Ειδήσεις

74 Χρόνια από την ανατίναξη της Ιεράς Μονής Αντινίτσης από τους Γερμανούς


Αναστάσιμη Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε την Δευτέρα του Πάσχα 9 Απριλίου, στην Ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Αντινίτσης,  ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου.

Η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε στο νέο Καθολικό της Ιεράς Μονής, αντίγραφο του παλαιού περίλαμπρου Καθολικού του ΙΕ΄, εις ανάμνησιν της καταστροφικής ανατινάξεως  της Μονής και του παρεκειμένου Σανατορίου από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις και υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των αδίκω θανάτω  τελειωθέντων Πατέρων της Ιεράς Μονής και των ασθενών του Σανατορίου , 74 χρόνια μετά.

Στην Αναστάσιμη θεία Λειτουργία έψαλε Βυζαντινός χορός νέων  αποτελούμενος από τους κ.κ. Ευάγγελο Τσιρίγκα, Πρωτοψάλτη, Χρήστο Τσιρίγκα Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας Λαμίας και Παύλο Λιάσκο, Λαμπαδάριο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστού Λουκά, Πολιούχου Λαμίας και παρέστησαν ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, , ο πρ. Διοικητής του 36ου Λόχου Διαβιβάσεων Αντισυνταγματάρχης Διαβιβάσεων  Γεώργιος Καρπέτας, ο οποίος υπηρετεί στην Αθήνα  και πλήθος προσκυνητών, από την Λαμία και την γύρω περιοχή.

Προ της απολύσεως της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Καθηγούμενος της Μονής Πανοσιολ.Αρχιμ. π. Αμβρόσιος Αναστασίου, βαθιά συγκινημένος προσεφώνησε τον Ποιμενάρχη μας και τον ευχαρίστησε με εγκάρδια λόγια και ειλικρινή συναισθήματα για την αγιαστική παρουσία του αλλά και την αμέριστη συμπαράσταση του  και την πατρική στοργή και αγάπη, με την οποία αγκαλιάζει του Πατέρες της Αδελφότητος και την Ιερά Μονή.

Χαρακτηριστικά ο άγιος Ηγούμενος ανέφερε:

«Μέσα εις την Πασχάλιο αυτή χαρά και την ευφρόσυνο περίοδο της Του Κυρίου Αναστάσεως, είναι συγκινητική η παρουσία όλων σήμερα εδώ, στο μαρτυρικό και αιματοκυλισμένο αυτό τόπο, στο ιερό σέμνωμα της τοπικής μας Εκκλησίας, στην παλέφατο ιστορική και σεβασμία τούτη Μονή, της Παναγίας της Αντινίτσης.

Η σημερινή ημέρα για την ιερά μας Μονή είναι ιδιαίτερη και ιστορική.

Πρώτον μεν διότι σήμερον ενθυμούμαστε την θυσία της Μονής κατά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο και μακαρίζουμε τις ψυχές των πεσόντων Πατέρων και των ασθενών του Σανατορίου. Των αθώων θυμάτων της γερμανικής θηριωδίας, η οποία άφησε πίσω της σορούς ερειπίων και τα άψυχα σώματα 36 ανθρώπων.

Σε ελάχιστο χρόνο, η αδιάκοπη ιστορική ζωή πέντε αιώνων της Μονής έσβησε.

Το 1969 άρχισε η ανοικοδόμησή της. Ο ερχομός όμως του νέου ηγουμένου πατρός Αγαθονίκου Αναγνωστόπουλου το 1989 στον τόπο αυτό και η δική Σας συμπαράσταση και φροντίδα Σεβασμιώτατε, έφερε την εκ νέου άνθιση της Μονής.

Ευτυχήσατε, Σεβασμιώτατε, μαζί με τον αείμνηστο Καθηγούμενο π. Αγαθόνικο να γίνετε οι νέοι κτήτορες της Ιεράς και παλαιφάτου αυτής μονής.

Επί των ημερών σας κατασκευάσθηκαν το Καθολικό στα πρότυπα του ανατιναχθέντος παλαιού Καθολικού, νέες πτέρυγες και κελλιά, τραπεζαρίες, παρεκκλήσια, το Κρυφό Σχολειό και άλλοι χώροι για τη φιλοξενία των προσκυνητών.

Όμως επήλθε η κοίμηση του π. Αγαθονίκου το 2012. Τότε, γίναμε κοινωνοί της αγωνίας σας, ζήσαμε από κοντά την πατρική σας μέριμνα και λαχτάρα για να ευρεθεί η κατάλληλος αδελφότητα, η οποία θα στελεχώσει την ιστορική μονή της Αντινίτσης.

Δευτέρα του Πάσχα του 2016, εγκαταστήσατε την νέα αδελφότητα με επικεφαλής τον ομιλούντα,   ικανοποιώντας τους πολλούς προσκυνητές, οι οποίοι προσκαρτερούσαν την επανίδρυση, την ανασυγκρότηση και την λειτουργία της Μονής.

Σεβασμιώτατε,

“Οἶδα τῆς διακονίας μου τὸ μέγεθος καὶ τὴν πολλὴν τοῦ ἔργου δυσκολίαν”. για να χρησιμοποιήσω τον Χρυσοστομικό λόγο. Και “Φόβῳ πολὺ συνέχομαι”, γιατί, “εἰς ἐμαυτὸν ἀφορῶν, οὐδὲν εὑρίσκω ἄξιον ἔχοντα τῆς τιμῆς ταύτης”.

Ό­μως παίρ­νω δύ­να­μη και θάρ­ρος να συ­νε­χί­σω, δι­ό­τι γνω­ρί­ζω πως συ­νο­δοι­πό­ρο αυ­τής της δι­α­κο­νί­ας μου θα έ­χω Ε­σάς με την με­γά­λη εμ­πει­ρί­α, αλ­λά προ­πάν­των την α­γά­πη που τρέ­φε­τε για την Μο­νή μας.

Ο δι­κός μου α­γώ­νας, Σε­βα­σμι­ώ­τα­τε, θα εί­ναι να στα­θώ πα­τέ­ρας  σε ό­σους α­δελ­φούς η Χά­ρις του Θε­ού θα φέ­ρει κον­τά μας. Μέ­ρι­μνά μου θα εί­ναι να κα­τα­στεί η Μο­νή μας κέν­τρο της λα­τρευ­τι­κής ζω­ής και της  μο­να­χι­κής α­σκή­σε­ως, έ­να πνευ­μα­τι­κό θε­ρα­πευ­τή­ριο που θα ο­δη­γεί στην θέ­ω­ση όχι μόνον τους ενασκουμένους πατέρες αλλά και τους εκατοντάδες προσκυνητές. Να στα­θού­με πα­τρι­κά στους α­δελ­φούς μας που θα προ­στρέ­χουν κον­τά μας. Να γί­νου­με συγ­κη­ρυ­ναί­οι τό­σο στην πνευ­μα­τι­κή τους πο­ρεί­α, όσο και στις κα­θη­με­ρι­νές χα­ρές, α­γω­νί­ες και κυ­ρί­ως στις δυ­σκο­λί­ες της ζω­ής. Να ευ­λο­γή­σει ο Θε­ός να κά­νου­με πρά­ξη τον λό­γο του Α­γί­ου Ι­ω­άν­νου της Κλί­μα­κος «φως μο­να­χοίς Άγ­γε­λοι, φως λα­ϊ­κοίς μο­να­χι­κή πο­λι­τεί­α».

Πε­ραί­νον­τας τον λό­γο μου, Σε­βα­σμι­ώ­τα­τε, ε­πι­τρέψ­τε μου υιικὰ και απ’ τα βάθη της καρδιάς μου να σας ευχαριστήσω  και να εκφράσω την βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου. Ομολογώ ενώπιον όλων ότι κατά την ταπεινή μου διακονία θα έχω πάντα “προ οφθαλμών” το φωτεινό σας παράδειγμα.

Σας ευχαριστούμε, για την αγάπη σας, η οποία προσφέρει τον κατάλληλο στηριγμό για συνέχιση της ιστορικής πορείας της Μονής μας. Να είστε βέβαιος ότι θα πράξουμε όσα δυνάμεθα ώστε οι κόποι και εμπιστοσύνη Σας προς την ταπεινή μας αδελφότητα να μην διαψευσθούν.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους συμπρεσβυτέρους που κυκλώσανε σήμερα το Άγιο Θυσιαστήριο, τον Δήμαρχο Λαμιέων κ. Νικόλαο Σταυρογιάννη,  ο οποίος πάντοτε στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια της Μονής, αλλά και όλους όσοι τίμησαν σήμερα με την παρουσία τους την ιστορική αυτή επέτειο και τους εκλεκτούς φίλους και συμπαραστάτες της Μονής, οι οποίοι ποι­κι­λο­τρό­πως μας στηρίζουν και μας βοηθούν και να τους πα­ρα­κα­λέ­σω να πα­ρα­μεί­νουν ευ­χέ­τες και συ­νο­δοι­πό­ροι του δύ­σκο­λου έρ­γου μας.

Ευχηθείτε, Σεβασμιώτατε, η διακονία που μου αναθέσατε ως Καθηγούμενο της ιστορικής ταύτης μονής, δια πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου της Αντινίτσης, να αποβεί πνευματικά καρποφόρος».

Αντιφωνώντας ο Ποιμενάρχης μας τον λόγο του π. Αμβροσίου, τον ευχαρίστησε για τα καλά του λόγια και δι’ ολιγον  αναφέρθηκε στην καταστροφική ανατίναξη της Ιστορικής Ιεράς Μονής Αντινίτσης και του παρακειμένου Σανατορίου με αποτέλεσμά τον θάνατο των Πατέρων της Μονής και των νοσηλευομένων στο Σανατόριο.

Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Ευχαριστούμε τον άγιο Ηγούμενο δια την ωραία αυτή προσλαλιά του και την ιστορική αναδρομή. Δεν μνησικακούμε αλλά θυμόμαστε.   Προσευχόμεθα πρώτον για εκείνους που θυσιάσθηκαν και για εκείνους που προκάλεσαν αυτή την καταστροφή. Να αναπαύει ο Θεός τις ψυχές τους.

Πράγματι μέσα στη χαρά της Αναστάσεως του 1944 ήλθε αυτή η θλίψη για όλη την περιοχή μας με την ανατίναξη της Μονής και την θανάτωση των Πατέρων και των ασθενών αδελφών μας από το παρακείμενο Σανατόριο.

Η Παναγία όμως που προστατεύει και αγαπά το Μοναστήρι της δεν το άφησε να σβήσει. Ο Λαός μας το  έκτισε ξανά.

Μετά το θάνατο του εργατικού και ρέκτου π. Αγαθονίκου ψάχναμε να βρούμε την κατάλληλη αδελφότητα, αλλά πιο κατάλληλη αδελφοί μου, απ’ αυτή που εγκαταβιεί τώρα εδώ δεν επρόκειτο να υπάρξει, γιατί είναι δικά μας παιδιά. Τα αναθρέψαμε πνευματικά, τα γνωρίζουμε και όλοι σας τα γνωρίζετε και γι’ αυτό δεν θα έχετε μόνο το θάρρος δια την Μονήν αλλά και την ικανοποίηση ότι συνεχίζει την πορεία της με μοναχούς ντόπιους που πονάνε το χώμα αυτό, που εσέβοντο την ιστορία και που θέλουν να εργασθούν υπέρ της Παναγίας και υπέρ όλων των προσκυνητών, οι οποίοι θα βρίσκουν ανάπαυση εδώ».

Ο Σεβασμιώτατος συνεχίζοντας τον λόγο του,  ευχαρίστησε τους πιστούς, οι οποίοι  προσήλθαν στην Θεία Λειτουργία για να ζήσουν πρώτα την χαρά της Αναστάσεως, καθώς και  να θυμηθούν την θυσία της Μονής και να μακαρίσουν τις ψυχές των πεσόντων Πατέρων της  Μονής και των ασθενών του Σανατορίου και ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Λαμιέων κ. Νικόλαο Σταυρογιάννη για την αμέριστη συμπαράσταση του και προς την Μονήν και προς τους Πατέρας.

Τέλος ευχήθηκε:

«Ευχηθείτε αδελφοί μου η Παναγία να σκέπει και να περιφρουρεί την Μονήν Της και όλη την περιοχή μας.

Ημέρα Αναστάσεως και σήμερα. Ημέρα χαράς και Φωτός. Ευχόμεθα ο νικητής του θανάτου και Αρχηγός της ζωής Κύριος να αναπαύει τις ψυχές των αδίκω θανάτω τελειωθέντων πατέρων και αδελφών μας και να ενισχύει την μικρά μεν αλλά δυναμική αδελφότητα εις τον δρόμον του καθήκοντος. Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά!»

Μετά την διανομή του Αντιδώρου προσφέρθηκε πασχαλινό κέρασμα σε όλους τους προσκυνητές.

 

Φωτό imfth & Δημήτριος Ανάγνου

 

Προηγούμενο άρθρο Συμμετοχή επιχειρήσεων στο Φεστιβάλ Τουρισμού & Γαστρονομίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
Επόμενο άρθρο Ψήφισμα Δ.Σ Γηροκομείου Στυλίδος επί τη εκδημία του Αντιπροέδρου Αργύρη Πετρή