Ψάχνουν για κρυμμένο θησαυρό στην Ηράκλεια Λαμίας


Η αίτηση που έκανε ενδιαφερόμενος στο Δήμο Λαμιέων κίνησε το ενδιαφέρον του Δήμου Λαμιέων που το φέρνει ως θέμα συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο να εισηγείται τη σύσταση τριμελούς Επιτροπής που θα παρακολουθεί τις εργασίες ανασκαφής και θα κάνει καταγραφή των ευρημάτων. Ο θησαυρός άγνωστης προέλευσης φημολογείται ότι είναι θαμμένος σε δημοτικό οικόπεδο της Ηράκλειας.

Το θέμα φυσικά δεν άφησε αδιάφορους και τους κατοίκους της περιοχής που έχουν αρχίσει τις συζητήσεις γύρω από το θέμα με τις φήμες και τις ιστορίες να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ακόμα και αν βρεθεί ο θησαυρός πάντως ο ενδιαφερόμενος που ανακίνησε το θέμα θα πάρει μόνο το ήμισυ των ευρημάτων αφού σύμφωνα με το νόμο το άλλο μισό ανήκει στον ιδιοκτήτη του χώρου που θα βρεθεί, δηλαδή στον Δήμο. Αυτό γίνεται σαφές και από την εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου κου Αρναούτογλου που μεταξύ των άλλων αναφέρει:

Το άρθρο 1093 του Αστικού Κώδικα (Α.Κ.) –«Κτήση Θησαυρού» (ΓΝ.Ν.Σ.Κ. 581/1981) εκτός των άλλων προβλέπει ότι:

«… Εκείνος που βρήκε και πήρε στην νομή του κινητό πράγμα αξίας, κρυμμένο ώστε να μην μπορεί να εξακριβωθεί ο κύριός του (θησαυρός) γίνεται κύριος του μισού θησαυρού. Ο άλλος μισός ανήκει στον κύριο του πράγματος όπου ήταν κρυμμένος ο θησαυρός…»

Το άρθρο 1000 του Αστικού Κώδικα (Α.Κ.) –«Περιεχόμενο Κυριότητας» εκτός των άλλων προβλέπει ότι:

«…Ο κύριος του πράγματος μπορεί, εφόσον δεν προσκρούει στον νόμο ή σε δικαιώματα τρίτων, να το διαθέσει κατ’ αρέσκεια και να αποκλείει κάθε ενέργεια άλλου πάνω σ’ αυτό…»

Κατόπιν των ανωτέρω εισηγούμαι το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει:

Α) Την σύσταση τριμελούς Επιτροπής που θα ασχοληθεί με το έργο και θα αποτελείται από έναν νομικό, έναν μηχανικό και τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ηράκλειας με αρμοδιότητες:

α) να συνάψει έγγραφη συμφωνία για τον καθορισμό των όρων της έρευνας-ανασκαφής για την ανεύρεση του θησαυρού με παρακολούθηση όλων των ενεργειών πριν από την έναρξη των εργασιών έως το τέλος και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία.

β) να επιβλέπει επί τόπου του έργου την πρόοδο των εκσκαφών καθώς και την ασφάλεια των εργασιακών συνθηκών

γ) να καταγράφει τα ευρήματα και να ενημερώνει άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο για την εξέλιξη των ερευνών

δ) να διαπιστώνει,  την τήρηση μέτρων ασφαλείας για τους πολίτες και την αποκατάσταση φυσικού αλλά και τεχνητού εδάφους στα αρχικά του υψόμετρα και την αρχική του μορφή στα σημεία της εκσκαφής.

Προηγούμενο άρθρο O Γ. Οικονόμου νέος Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΝΔ
Επόμενο άρθρο Η Περιφέρεια στηρίζει τις επιχειρήσεις της Στερεάς Ελλάδας