Ειδήσεις

Χαιρετισμός Ε. Καραΐσκου στα Εγκαίνια της 50ης Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας


«Όσοι πίστευαν, ότι θα μπορούσε να διακοπεί έστω για λίγο η ιστορία μισού αιώνα της έκθεσης Λαμίας, έκαναν τους υπολογισμούς τους, έξω από την θέληση των ζωντανών και παραγωγικών δυνάμεων της περιοχής.

Χωρίς να υπολογίσουν την άρρηκτη σχέση των φορέων της περιοχής με την ΠΕΛ, την άρρηκτη σχέση με την διοργάνωση της έκθεσης,  που μισό αιώνα τώρα,  είναι το καθιερωμένο ραντεβού της παραγωγής με την αγορά.

Η φετινή διοργάνωση αποδεικνύει ότι η Έκθεση Λαμίας αντέχει στο χρόνο και ξεπερνά τα προβλήματα γιατί είναι βαθιά ριζωμένη στην ψυχή των ζωντανών κυττάρων της τοπικής κοινωνίας. 

Η φετινή διοργάνωση και η συνεργασία των φορέων για να φτάσουν σε αυτή, διαψεύδει και όσους πιστεύουν και υποστηρίζουν στον δημόσιο λόγο τους ότι πλέον η έκθεση Λαμίας έχει ξεπεραστεί.

Δεν θα μπορούσε να ξεπεραστεί το σημείο συνάντησης των παραγωγικών δυνάμεων της ευρύτερης περιοχής και μάλιστα σε μια χρονική περίοδο όπου τέτοια εκθεσιακά γεγονότα είναι απολύτως αναγκαία.

Με μισό αιώνα στην πλάτη της η Έκθεση Λαμίας επιβεβαιώνει συνεχώς  το όραμα μιας ομάδας ανήσυχων  επαγγελματικών της περιοχής που προχώρησαν στη θεμελίωση της, στα μέσα της δεκαετίας του 1970.

Επιβεβαιώνει συνεχώς την προσπάθεια που έκαναν νεώτεροι επαγγελματίες για να δημιουργούν μόνιμους εκθεσιακούς χώρους, στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Η Εκθεση Λαμίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία της περιοχής, αν δεν αποτελεί τον καθρέφτη της. Αποτελεί πλέον έναν καθιερωμένο θεσμό για την Περιφέρεια και την Κεντρική Ελλάδα.

Φέτος κλείνοντας 50 χρόνια προσφοράς, οι ανάγκες έφεραν όλες τις δυνάμεις της περιοχής να συστρατευτούν σε ένα στόχο που έμοιαζε απίθανος.

Τα φετινά εγκαίνια είναι η απαρχή ευρύτερων συνεργασιών για την νέα ταυτότητα της έκθεσης Λαμίας, μακριά από την εσωστρέφεια και τους αυτοσχεδιασμούς.

Το έχει ανάγκη η Έκθεση Λαμίας αλλά προ πάντων ο τόπος μας. Άλλωστε μέχρι σήμερα στα 50 χρόνια της ιστορίας της, έδωσε και πήρε από την τοπική κοινωνία και την τοπική επιχειρηματικότητα.

Έδωσε ευκαιρίες για δουλειές και εισέπραξε αγάπη και εμπιστοσύνη από επαγγελματίες και καταναλωτικό κοινό.

Έγινε το σημείο αναφοράς για την εμπορική και πολιτιστική δράση της ευρύτερης περιοχής, έγινε ο τόπος συνάντησης προϊόντων και υπηρεσιών με τους καταναλωτές.

Αυτή είναι μια σημαντική κληρονομιά, είναι το καθιερωμένο σταυροδρόμι επικοινωνίας  του Εμπορικού, Βιοτεχνικού και Αγροτικού  κόσμου, με τις εξελίξεις.

Ένα χρόνο πριν από αυτό το βήμα είχαμε επισημάνει ότι «Έχουμε υποχρέωση όλοι εμείς, να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι και με πολύ κόπο και προσπάθεια, να προσδιορίσουμε τακτικές και στρατηγικές. Να σχεδιάσουμε, να βάλουμε στόχους και να πετύχουμε την επόμενη μέρα της έκθεσης Λαμίας…».

Η έκκληση αυτή έγινε εν μέρει πραγματικότητα για να ξεπεραστούν δύσκολα και σύνθετα θέματα.

Έγινε η αρχή. 

Έχουμε υποχρέωση πλέον, με το που θα πέσει η αυλαία να συζητήσουμε τα επόμενα. Να σχεδιάσουμε, να βάλουμε στόχους και να πετύχουμε την επόμενη μέρα της έκθεσης Λαμίας.

Η Έκθεση Λαμίας ήταν και είναι υπόθεση της κοινωνίας, των παραγωγικών δυνάμεων και των θεσμικών φορέων. Είναι υπόθεση των χιλιάδων επισκεπτών που κάθε χρόνο φτάνουν σε αυτή, προσδοκώντας να βρουν κάτι νέο. Των εκατοντάδων επαγγελματιών που έρχονται εδώ, από διάφορα σημεία της χώρας,  να μας πουν και τα δικά τους νέα.

Η Περιφέρεια Στερεάς είναι έτοιμη να μετέχει ενεργά.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στηρίζει έμπρακτα την Έκθεση Λαμίας, αναγνωρίζοντας τη συμβολή και το ρόλο της στην ανάδειξη του τόπου μας και στην ενίσχυση του τοπικού εμπορίου.

Είμαι σίγουρος ότι η επισκεψιμότητα και οι εμπορικές πράξεις της φετινής διοργάνωσης θα ξεπεράσει τα συνήθη ποσοστά και εύχομαι σε όλους τους συμμετέχοντες εκθέτες καλή δύναμη και καλές δουλειές. 

Σας  ευχαριστώ.»

Προηγούμενο άρθρο «Βραδιά Παραδοσιακών Χορών» στα Γαλανέικα
Επόμενο άρθρο Επίσκεψη Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννη Τσιρώνη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας