οικονομία, εξυπηρετεί 10.000 θέσεις εργασίας και εξασφαλίζει ένα πάγιο εισόδημα σε μειονεκτικές περιοχές της ελληνικής περιφέρειας. Οι μέχρι τώρα έντονες κινητοποιήσεις και δράσεις των εκατοντάδων Κυνηγετικών Οργανώσεων σε ολόκληρη τη χώρα, είναι το αποτέλεσμα της δικαιολογημένης ανησυχίας των 200.000 κυνηγών και οι ενέργειες και δράσεις αυτές αυξάνονται και εντατικοποιούνται καθημερινά.

Για όλους αυτούς τους λόγους, δηλώνουμε προς τον Υπουργό Αναπληρωτή ότι είμαστε απέναντί του, αφού συνεχίζει να προετοιμάζει σχέδια για την ουσιαστική κατάργηση της κυνηγετικής δραστηριότητας σε χρόνο και τόπο και προετοιμάζει τη λήψη μέτρων που θα ακυρώνει το έργο των Κυνηγετικών Οργανώσεων και της θηροφυλακής τους.
Είναι ανάγκη να τονίσουμε ότι οφείλει το Υπουργείο να σταματήσει το παραμύθι ότι δήθεν οι κυνηγοί αποχώρησαν από τον Εθνικό Διάλογο! Η πραγματικότητα είναι ότι δεν λάβαμε μέρος μόνο στην τελευταία συνάντηση, στην οποία δεν συμμετείχαν επίσης πανεπιστημιακοί, επιστημονικά ιδρύματα, συνδικαλιστικοί φορείς κ.λπ.
Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος είχε όμως στείλει επίσημες απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα του Διαλόγου, περισσότερες από 70 σελίδες, με τις οποίες κάλυπτε όλα τα αντικείμενα, όλα επαναλαμβάνουμε, τα θέματα του Διαλόγου.
Η σχετική επιτροπή που θα δώσει τα συμπεράσματα του Διαλόγου οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη της τις επίσημες θέσεις των κυνηγών!».

Προηγούμενο άρθρο 1,5 κιλό ακατέργαστης κάνναβης κατέσχεσε η ΟΠΚΕ Φθιώτιδας από όχημα αλλοδαπών
Επόμενο άρθρο Στην τελική ευθεία τα Κέντρα Υποστήριξης των Επιχειρήσεων