Είμασταν και εμείς εκεί, αποτίοντας φόρο τιμής. ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ στο “Μονοπάτι Σωτηρίας” στο ΔΙΣΤΟΜΟ, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Ιουνίου 2023 με αφορμή τη συμπλήρωση 79 ετών από τη Σφαγή.
Το Δίστομο πυρπολήθηκε και 218 κάτοικοι (114 γυναίκες και 104 άνδρες) εκτελέστηκαν απάνθρωπα. Ανάμεσά τους 45 παιδιά και 20 βρέφη.
Ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα των Ναζί στην κατεχόμενη Ελλάδα.
Παρακολουθήσαμε το πρόγραμμα Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού και την έκθεση φωτογραφίας «Χώροι μνήμης, Τόποι μαρτυρίου» στο Δίστομο του εξαίρετου φίλου Nikos Kosmidis, τις επετειακές εκδηλώσεις και ετοιμαστήκαμε για την πεζοπορία μας.
Χαραγμένο στις μνήμες και στον άγριο ορεινό τόπο, το “Μονοπάτι Σωτηρίας” αποτελεί μια πορεία αναβίωσης της διαδρομής που πήραν οι Διστομίτες για να γλιτώσουν από μια απ’ τις πιο άγριες σφαγές του Β Παγκοσμίου πολέμου.
Ένα μονοπάτι ελπίδας και θέλησης για ζωή.
Ήταν απόγευμα της 10ης Ιουνίου, όταν οι Γερμανοί στρατιώτες ξεκίνησαν να σκοτώνουν με κάθε τρόπο τους συγχωριανούς μου. Ένας ποταμός νιάτων και ελπίδας τότε κατηφόρισε, όπως τα ρέματα από τα βουνά, για τις βουβές σπηλιές, που απορροφούσαν στις κούφιες εσοχές τους, τον αντίλαλο των υπαρξιακών κραυγών τους.
Ένα ποταμός που κινούνταν αντίθετα με το θάνατο. Ένας ποταμός αντίστασης στο βάρβαρο ξεπεσμό του ανθρώπινου είδους. Ένας ποταμός που θα πότιζε τις ρίζες της μνήμης του τόπου μας.
Αν και τα τερτίπια του καιρού δεν επέτρεψαν μαζικότερη συμμετοχή, κάναμε μια πορεία 6 χιλιομέτρων σε ημιορεινό πεδίο που διοργάνωσε ο Δήμος Διστόμου και ο Πεζοπορικός Όμιλος Διστόμου – Π.Ο.ΔΙ .
Ευχαριστούμε το Δήμαρχο κο Σταθά, το προσωπικό του ΜΟΥΣΕΙΟΥ και τον πεζοπορικό ΔΙΣΤΟΜΟΥ για τη φιλοξενία. Το επόμενο ραντεβού μας δόθηκε για το Γοργοπόταμο και το μονοπάτι της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ.