Ειδήσεις

Χρ. Σταϊκούρας: «Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έφερε ύφεση και λουκέτα»


Η Συντονίστρια Παραγωγής και Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη και ο  Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδος κ. Χρήστος Σταϊκούρας, για τις εκθέσεις του ΟΟΣΑ  και της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας (I.M.D.), έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Νέες Εκθέσεις, που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες, προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο των εγχώριων και διεθνών αναλύσεων που επιβεβαιώνουν ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βλάπτει σοβαρά την Ελλάδα.

 1ον. Η Έκθεση του ΟΟΣΑ για τις οικονομικές προοπτικές (Economic Outlook), επιβεβαιώνει ότι η οικονομία μετά την ανάπτυξη 0,7% το 2014, επέστρεψε στην ύφεση το 2015 και θα παραμείνει σε αυτή το 2016. Μάλιστα ο ΟΟΣΑ, προβλέπει σημαντικά χαμηλότερη ανάκαμψη για το 2017 από ότι είχαν εκτιμήσει στις εαρινές τους προβλέψεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (χαμηλότερη αύξηση Α.Ε.Π. κατά 1,9%, αντί για 2,7%).

 Η μείωση των προσδοκιών συμβαδίζει με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., τα οποία για το πρώτο τρίμηνο 2016 δείχνουν ότι η ύφεση ήταν βαθύτερη από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Συγκεκριμένα, το Α.Ε.Π. μειώθηκε 0,5% σε σχέση με το προηγούμενο τέταρτοτρίμηνο του 2015 και 1,4% σε σχέση με το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του 2015. Επιπλέον, η πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πολλαπλασιάζει τα λουκέτα των επιχειρήσεων τα οποία αυξήθηκαν κατά 46% το πρώτο πεντάμηνο του 2016.

 Οι συστάσεις του ΟΟΣΑ στοιχίζονται με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που αυξάνουν την παραγωγικότητα και το Α.Ε.Π. και μειώνουν την ανεργία. Επιπλέον, οι συστάσεις του Οργανισμού αποδεικνύουν την ορθότητα στοχευμένων εργαλείων μείωσης της φτώχειας και της ανισότητας, όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που θεσπίσαμε.

 2ον. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του International Institute for Management Development (I.M.D.)  για το έτος 2016 (αφορά τις επιδόσεις του προηγούμενου έτους 2015), η Ελλάδα υποχώρησε κατά έξι (6) θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας. Κατακρημνίστηκε καταλαμβάνοντας την 56η θέση μεταξύ 61 χωρών.

 Και στις τέσσερις (4) βασικές κατηγορίες δεικτών που εξετάζονται η Ελλάδα είναι ουραγός. Ειδικότερα, στην κατηγορία της ‘’Οικονομικής Αποδοτικότητας’’ η Ελλάδα παρέμεινε στην 58η θέση, στην κατηγορία της ‘’Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας’’ υποχώρησε κατά δύο (2) θέσεις, καταλαμβάνοντας την 59η θέση και στην κατηγορία των «Υποδομών» υποχώρησε κατά τρεις (3) θέσεις, καταλαμβάνοντας την 38η θέση.

 Δυστυχώς, στην κατηγορία της ‘’Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας’’ σημειώνεται «ελεύθερη πτώση», καθώς η Ελλάδα κατατάσσεται στην 57η θέση, κάνοντας ‘’βουτιά’’ δεκατεσσάρων (14) θέσεων έναντι της 43ης θέσης που κατείχε την προηγούμενη χρονιά. ‘’Βουτιά’’ που αντικατοπτρίζεται στην τελευταία θέση στους δείκτες χρηματοοικονομικού κινδύνου και λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού κλάδου και οφείλεται στην εγκληματική διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που έκλεισε τις τράπεζες, επέβαλε capital controls, εξαέρωσε την εμπιστοσύνη, στέγνωσε τη ρευστότητα στην ελληνική οικονομία.

 Πέραν της καταστροφικής εικόνας του 2015, δυστυχώς, τίποτα θετικό δεν διαφαίνεται για την ελληνική οικονομία και το 2016.

 Γιατί πώς να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, με αυτήν την αναποτελεσματική Κυβέρνηση;

 Πώς να ανακάμψει η οικονομία, όταν εφαρμόζονται 9 δις ευρώ υφεσιακά μέτρα μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών;

 Πώς να ενισχυθεί η ρευστότητα, όταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές διογκώνονται και οι καταθέσεις εξακολουθούν να μειώνονται;

 Πώς να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα, όταν η Κυβέρνηση αποστρέφεται τις μεταρρυθμίσεις;

 Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η ανάκαμψη της οικονομίας, η ενίσχυση της ρευστότητας και της ανταγωνιστικότητας προϋποθέτουν μία αξιόπιστη, με βούληση και σχέδιο Κυβέρνηση.

 Και η παρούσα Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι ανίκανη να τα πετύχει».

Προηγούμενο άρθρο Ανακοίνωση Περιφέρειας για το χαμό του Κώστα Μίχου
Επόμενο άρθρο Αναβολή της επίσκεψης του Αντιπεριφερειάρχη κ. Κων/νου Αποστολόπουλου στο Καρπενήσι