Ειδήσεις

Θεολόγος Φθιώτιδας: Το μεγαλύτερο κοπάδι δελφινιών που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα


Μια σπάνια και εντυπωσιακή εικόνα με δελφίνια αποτυπώνει το βίντεο που κατέγραψε με τη χρήση drone η ομάδα Up Stories.

Η καταγραφή του βίντεο, που δείχνει το μεγαλύτερο κοπάδι δελφινιών που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα, έγινε με τη χρήση drone, κοντά στην περιοχή του Θεολόγου Φθιώτιδας.

Οι εικόνες δείχνουν την κίνηση ενός μεγάλου κοπαδιού δελφινιών που αποτελείται από δεκάδες ανήλικα αλλά και μικρά δελφινάκια.

 

Ο πληθυσμός των δελφινιών στις ελληνικές θάλασσες

Όσοι έχουν την τύχη να ταξιδεύουν στις ελληνικές θάλασσες, σίγουρα έχουν συναντήσει στη ρότα τους δελφίνια, αυτά τα αξιαγάπητα και πανέξυπνα θηλαστικά της θάλασσας, που συντροφεύουν τα πλεούμενα. Κολυμπούν και γίνονται απευθείας το επίκεντρο της προσοχής, με τον φιλικό και παιχνιδιάρικο τρόπο που πλησιάζουν τους ανθρώπους.

Πρωτοφανής αύξηση παρατηρείται στους πληθυσμούς των δελφινιών που ζουν στο θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Μεσόγειο όπου καταγράφεται ανησυχητική, καθοδική πληθυσμιακή τάση, που θέτει σε κίνδυνο τα συγκεκριμένα είδη.

Τα παραπάνω συμπεράσματα παρουσιάστηκαν στο 14ο διεθνές συνέδριο για την οικολογία και ζωογεωγραφία της Ελλάδας και των γειτονικών περιοχών, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή γνωστών επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η αυξητική τάση στον πληθυσμό των δελφινιών που ζουν στην περιοχή οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στο πρόγραμμα προστασίας που υλοποιείται επί σειρά ετών από την MOm, την εταιρεία για τη μελέτη και προστασία της μεσογειακής φώκιας, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.

Τα επιστημονικά αποτελέσματα των ερευνών μέχρι σήμερα έχουν αποκαλύψει την εξαιρετική σημαντικότητα της περιοχής για τους πληθυσμούς τριών ειδών δελφινιών, το κοινό δελφίνι, το ρινοδέλφινο και το ζωνοδέλφινο καθώς και για τον ζιφιό λόγω των ποικίλων που περιλαμβάνει ο χώρος του θαλάσσιου πάρκου.

«Τα πρώτα επιστημονικά δεδομένα αποκαλύπτουν πως αυτή η αύξηση είναι πιθανό να οφείλεται στην διαχείριση της αλιείας στην περιοχή που όπως φαίνεται ευνόησε την αύξηση των πληθυσμών των αφρόψαρων», όπως αναφέρει ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος NADP, βιολόγος Κίμων Κοεμτζόπουλος.

Ο ίδιος επισημαίνει, παράλληλα, ότι «σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως στο εσωτερικό Ιόνιο Πέλαγος, η υπεραλίευση των πληθυσμών αυτών των ψαριών οδήγησε στην κατακόρυφη μείωση των πληθυσμών του κοινού δελφινιού. Εδώ φαίνεται ότι παρατηρούμε το αντίθετο φαινόμενο και μας δίνει ιδιαίτερη ικανοποίηση».

Εάν ο πληθυσμός των δελφινιών μειωθεί, θα διαταραχθεί ανεπανόρθωτα η θαλάσσια τροφική αλυσίδα και μαζί ολόκληρη η ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Με πολύ απλά λόγια, όσο υπάρχουν δελφίνια στις ελληνικές θάλασσες σημαίνει ότι οι πληθυσμοί των ψαριών είναι σχετικά βιώσιμοι.
Τα δελφίνια αποτελούν ένα είδος θαλάσσιων θηλαστικών που εντάσσονται στην ομάδα των κητωδών. Έχουν τους δικούς τους κώδικες επικοινωνίας που δύσκολα θα φανταζόταν κανείς ότι μπορεί να έχει άλλο είδος πέραν του ανθρώπου. Μπορούν να προσανατολιστούν, να βρουν τη τροφή τους αλλά και να επικοινωνήσουν μεταξύ τους μέσω ενός συστήματος ηχοεντοπισμού, ενώ ακούν συχνότητες 10 φορές πιο υψηλές από αυτές που ακούει ένας άνθρωπος. Είναι πλάσματα πολύ έξυπνα, κοινωνικά και ζουν σε κοινότητες που περιλαμβάνουν χιλιάδες μέλη.

 

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Προηγούμενο άρθρο Εγκαινιάστηκε το Αθλητικό Κέντρο στην καρδιά της Οίτης
Επόμενο άρθρο Μουσική βραδιά με αγαπημένα ελληνικά τραγούδια διοργανώνει ο Δήμος Στυλίδας