Ο Βουλευτής Γεώργιος Κοτρωνιάς με Ερώτησή του προς τoυς Υπουργούς: Εσωτερικών κ. Μ. Βορίδη και Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκα έθεσε το ζήτημα της δυσλειτουργίας της Δ/νσης Υδάτων Στερεάς Ελλάδας.
Παρατίθεται το κείμενο της Ερώτησης :
« Κύριε Υπουργέ,
Μετά από εντονότατα παράπονα πολιτών και αγροτών για την εξυπηρέτηση τους από την Διεύθυνση Υδάτων Στερεάς Ελλάδας, επισκέφθηκα την Υπηρεσία και ενημερώθηκα από τους υπαλλήλους της για την κατάσταση που επικρατεί.
Η κατάσταση με μια κουβέντα και χωρίς υπερβολή ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΗ και μάλιστα σε μία Υπηρεσία που ίσως είναι η σπουδαιότερη για τη διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της Περιφέρειας.
Η υπηρεσία σύμφωνα με το ΦΕΚ αριθμός φύλλου 31 τεύχος 2ο της 14 Ιανουαρίου 2014 έχει ως κύρια αρμοδιότητα την έκδοση ΕΜΣΥ (Μητρώου Σημείων Υδροληψίας) και αφορά παλιές και νέες γεωτρήσεις αλλά και υδροληψίες εργοστασίων, αδειοδοτήσεις ΔΕΥΑ και Δήμων, αδειοδοτήσεις ιχθυογεννητικών σταθμών και γενικά, ό,τι έχει σχέση με διαχείριση νερού μέσα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Στην δυσλειτουργία της εν λόγω Υπηρεσίας, συμβάλλουν επίσης τα παρακάτω : πρώτα απ´ όλα ότι οι μικροί Δήμοι δεν έχουν γεωπόνους και αποστέλλουν τα χαρτιά ελλειπώς συμπληρωμένα ζητώντας να ασχοληθεί η εν λόγω Υπηρεσία για την έκδοση του ηλεκτρονικού μητρώου σημείου υδροληψίας. Ας σημειωθεί ότι οι Δήμοι για τα έτη 2018, 2019 και 2020 απέστειλαν 2560 περιπτώσεις για επίσπευση λόγω συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβιβάσεων η κληρονομιών από τις οποίες μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί όσες υποβλήθηκαν μέχρι και τον Νοέμβριο του 2020.
Επίσης ας σημειωθεί ότι υπάρχουν 30.000 σημεία, πηγές, γεωτρήσεις, υδρομαστεύσεις οι οποίες αιτούνται τακτοποίησης και από τις οποίες, εν μέρει, έχουν τακτοποιηθεί 12.000. Λέω εν μέρει γιατί δεν υπάρχει για αυτές ακόμα ΑΦΜ .
Κύριε Υπουργέ,
Μία υπόθεση αδειοδότησης γεωτρήσεως στην οποία συμμετέχουν 45 μέλη απαιτεί απασχόληση υπαλλήλων επί μία εβδομάδα.
Τέλος πρέπει να γίνει γνωστό ότι, για το 2022 η Υπηρεσία αυτή, πρέπει να ΣΥΝΤΑΞΕΙ και να ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ την δεύτερη ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ του ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ των λεκανών απορροής ποταμών του υδατικού διαμερίσματος Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και της αντίστοιχης στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Όλα τα παραπάνω διεκπεραιώνονται με ΠΟΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ;
Κανονικά, στο ΦΕΚ 2878/27 Οκτωβρίου 2014 τεύχος 2ο, προβλέπεται για την Διεύθυνση Υδάτων Στερεάς Ελλάδας το ακόλουθο προσωπικό :
μία θέση ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού, πέντε θέσεις ΠΕ Μηχανικών, μία θέση ΠΕ Περιβάλλοντος, δύο θέσεις ΠΕ Γεωτεχνικών, δύο θέσεις ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων, δύο θέσεις ΔΕ Τεχνητών δηλαδή συνολικά 13 άτομα προσωπικό που ακόμα κι αν υπήρχε πάλι δεν θα κάλυπτε τις αυξημένες ανάγκες της Υπηρεσίας, σκεφθείτε λοιπόν κατά πόσο καλύπτει αυτή τη στιγμή ο αριθμός οκτώ 8 υπαλλήλων που είναι σήμερα οι υπηρετούντες στην Υπηρεσία (ένας εκ των οποίων είναι οδηγός ο οποίος συνταξιοδοτείται) και επίσης ας σημειωθεί ότι η πρόβλεψη των θέσεων έγινε με τον υπάρχοντα Οργανισμό, ο οποίος ισχύει από το 2010, χωρίς να έχει τροποποιηθεί μέχρι σήμερα και ο οποίος εγκρίθηκε με το ΦΕΚ 138/2010.
Για τους παραπάνω λόγους κύριε Υπουργέ ερωτώ:
1) Είναι στις προθέσεις σας η κάλυψη της Διεύθυνσης Υδάτων της Στερεάς Ελλάδας με το απαιτούμενο προσωπικό ή τουλάχιστον με ένα τοπογράφο μηχανικό, έναν γεωλόγο, τέσσερις γεωπόνους και έναν υπάλληλο Πληροφορικής ;
2) Είναι στην πρόθεση σας να προχωρήσετε σε υποχρεωτικές μετατάξεις από αντίστοιχες υπηρεσίες ; (αφού κατά πληροφορίες στην Αττική χωρίς αντικείμενο υπηρετούν στην αντίστοιχη υπηρεσία 22 άτομα)
3) Σκέπτεστε σε συνεννόηση με τους συναρμόδιους Υπουργούς, να τροποποιήσετε το αντικείμενο της Υπηρεσίας αυτής και να δοθούν οι έλεγχοι των υφισταμένων χρήσεων στα τμήματα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και η Αδειοδότηση των νέων σημείων να διεκπεραιώνεται όπως τώρα από την Διεύθυνση Υδάτων της Aποκεντρωμένης ; »