Κλειστό σύστημα εξουσίας η Περιφέρεια Στερεάς. Ο προγραμματισμός γίνεται «αλά κάρτ» και στη λογική εξυπηρέτησης πελατειακών σχέσεων σε όλους τους τομείς. Αξιοκρατία, Διαφάνεια, Λογοδοσία δεν λειτουργούν σ’ αυτό το σύστημα των «κολλητών» και της παρέας. Οι συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου εξαντλούνται σε γενικόλογες τοποθετήσεις και τοπικά ερωτήματα και επερωτήσεις. Η διαβούλευση μεταξύ των παρατάξεων παρατάξεις για τον προγραμματισμό των έργων ανά νόμο με ποσοτικά πληθυσμιακά στοιχεία –αλλά και ποιοτικά κριτήρια δεν λειτουργεί. Στον κλειστό κύκλο εξουσίας της Περιφερειακής Αρχής όλα λειτουργούν με βάση κριτήρια πελατειακά και παραγοντικά. Ο Περιφερειάρχης λειτουργεί αλαζονικά ως μονάρχης. Σε ερωτήματα της παράταξης: Τι έκανες στο Αμέρικα; (διότι το ταξίδι του δεν ήταν ιδιωτικό) η απάντησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν: «Διαβάστε το Δελτίο Τύπου». Θα λέγαμε ότι η Περιφέρεια λειτουργεί με τα «Δελτία Τύπου» και τις επισκέψεις του Περιφερειάρχη.
Στα «καυτά» μεγάλα προβλήματα που αφορούν την αγροτική παραγωγή, τους παραγωγούς, καθώς και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων της Περιφέρειας, όλα αντιμετωπίζονται χωρίς σχεδιασμό, αποσπασματικά και «μπαλωματικά» κατόπιν εορτής, αλλά και δελτία τύπου όπως: «λύσαμε το αρδευτικό πρόβλημα στην Κωπαΐδα!!! Και γίνονται και μεγάλα έργα!!!» Όπως καταστρέφονται εγκαταλελειμμένα από πέρσι πλωτά αντλιοστάσια στα βράχια και η Περιφέρεια τρέχει μέσα στην αρδευτική περίοδο, πυροσβεστικά με τον πατριωτισμό κάποιων στελεχών και σώσουν την κατάσταση που θα οδηγήσει πολλούς παραγωγούς σε χρεοκοπία και θα τρέχουν σε αποζημιώσεις.
Και το παράδοξο και προκλητικό ότι η Περιφέρεια εδώ και δέκα χρόνια, κάνει δήθεν μεγάλα έργα στην Κωπαΐδα και το γνωρίζουν οι παραγωγοί!!! Είπαμε όμως. Έκανε συνέντευξη ο κος Περιφερειάρχης, έβγαλε και δελτίο τύπου και όλα θα πάνε καλά!!! Θέσαμε εκ νέου το Κωπαϊδικό πρόβλημα, που αφορά με το εξωκωπαϊδικό πεδίο και τον κάμπο Βαγίων και Θηβών πάνω από 600 χιλιάδες στρέμματα.Είναι εθνικό πρόβλημα και όχι περιφερειακό και τοπικό. Τα αρμόδια υπουργεία Γεωργίας και Ανάπτυξης, το Γεωπονικό πανεπιστήμιο, ΟΤΑ, ΓΕΩΤΕ κ.ά. οφείλουν ένα σχέδιο ολοκληρωμένης παραγωγικής ανασυγκρότησης με επίκεντρο τον διαχωρισμό του υδάτινου δυναμικού, τις χρήσεις γης, των καλλιεργειών και το βιοτικό επίπεδο των αγροτών με σοβαρά κίνητρα να μείνει ζωντανή η αγροτική παραγωγή με σύμμαχο και σύμβουλο την επιστήμη και την τεχνολογία. Όπως πολλάκις έχουμε γράψει και τονίσει τα μεταπτυχιακά τμήματα της Γεωπονικής, η πολύτιμη γνώση της επιστημονικής κοινότητας, να δοκιμάζονται, όπως και οι πειραματικές καλλιέργειες στον κάμπο της Κωπαΐδας και βέβαια σε όλους τους κάμπους της Περιφέρειας της Στερεάς.
Όλα με ευχές παραπέμπονται στα καλά λόγια των «Δελτίων Τύπων» της Περιφέρειεας. Πρέπει κάποτε ο «κλειστός» κύκλος εξουσίας, καθώς και η αλαζονική συμπεριφορά, ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με τις ευχές και τα «Δελτία Τύπου». Ο πρωτογενής τομέας για την Περιφέρεια είναι βασικός πυλώνας και για την ανάπτυξη της Στερεάς. Η Κωπαΐδα κινδυνεύει με ερημοποίηση, αν δεν υπάρξει σχεδιασμός ενός σύγχρονου Αναπτυξιακού Φορέα (και όχι μία υπηρεσία της Περιφέρειας) και ολοκληρωμένης μελέτης για τις καλλιέργειες, τη διαχείριση του νερού και την αξιοπρεπή διαβίωση του παραγωγού, του κτηνοτρόφου, του μελισσουργού κ.ά.
Είναι επιβεβλημένη η πρωτοβουλία ενός σοβαρού αναπτυξιακού Συνεδρίου για την Κωπαΐδα από την Περιφέρεια, τους ΟΤΑ και τους εκπροσώπους αρμόδιων υπουργείων, Γεωπονικής σχολής, παραγωγών. Δικαιολογημένο και δίκαιο το αίτημα των παραγωγών που θα χάσουν τη σοδειά τους ή θα περιοριστεί από την έλλειψη νερού για την άρδευση, σωστά ο δήμαρχος Αλιάρτου και άλλοι δήμοι διαμαρτύρονται για να καταβληθούν αποζημιώσεις. Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι η Κωπαΐδα και το υδατικό σύστημά της πρέπει να αντιμετωπιστούν και ως ένα μείζον πρόβλημα περιβαλλοντικό. Από το Ταμείο Ανάκαμψης ως περιβαλλοντικό έργο -επιλογή ύδωρ 2- μπορεί να ενταχθεί στις επιλέξιμες δαπάνες. Όπως και για άλλες περιοχές με επίκεντρο τα νερά του Σπερχειού και του Λήλαντα. Δυστυχώς για τις μεγάλες αυτές αναπτυξιακές παρεμβάσεις η Περιφέρεια κυριολεκτικά αδρανεί, κοιμάται.
Θέσαμε το ερώτημα για κάποιο προνοιακό βοήθημα στις οικογένειες των εργαζομένων στη Λάρκο που δοκιμάζονται. Και ασφαλώς να ενδιαφερθεί η Περιφέρεια για την απορρόφηση κάποιου προσωπικού. Τεράστιες ανάγκες προσωπικού έχει η Περιφέρεια.
Θέσαμε με επερώτηση το μέγα ζήτημα της περιφερειακής στρατηγικής για την ανάπτυξη των ΑΠΕ ως απάντηση στην σημερινή κατάσταση στην οποία ενώ η Στερεά Ελλάδα έχει πάνω από 44 % της χωροθετημένης αιολικής ενέργειας (κυρίως στην Νότια Εύβοια) και επί πλέον τους χωροθετημένους φωτοβολταϊκούς Σταθμούς ( κυρίως στην Βοιωτία) δεν διεκδικεί ρόλο στην χάραξη της ενεργειακής πολιτικής και κυρίως δεν αντιτάσσει μία στρατηγική ενάντια στην επέλαση των μεγάλων επενδυτών που καταλαμβάνουν τις βουνοκορφές (αιολικά) και την γη μεγάλης παραγωγικότητας (φωτοβολταϊκά). Προτείναμε την στρατηγική της ενεργειακής δημοκρατίας με την δραστική παρέμβαση των Δήμων και της Περιφέρειας στην χωροθέτηση και την ανάπτυξη των Ενεργειακών Κοινοτήτων με συμμετοχή των Δήμων και των τοπικών παραγωγών καθώς και της Περιφέρειας. Στην πρότασή μας ο μεν Περιφερειάρχης αρνήθηκε να απαντήσει ενώ ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης δεν απάντησε επίσης. Εμείς επιμένουμε. Γιαυτό εξάλλου στηρίξαμε την συμμετοχή της Περιφέρειας στην Κοινότητα Ανανέωσιμης Ενέργειας Βόρειας Εύβοιας που ιδρύει ο Δήμος Μαντουδιου Αγίας Άννας και Λίμνης και θα στηρίξουμε κάθε άλλη όμοια πρωτοβουλία.
Αρνηθήκαμε θετική ψήφο στην Στρατηγική Μελέτη για την ανάπτυξη των Ιχθυοκαλλιεργειών στην Φωκίδα και σε μέρος της Βοιωτίας (Αντίκυρα) συμμεριζόμενοι τις αντιρρήσεις των Δήμων της Φωκίδας, προτείνοντας να προσαρμοστεί η μελέτη στις αντιρρήσεις αυτές και να επανέλθει.