Ειδήσεις

Oμιλία Χρ. Σταϊκούρα στην Ολομέλεια επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για τα Προαπαιτούμενα


Ο Συντονιστή Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για τα Προαπαιτούμενα.
Αναλυτικά η ομιλία του:

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Σήμερα, είμαστε – και πάλι – «στην ίδια θεατρική παράσταση θεατές».

Συζητούμε, για πολλοστή φορά μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες, και με μεγάλη χρονική καθυστέρηση, κάποια από τα προαπαιτούμενα.

Προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης.

Τα περισσότερα από τα οποία, με βάση τις Κυβερνητικές δεσμεύσεις, θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Και φτάσαμε τέλος Σεπτεμβρίου προκειμένου να τα συζητήσουμε.

Με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνηση για την κωλυσιεργία.

Και με το «πιστόλι στον κρόταφο».

Και ακόμη υπολείπονται προαπαιτούμενα.

Καθυστερώντας την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Εύχομαι αυτή να μην καθυστερήσει περισσότερο και να κλείσει με τον καλύτερο για τη χώρα τρόπο, γιατί την 2η υποδόση την έχει ανάγκη, πρωτίστως, η πραγματική οικονομία.

Και αυτό γιατί ένα σημαντικό μέρος της προβλέπεται να «κατευθυνθεί» για την αποπληρωμή κάποιων ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, οι οποίες, επί ημερών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, αυξήθηκαν κατά 80%!

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Το κόστος της Κυβερνητικής καθυστέρησης το βιώνει η οικονομία και το υφίσταται η κοινωνία.

Ήδη, η 7μηνη καθυστέρηση ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης της 1ης αξιολόγησης, προσέθεσε δημοσιονομικά μέτρα και οδήγησε σε ταπεινωτικές δεσμεύσεις.

Δεσμεύσεις, όπως είναι ο «κόφτης» και το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Υπερταμείο το οποίο συνιστά πρωτοφανή εκχώρηση του συνόλου της περιουσίας της χώρας, για διάστημα 1 αιώνα, χωρίς ουσιαστικό εθνικό έλεγχο και λογοδοσία.

Και σήμερα, διάταξη του υπό συζήτηση Σχεδίου Νόμου, έρχεται να το ενισχύσει.

Μία μικρή, πρόσφατη ιστορική αναδρομή έχει την αξία της.

Τον Μάιο, όταν και δημιουργήθηκε το υπερταμείο, η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε να μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία στη νεοσύστατη Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών.

Αρχικά απέκρυψε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία.

Μετά από συνεχείς παρεμβάσεις σχεδόν σύσσωμης της Αντιπολίτευσης, η Κυβέρνηση κατέθεσε «νομοτεχνική βελτίωση» σύμφωνα με την οποία πλήθος εταιρειών μεταβιβάζονταν στο υπερταμείο, μεταξύ των οποίων και οι εταιρείες ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΒΟ, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ και Δ.Ε.Η.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο Υπουργός Οικονομικών κατέθεσε νέα «νομοτεχνική βελτίωση», η οποία καταργούσε την προηγούμενη, εξαιρώντας αυτές τις εταιρείες από τη μεταβίβαση, επικαλούμενος «λάθος» και ότι «αυτές οι εταιρείες είναι προς συζήτηση για τον δεύτερο γύρο».

Σήμερα, μόλις 4 μήνες αργότερα, αυτές οι εταιρείες τελικά μεταβιβάζονται στο υπερταμείο.

Το συμπέρασμα είναι απλό:

Ή για ακόμη μία φορά – πρόσκαιρα – η Κυβέρνηση απέκρυψε την αλήθεια από τους πολίτες, ή για ακόμη μία φορά απέτυχε στη δήθεν «σκληρή διαπραγμάτευση».

Άλλη ερμηνεία δεν υπάρχει.

Και ας μην σπεύσει η Κυβέρνηση να δικαιολογηθεί υποστηρίζοντας ότι το υπερταμείο είναι ένα αναπτυξιακό όχημα και όχι φορέας αποκρατικοποιήσεων, οπότε θα είναι προς το συμφέρον των εταιρειών να μεταβιβαστούν σ’ αυτό.

Γιατί αν ήταν έτσι, θα έπρεπε εξαρχής να μεταφέρει τα περιουσιακά στοιχεία στο υπερταμείο και όχι να «παίζει κρυφτούλι».

«Τα ψέματα όμως έχουν κοντά ποδάρια».

Αρκεί δε να διαβάσει κανείς την Έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, η οποία σημειώνει ότι οι δημόσιες αυτές επιχειρήσεις «ιδιωτικοποιούνται όχι μόνο τύποις αλλά και κατ’ ουσίαν», «καθιστώντας αβέβαιη τη συνέχεια της εκ μέρους τους παροχής προσιτών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και δη υψηλής ποιότητας».

Η αλήθεια, για ακόμη μία φορά, αποκαλύπτεται.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Σήμερα, ένα χρόνο μετά τις τελευταίες εκλογές, το υπό συζήτηση Σχέδιο Νόμου συνιστά έναν «άτυπο απολογισμό» της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Διαπραγματευτικές ήττες, αυταπάτες και ψέματα αποτελούν το τρίπτυχο της Κυβερνητικής αποτυχίας.

Καμία «κόκκινη γραμμή», υποχωρήσεις συνεχώς και παντού.

Δεν έχει νόημα να σας θυμίσω τι λέγατε και τι πράττετε.

Και αυτό γιατί «δεν ιδρώνει το αυτί σας», αφού πρόθυμα κάνετε τα πάντα, χωρίς ηθικές αναστολές και ιδεολογικές συντεταγμένες, προκειμένου να παραμείνετε, για λίγο ακόμη, στην εξουσία.

Είναι προφανές ότι η χώρα χρειάζεται μια άλλη Κυβέρνηση, αποτελεσματική, ειλικρινή και αξιόπιστη.

Κυβέρνηση η οποία θα υλοποιήσει εμπροσθοβαρώς διαρθρωτικές αλλαγές και αποκρατικοποιήσεις και θα προωθήσει την αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής στην κατεύθυνση σταδιακής μείωσης της φορολόγησης των πολιτών, ισορροπώντας μεταξύ οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με τον διαχρονικά δικαιωμένο ιδεολογικό και πολιτικό πυρήνα της, αυτόν της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, που μπορεί να παράγει πλούτο για όλους, να προσελκύσει – κυρίως – ιδιωτικές επενδύσεις και να δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης.

Προηγούμενο άρθρο Ξεκινούν διαδικασίες Υδατοδρομίου στον Άγιο Κωνσταντίνο
Επόμενο άρθρο Συνεχίζεται η παρουσία του άκουλους και του ωιδίου στην τομάτα θερμοκηπίου