Ειδήσεις

Φεστιβάλ Πολιτισμού «Υπάτη 2016»


YPATIΟ Εκπολιτιστικός – Επιμορφωτικός Σύλλογος Υπαταίων «ΟΙ ΑΙΝΙΑΝΕΣ» συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια δράσης και σας προσκαλεί στο Φεστιβάλ Πολιτισμού «ΥΠΑΤΗ 2016», από τις 12 έως τις 19 Αυγούστου 2016.

Πιο συγκεκριμένα, τη Παρασκευή 12/8, ώρα 21:00, στην Κεντρική Πλατεία Υπάτης, τα Συγκροτήματα των Castelliers del Poble Sec de Barcelona και Castelliers de Berga της Καταλονίας θα αναπτύξουν ένα υπερθέαμα με τίτλο «Ανθρώπινοι Πύργοι», χαρακτηρισμένοι άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Unesco. Ίσως έχετε ακούσει για τους καταλανικούς ανθρώπινους πύργους “castells”, μια ζωντανή παράδοση τριών αιώνων που συναρπάζει όποιον τυγχάνει να τη βιώσει. Δύναμη, ισορροπία, αξίες και “seny” είναι η κινητήριος δύναμη που ωθεί τους castelliers να “χτίζουν” πύργους ύψους πολλών μέτρων με μόνα υλικά τα σώματά τους. Μια εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη καθώς οι δύο ομάδες των castelliers γίνονται οι πρώτες ομάδες στην ιστορία που μεταφέρουν αυτή την εντυπωσιακή παράδοση στην χώρα μας, και ιδιαίτερα στη μεσαιωνική πόλη της «Neopatria» που τόσο ύμνησαν οι Καταλανοί κατακτητές, καθιστώντας την συμπρωτεύουσα του Δουκάτου τους.

Κυριακή 14/8 τα Συγκροτήματα των «Castellers» θα παρουσιάσουν τους «Ανθρώπινους Πύργους», δείγμα αλληλεγγύης, στο Camp των προσφύγων που διατηρεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στις Θερμοπύλες, όπου προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντές από την Καταλονία.

Τη Πέμπτη 18 Αυγούστου,  στα πλαίσια του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Πανσέληνος του Αυγούστου 2016» θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία του Συλλόγου μας με  την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας – Ευρυτανίας και το  Σύλλογο Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας «Ηρακλής»,  οι εκδηλώσεις :

  • Ώρα 18:30 (Κακογιάννειο Αστεροσχολείο Υπάτης)

Διαδραστική προβολή και ομιλία  με θέμα «Το μεγαλείο του Σύμπαντος» από το Φάνη Σμάνη, Φυσικό, Πρόεδρο ΣΕΑΦ.

  • Ώρα 20:00 (Αύλειος Χώρος Βυζαντινού Μουσείου Φθιώτιδας)

Μουσική βραδιά με τους καλλιτέχνες Χρυσόστομο ΜαλάτοΕιρήνη Τασούλα  και περιήγηση στις αίθουσες του Μουσείου.

Το Φεστιβάλ «ΥΠΑΤΗ 2016» ολοκληρώνεται τη Παρασκευή 19/8 , ώρα 20:00,  με την εκδήλωση για μικρούς και μεγάλους «Παραμύθι μυθικό…  κάτσε κάτω να σου πω», στη αυλή του Ιερού ναού της Αγίας Σοφίας, όπου ο παπά Δημήτρης Καραγιάννης θα διαβάσει παραμύθια της Υπάτης από την ανέκδοτη συλλογή του. Όλα τα παιδιά και όσοι αισθάνονται παιδιά  ας έρθουν να αφουγκραστούν ψίθυρους από τα παλιά….

YPATI 1Το Αυγουστιάτικο Φεστιβάλ Πολιτισμού «ΥΠΑΤΗ» μετρά 40 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο πολιτιστικό γίγνεσθαι όχι μόνο της Υπάτης αλλά και της Φθιώτιδας. Αποτελεί ένα μοναδικό Φεστιβάλ –  Θεσμό, αποτέλεσμα των πολύχρονων προσπαθειών του Συλλόγου μας για να κρατήσει ζωντανή τη παράδοση, το πολιτισμό, προσπαθώντας να διατηρήσει τον πήχη της ποιότητας των πολιτιστικών δρώμενων της περιοχής ψηλά, παρά τις αντίξοες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, σε πείσμα των εποχών που προστάζουν άλλες μορφές διασκέδασης και επιμόρφωσης. Ο Σύλλογος «ΟΙ ΑΙΝΙΑΝΕΣ» αποδεικνύει πως μέσω του πραγματικού εθελοντισμού, της δημιουργικότητας και της αγάπης για τον τόπο μας μπορούμε συλλογικά να καταφέρουμε να φτάσουμε πολύ πιο μακριά … ακόμα πιο ψηλά.

 Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Δήμου Λαμιέων και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και με τη συνεργασία των: Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας  και Ευρυτανίας,  Συλλόγου Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας «Ηρακλής», Ιδρύματος Υποτροφιών Σπυρίδωνος και Ελένης Ρούσκα καθώς και των δεκάδων χορηγών και των εθελοντών-μελών του Συλλόγου «ΟI AINIANEΣ» τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη υλική και ηθική βοήθειά τους.

Προηγούμενο άρθρο Αδασμολόγητος καπνός και όπλα στις οικίες 52χρονου και 39χρονου στη Μακρακώμη Φθιώτιδας
Επόμενο άρθρο Ο Μπακογιάννης στο 5ο Λύκειο Λαμίας