Ειδήσεις

Έρανος της Αγάπης από την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας


Τον καθιερωμένο Έρανο της Αγάπης θα πραγματοποιήσει η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος την Κυριακή 19 Νοεμβρίου σε όλες τις Ενορίες της. Μετά την Θεία Λειτουργία συνεργεία των Ενοριών θα βγούνε σε όλη τη Φθιώτιδα προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για τους οικονομικά αδύνατους. Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ.κ. Νικόλαος ζητά τη συνδρομή όλων μας ώστε να μπορέσουν να βοηθηθούν άτομα που έχουν πραγματική ανάγκη.

Αναλυτικά το μήνυμα του Μητροπολίτη:

 

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος

Προς

τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή λαό

της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Θέμα: Έρανος της Αγάπης.

 

Αγαπητοί μου αδελφοί.

Όπως κάθε χρόνο αυτές τις ημέρες με την αρχή της νηστείας των Χριστουγέννων, έτσι και εφέτος θα διεξαχθεί σε όλες τις ενορίες και τα Μοναστήρια της Μητροπόλεώς μας ο καθιερωμένος Έρανος Της Αγάπης για την στήριξη των αδυνάτων και εμπεριστάτων αδελφών μας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολλά και μεγάλα οικονομικά προβλή­μα­τα.

Η Εκκλησία μας σε αυτή την κρίσιμη περίοδο δεν μένει αδιά­φορη, αλλά διαθέτει τα πάντα για να ελαφρύνει τον πόνο πολλών αδελφών μας, πού δεν τα «βγάζουν πέρα» με τις καθημερινές απαι­τή­­σεις της ζωής, με την αβάστακτη φορολογία και με την ψυχο­φθόρο ανεργία. Οι μισοί Έλληνες είναι πτωχοί και φυτο­ζωούν και ευρίσκο­νται σε μαρασμό. Οι άλλοι μισοί, εκτός από την μερίδα των πλουσίων, αγω­νί­ζονται για να διατηρήσουν μια ισορ­ρο­πία στα υλικά τους αγαθά για να μη τούς «πάρει ο κατή­φο­ρος». Τέτοια κατάσταση συμφοράς μόνο στην κατοχή έζησε η Ελλάδα. Που είναι τα αγαθά, πού θα απολαμβά­να­με με την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Έμειναν οι υποσχέ­σεις και ο λαός οδυνάται.

Ως Μητέρα και τροφός η Εκκλησία μας έχει καταστήσει τις Ιερές Μητροπόλεις και τις Ενορίες «Κέντρα Κοινωνικής Πρό­νοι­ας». Στα Εκκλησιαστικά Ιδρύματα ευρίσκουν καταφύγιο οι δοκι­μα­ζόμενοι αδελφοί μας. Στα τρία Γηροκομεία μας, στα Κέντρα Αγάπης, στα Φιλόπτωχα Ταμεία και σε όλες τις δράσεις της Φιλανθρωπίας της Μητροπόλεώς μας προσφέρεται αγάπη, ενι­σχύ­ονται, κατά δύναμιν, οι απελπισμένοι, βοηθούνται φτωχά παιδιά να σπουδάσουν και αδιακρίτως παρέχεται κάθε είδους βοήθεια.

Το πρόβλημα της ανέχειας είναι πολύ μεγάλο. Δεν λύεται μόνο με τις μικρές δυνατότητες της Εκκλησίας. Όμως είναι μια ανάσα ζωής και ένα ποτήρι δροσερό νερό στον οδοιπόρο, για να ανα­λά­βει δυνάμεις και να συνεχίσει τον αγώνα.

Αδελφοί μου αγαπητοί.

Μην πιστεύετε τούς συκοφάντες της Εκκλησίας, ότι διαθέτει μεγάλη περιουσία και συνεπώς ημπορεί να λύσει το σημερινό πρό­βλη­μα. Την περιουσία, πού προσέφεραν κατά καιρούς οι πιστοί Της και την εμπιστεύθηκαν σ’ αυτήν, την κατασπάραξε η Πολιτεία από την αρχή της ιδρύσεως του Ελληνικού Κράτους και την άρπαξαν οι κομματαρχαίοι για να τη χαρίσουν στους δικούς τους. Τώρα, όση έχει απομείνει είναι δεσμευμένη από την Πολιτεία και άρα μη αξιοποιήσιμη.

Έχομε όμως μια άλλου είδους περιουσία, πού είναι ο πιστός λαός. Εσείς δηλαδή πού συμπαρίστασθε στα καλά έργα και αντα­πο­­κρίνεσθε σε ό,τι σας καλέσει η Εκκλησία. Εδώ στην Μητρό­πο­λή μας τα μεγάλα και πολλά έργα δεν έγιναν με επι­χο­ρη­γή­σεις κρα­τι­κές, ούτε με οικονομικές ενισχύσεις Μ.Κ.Ο., αλλά με τον οβολό των πιστών.

Καυχώμεθα γιά σας και προς πάσαν κατεύθυνσιν διακηρύτ­τομε, ότι η περιουσία της Εκκλησίας μας είναι ο πιστός λαός Της. Όσοι αισθά­νεσθε ως συνειδητά τέκνα της Εκκλησίας, όσοι αναγνωρίζετε την μεγάλη φιλανθρωπική δραστηριότητα της Μητρο­πό­λεώς μας, όσοι συμπονάτε τούς αδελφούς μας, πού υποφέρουν, όσοι θέλετε να δώσετε αγάπη εκεί πού υπάρχει πόνος και απελπι­σία, βοηθή­σα­τε τον Έρανο της Αγάπης.

Η Εκκλησία με τούς συνεργάτες της ανακαλύπτει τον κρυμ­μένο πόνο και την αξιοπρεπή φτώχια και βοηθά ανθρώπους, πού δεν έχουν μάθει να τείνουν το χέρι της επαιτείας, αλλά να κρύβουν την πενία τους με αξιοπρέπεια.

Την Κυριακή 19 Νοεμβρίου αρχίζει ο Έρανος της Αγάπης. Τα συνεργεία των Ενοριών, μετά την Θεία Λειτουργία, θα κτυπή­σουν την πόρτα σας για να ζητήσουν την όποια δύνασθε βοήθεια.

Προσφέρατε εκ του υστερήματος. Αυτό στο Θεό μετράει περισσότερο, γιατί η Αγάπη είναι θυσία.

Ιδιαίτερα σήμερα απευθύνομαι σ’ εκείνους τούς αδελφούς μας, πού έχουν πολλά υλικά αγαθά, χρήματα, καταθέσεις, περιουσία μεγάλη, τα οποία τα διαφυλάττουν ως κόρη οφθαλμού και όλη τους η ελπίδα στηρίζεται σ’ αυτά. Γι’ αυτή την περίπτωση λέγει ένας αρχαίος σοφός: «Είναι μεγάλη τρέλλα να ζει κανείς πτωχός και να πεθαίνει πλούσιος».

Η προσφορά του περισσεύματος φέρνει γαλήνη και ειρήνη στην ψυχή. Ας δώσουν, για να λάβουν αυτό, πού κανένας άλλος δεν μπορεί να τούς προσφέρει παρά μόνο η Αγάπη.

Οι δοκιμαζόμενοι αδελφοί μας ζητούν την αγάπη σας είτε εκ του υστερήματος, είτε εκ του περισσεύματος. Μη ξεχάσετε το χρέος της προσφοράς.

Ο Θεός να ευλογεί τη ζωή σας πάντοτε.

 

Μετά πατρικών ευχών.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ 

† Ο ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Προηγούμενο άρθρο Η Στερεά Ελλάδα επενδύει στην ιστορία και τον πολιτισμό της
Επόμενο άρθρο Ο Χρήστος Σταϊκούρας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου