Ειδήσεις

Δήλωση του Γ. Κοτρωνιά για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ σήμερα, ευκαιρία και ανάγκη να προβληματιστούμε, να συζητήσουμε και να ξανατοποθετήσουμε την κοινωνία αλλά και την πολιτική του περιβάλλοντος στην σωστή κατεύθυνση, μιας και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι παρούσες και επηρεάζουν δραματικά τις ζωές μας.
Η συγκράτηση και ο περιορισμός των ποσοτήτων των αερίων του θερμοκηπίου, η αλλαγή του μοντέλου παραγωγής ενέργειας, ο επανασχεδιασμός του δημόσιου χώρου και των δημοσίων έργων, η αναθεώρηση της πολιτικής των αστικών μετακινήσεων με ορίζοντα το έτος 2030, και στόχο την συνολική αύξηση της θερμοκρασίας της γης μόνον κατά 1.5 ° το 2050, αναπροσαρμόζονται ταχύτατα και είναι γεγονός ότι η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ , έχει προσανατολιστεί δυναμικά στην αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής ευθυγραμμισμένη με την ευρωπαΐκή πολιτική αλλά και πιό μπροστά από αυτήν ,με μία σειρά νόμων και μέτρων που έχει ψηφίσει.
Μέσα από την αυτοδιοίκηση έμαθα να αγαπώ και να προστατεύω το περιβάλλον, έμαθα ότι η γη είναι μία κι εμείς ,πρέπει να την προστατεύσουμε για να μην γίνει αφιλόξενη για τα παιδιά μας.
Βέβαια η προστασία του περιβάλλοντος έχει σχέση με μια σειρά ανθρωπίνων δράσεων με την διαχείριση των πάσης φύσεως αποβλήτων με την διαχείριση των αστικών λυμάτων με την ορθολογική διαχείριση του καθαρού νερού και με την αντιμετώπιση εκατοντάδων άλλων θεμάτων που το επιβαρύνουν καθημερινά , όμως αν θέλουμε να πούμε ποιος είναι ο βασικός στόχος για την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος της γης πολύ. απλά με δύο λόγια τότε θα πούμε ότι : η προστασία του κλίματος είναι η προστασία από την υπερθέρμανση του πλανήτη και εξαρτάται από την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, το οποίο δημιουργώντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου ( Μη αφήνοντας να ακτινοβοληθεί η θερμοκρασία της γης στο σύμπαν ), αυξάνει απειλητικά την μέση θερμοκρασία του πλανήτη.
Ασφαλώς για την μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κύριο ρόλο θα παίξουν οι παγκόσμιες και οι διακρατικές συμφωνίες που αφορούν κυρίως την λειτουργία της παγκόσμιας βιομηχανίας και τις διεθνείς μεταφορές ,αλλά πέραν από αυτό στο οποίο ελπίζουμε να βοηθήσει η εφαρμογή της συμφωνίας των Παρισίων , το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα μειωθεί και από τις δικές μας πρωτοβουλίες και τις δικές μας δράσεις της καθημερινότητας, από την αλλαγή του τρόπου της ζωής μας και των συνηθειών μας ,από την αλλαγή των προτεραιοτήτων μας σε ατομικό αλλά και στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΗ , για το τι έχω κάνει γι’ αυτό το σκοπό αυτά τα χρόνια που έχω θεσμική ιδιότητα και ειδικά αφού έχω διατελέσει για τρεις τετραετίες Πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος ( ΚΕΔΕ ) αλλά και τώρα ως βουλευτής και μέλος της Επιτροπής περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων , αλλά και να δώσω ένα επίκαιρο μήνυμα για την ημέρα αυτή με προβολή στο αύριο.
Η Λαμία ήταν η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που εφάρμοσε το 2000 την Ευρωπαϊκή ημέρα χωρίς αυτοκίνητο , ήταν για πολύ καιρό η πρώτη επαρχιακή πόλη στην εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης.
Ως Πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος ΚΕΔΕ , ΠΡΟΤΕΙΝΑ στο Ελληνικό κράτος και έγινε Δημόσιο πρόγραμμα η εξοικονόμηση ενέργειας στους δήμους της χώρας, πρόκειται για το περίφημο ¨Εξοικονομώ¨ το οποίο μετεξελίχτηκε στο ¨εξοικονομώ κάτ´ οίκον και συνεχίζει με διαφορετικές μορφές μέχρι σήμερα.
Στην πόλη της Λαμίας τοποθετήθηκαν φωτοβολταϊκά στοιχεία σε 21 σχολεία της πόλης , με αποτέλεσμα οικονομία και μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Κατασκευάστηκε το πρώτο δημόσιο ενεργειακά αυτόνομο βιοκλιματικό κτίριο της Δ.Ε.ΥΑ Λαμίας με αξιοποίηση της αβαθούς γεωθερμίας και φωτοβολταϊκών στοιχείων , που γλυτώνει την ατμόσφαιρα από χιλιάδες τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο, και μηδενίζει τους λογαριασμούς θέρμανσης και ψύξης.
4) Επεκτάθηκε ο βιολογικός καθαρισμός της Λαμίας, κατασκευάστηκε ο βιολογικός καθαρισμός Υπάτης – Λιανοκλαδίου, επεξεργάζονται στο βιολογικό της Λαμίας τα λύματα της Στυλίδας και η ΔΕΥΑΛ διαχειρίστηκε την κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού Δήμου Μακρακώμης .
Τι σημαίνουν όλα αυτά?
Ότι ΠΑΡΑΔΩΣΑΜΕ ΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ ΜΑΛΙΑΚΟΥ ΚΑΘΑΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΡΑΛΑΒΑΜΕ .
Παράλληλα με ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων μήκους άνω των 8 χιλιομέτρων δημιουργήθηκαν οι απαραίτητες υποδομές για αλλαγή του τρόπου μετακίνησης στη πόλη της Λαμίας, αφού σχεδιάστηκαν για να διέρχονται από αθλητικές εγκαταστάσεις από σχολεία και από την αφετηρία των minibus.
Και ΩΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ αυτά τα χρόνια θεωρώ ότι πήρα σημαντικές πρωτοβουλίες σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος.
6) Με πρωτοβουλία μου διοργάνωσα δύο σημαντικά συνέδρια.
Το πρώτο ,τον Οκτώβριο του 2019 στη Λαμία ,με θέμα την ενημέρωση των φορέων για την εφαρμογή των νόμων και την ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ . Οι ενεργειακές κοινότητες είναι η λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της αύξησης των τιμών της ενέργειας και της καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχιας και όποιος από τους δήμους αντιληφθεί την σημασία τους, θα μπορέσει να παρέχει στους δημότες του δωρεάν ρεύμα ενισχύοντας κυρίως τα αδύναμα νοικοκυριά.Είχα την τιμή πρόσφατα να είμαι εισηγητής στο νομοσχέδιο που βελτιώνει την διαδικασία δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βλέπω ότι αρκετοί δήμοι ξεκίνησαν τη σύσταση φορέων για την δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων.
Το δεύτερο συνέδριο το διοργάνωσα στην Ναύπακτο με θέμα το ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ και την επεξεργασία υγρών αποβλήτων που πηγαίνουν στους θαλάσσιους αποδέκτες . Σημαντικό συνέδριο με σημαντικά συμπεράσματα αφού η θάλασσα ήταν πάντα ο φυσικός αποδέκτης στον οποίο κατέληγαν όλα τα υλικά που ξεπλένονται από την ξηρά αλλά και ο σπουδαιότερος αποδέκτης υγρών αποβλήτων που παράγονται από διάφορες ανθρωπογενείς χερσαίες πηγές.
Επίσης ένα ζήτημα με ιδιαίτερη περιβαλλοντική κοινωνική και αναπτυξιακή διάσταση που σχετίζεται τόσο με το ρυθμιστικό χαρακτήρα του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού και της χρήσης των ακτογραμμών ,αλλά και με τις προδιαγραφές και τις μεθόδους Ελέγχων των συστημάτων διαχείρισης των αστικών.

Ως Βουλευτής επίσης στην επιτροπή περιβάλλοντος της Βουλής, πρότεινα , πριν ένα χρόνο (και ήταν μία από τις προτάσεις που κατατέθηκαν από την Ελλάδα στη σύνοδο για το κλίμα στο Ελσίνκι ), να τοποθετηθούν μέσα στα δάση και πρώτα απ’ όλα στα περιαστικά άλση, ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ οι οποίοι σε πραγματικό χρόνο , μέσω δορυφόρου ή μέσω δικτύου τηλεφωνίας, θα μπορούν να ειδοποιούν σε πραγματικό χρόνο για την εκδήλωση ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ.
Ως βουλευτής επίσης ,ανέδειξα με εμφατικό τρόπο και στη Βουλή και αρθρογραφώντας και με συνεντεύξεις μου ,την ανάγκη ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΝΑΕΡΙΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ , που είναι κύρια αιτία δασικών πυρκαγιών ,μεταφέροντας την εμπειρία μου από την πόλη της Λαμίας στην οποία ως Δήμαρχος μετά από συνεργασία με την ΔΕΗ υπογειοποίησα όλες τις γραμμές στο κέντρο της πόλης, και πράγματι άξιζε τον κόπο η επιμονή μου αυτή αφού το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και ο ΔΕΔΗΕΕ έβγαλαν ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης της υπογειοποίησης των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στις δασικές περιοχές.
Ασφαλώς όλες οι πρωτοβουλίες που παίρνω εντάσσονται στην γενικότερη πολιτική της Κυβέρνησης της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ η οποία ΠΡΩΤΟΠΟΡΩΝΤΑΣ στην Ευρώπη , προχωράει με γρήγορους ρυθμούς σε προγράμματα που θα έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση των ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα και την μετάβαση μας στην μεταλιγνιτική εποχή.
Η εφαρμογή των προγραμμάτων βιώσιμης κινητικότητας για τις πόλεις όπως επίσης και οι πολιτικές και τα προγράμματα για τις έξυπνες πόλεις, η εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης ,η προαγωγή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας , η υιοθέτηση χώρων πρασίνου ,είναι ενδεικτικά ,πέντε από τις ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΔ που σκοπεύουν να βελτιώσουν το αστικό περιβάλλον και να σταματήσουν τα φαινόμενα των θερμικών νησίδων μέσα στις πόλεις που κάνουν τη ζωή μας και την καθημερινότητά μας δύσκολη έως αφόρητη.
Αγαπητές και αγαπητοί φίλοι το κλίμα και το περιβάλλον είναι το μεγάλο μας σπίτι και είναι δική μας υπόθεση , είναι υπόθεση του καθενός μας και της καθεμιάς μας , απαιτεί συνεχή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση από τις μικρές μέχρι τις μεγάλες ηλικίες.
Αλλάζοντας εμείς οι ίδιοι την καθημερινότητά μας, μπορούμε να συμβάλουμε στην δημιουργία μιας φιλοπεριβαντολογικής φιλοσοφίας , που θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης .
Ας θυμόμαστε ότι η γη είναι το σπίτι μας , ότι είναι μία και δεν αντικαθίσταται , μόνον προστατεύεται και η προστασία της είναι ουσιαστικά προστασία της δικής μας ζωής και του μέλλοντος των παιδιών μας.

 

Προηγούμενο άρθρο Δράση ενημέρωσης για την πρόληψη και τις εξαρτήσεις από παράνομες ή νόμιμες ουσίες από το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ στους καταυλισμούς Ρομά του Δήμου Λοκρών
Επόμενο άρθρο Δελτίο Τύπου Υπουργού ΥΜΕ - Βουλευτή Φθιώτιδας Χρ. Σταϊκούρα για το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας