Ειδήσεις

Τοποθέτηση Χρ. Σταϊκούρα στη συνεδρίαση Δ.Σ. Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών περιόδου 1941-1944


Ο Βουλευτής Φθιώτιδας με τη Νέα Δημοκρατία, κ. Χρ. Σταϊκούρα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δ.Σ. του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Περιόδου 1941 – 1944, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων έκανε την εξής τοποθέτηση:

Οι Γερμανικές αποζημιώσεις, επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο συνιστούν ζητήματα με σημαντικές ανθρωπιστικές, εθνικές, οικονομικές, κοινωνικές και ιστορικές παραμέτρους.

Για το λόγο αυτό οφείλουμε – όλοι μας – να τα προσεγγίζουμε με σεβασμό στην ιστορική αλήθεια, με την προσήκουσα σοβαρότητα, πάντα στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Με διεκδικητική στρατηγική, με υπευθυνότητα, με μεθοδικότητα, με διορατικότητα.

Τεκμηριωμένα.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση, μακριά από την επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος, κινηθήκαμε την περίοδο 2012-2014.

Όταν για πρώτη φορά, με απόφαση του τότε Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, ολοκληρώθηκε η συλλογή, κωδικοποίηση και καταγραφή του ιστορικού αρχειακού υλικού, προχώρησε ο ποσοτικός προσδιορισμός των αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου από τις γερμανικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο και τεκμηριώθηκαν οι εθνικές μας διεκδικήσεις.

Πορίσματα τα οποία διαβιβάστηκαν στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, προκειμένου αυτό να προβεί στη νομική επεξεργασία, αξιολόγηση και στοιχειοθέτηση των αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου.

Πορίσματα στα οποία στηρίχθηκε η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για το έργο της.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα, οι διεκδικήσεις είναι ενεργές και ισχυρές, και το ζήτημα παραμένει ανοικτό.

Και επαναλαμβάνω, οφείλουμε όλοι μας, εντός και εκτός χώρας, να το προσεγγίζουμε με αίσθημα ευθύνης και σεβασμό στην ιστορική αλήθεια.

Προηγούμενο άρθρο Δωρεάν ο εμβολιασμός ανασφάλιστων ανήλικων και παιδιών στο ΠΕΔΥ Λαμίας
Επόμενο άρθρο Πολίτες της Φθιώτιδας τιμούν την Δρα. Μαριέττα Γιαννάκου