Ειδήσεις

Αθανάσιος Καρακάντζας : Ανασκόπηση στο παρελθόν, όραμα για το μέλλον


Με επιτυχία διεξήχθη την Τετάρτη 14/04/2021 η Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας με θέμα τον Απολογισμό Πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής για το 2020.

Από τον Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Αθανάσιο Καρακάντζα στην εισήγησή του έγινε ειδική αναφορά στα έργα που υλοποιήθηκαν μέσα στο 2020 αλλά και σε αυτά που σχεδιάστηκαν και περιλαμβάνουν ενδεικτικά το οδικό δίκτυο, τα Λιμάνια, την Υγεία, τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό, την Παιδεία, τις Αστικές Αναπλάσεις και τα Αντιπλημμυρικά έργα που αφορούν το σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας.

Η Π.Ε. Φθιώτιδας διαθέτει ένα από τα πιο εκτεταμένα οδικά δίκτυα που καλύπτουν και ορεινές περιοχές. Για τον λόγο αυτό δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε έργα που αφορούν την οδική ασφάλεια και αναβάθμιση του επαρχιακού και δευτερεύοντος εθνικού δικτύου μέσα από ασφαλτοστρώσεις, διαγραμμίσεις, τοποθέτηση στηθαίων, συντήρησης και επέκτασης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού και γενικότερα όλων εκείνων των έργων που βελτιώνουν την ασφάλεια των χρηστών.

Σε ότι αφορά κτιριακές υποδομές δημοπρατήθηκαν τα έργα :

  • ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ ΛΑΜΙΑΣ προϋπολογισμού 9.500.000 Ευρώ
  • ΕΠΙΣΚΕΥΗ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΠΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ προϋπολογισμού 500.000 Ευρώ.

Αναφορικά με το συγκοινωνιακό δίκτυο, ολοκληρώθηκαν το 2020 ενδεικτικά τα εξής :

  • Βελτίωση δρόμου Ν.Ε.Ο. Μαρτίνο – Λάρυμνα ΠΥ 3.000.000 Ευρώ
  • Υλοποίηση παρεμβάσεων βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στην Π.Ε.Ο. Θήβας- Λιβαδειάς – Λαμίας, τμήμα : όρια νομών Βοιωτίας, Φθιώτιδας – Λαμίας προϋπολογισμού 2.500.000 Ευρώ
  • Συντήρηση οδικού δικτύου ΠΕ Φθιώτιδας 4.100.000 Ευρώ
  • Γέφυρα Κωσταλεξίου ΝΑ Φθιώτιδας προϋπολογισμού 2.400.000 Ευρώ
  • Βελτίωση οδικής ασφάλειας στην ΕΟ ενωτική των 1 και 3, παράκαμψη Λαμίας προϋπολογισμού 2.000.000 Ευρώ.

Η κομβική θέση της Ενότητας ως σταυροδρόμι των μεγαλύτερων οδικών αξόνων με άμεση πρόσβαση σε λιμάνια και σιδηροδρομικό δίκτυο, από την οποία διέρχονται η ΠΑΘΕ και Ε65 την καθιστούν έναν σημαντικότατο εθνικό κυκλοφοριακό κόμβο. Για την εξυπηρέτηση της συγκοινωνιακής δραστηριότητας η Περιφέρεια στον σχεδιασμό της έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση των λιμενικών υποδομών της Ενότητας

Πιο συγκεκριμένα:

  • υλοποιήθηκε το έργο ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΛΙΜΕΝΑ ΓΛΥΦΑΣ Προϋπολογισμού 2.000.000 Ευρώ,
  • βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΛΙΜΕΝΑ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 9.800.000 Ευρώ
  • δημοπρατήθηκε και το έργο ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΡΟΒΛΗΤΑΣ ΛΙΜ. ΑΡΚΙΤΣΑΣ – Ν.Α. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ προϋπολογισμού 2.580.000 Ευρώ
  • είναι σε εξέλιξη η μελέτη που αφορά την “ΕΚΒΑΘΥΝΣΗ ΔΙΑΥΛΟΥ ΚΑΙ ΛΙΜΕΝΟΛΕΚΑΝΗΣ ΛΙΜΕΝΑ ΣΤΥΛΙΔΑΣ – ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΡΟΒΛΗΤΑΣ ΚΑΙ ΚΡΗΠΙΔΩΜΑΤΩΝ ΛΙΜΕΝΑ ΣΤΥΛΙΔΑΣ ώστε να καταστεί δυνατή η υλοποίηση του αντίστοιχου έργου.

Η Φθιώτιδα από την άλλη στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα, αφού διαθέτει ιδιαίτερο μορφολογικό κλίμα σε στρατηγική θέση με εκτεταμένες καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Επειδή ακριβώς οι αναδασμοί κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικοί για την οργάνωση και διαχείριση της αγροτικής γης που προσδίδουν μακροχρόνια οφέλη, χρηματοδοτήθηκε και επαννεκινήθηκε ο αναδασμός Ανατολικής Βίστριζας. Ο αναδασμός της Σφάκας είναι σε εξέλιξη, ενώ άμεσα αναμένεται να επανεκκινήσουν οι αναδασμοί της Αμφίκλειας και της Λυγαριάς.

Το έργο «Αρδευτικό Δίκτυο Ανατολικής Βίστριζας» που αφορά 23.000 στρέμματα και προϋπολογισμού 27 εκ. ευρώ υλοποιείται, ενώ έργα που αφορούν αντιπλημμυρική προστασία, καθαρισμό ρεμάτων, συντήρησης και βελτίωσης αγροτικής οδοποιίας βρίσκονται στις προτεραιότητες των τεχνικών υπηρεσιών. Στην κατεύθυνση αυτή ξεκίνησαν να υλοποιούνται αρκετά μικρά αλλά και μεγαλύτερα έργα, όπως για παράδειγμα δημοπρατήθηκε το έργο ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΑΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΜΕΡΙΣΤΗ προϋπολογισμού 900.000 Ευρώ.

Στον τομέα του Πολιτισμού δημοπρατήθηκε η πρόσβαση στο μεσαιωνικό κάστρο Υπάτης με τίτλο ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΥΠΑΤΗΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2.100.000 Ευρώ καθώς επίσης υλοποιείται ο ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ (ΑΙΘΟΥΣΑ Α) ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΛΑΜΙΑΣ ΠΥ 850.000 Ευρώ.

Στον Τομέα της υγείας υπογράφηκε εντός του 2020 και δημοπρατήθηκαν εντός του 2021 η προγραμματική σύμβαση για τα πέντε Κέντρα Υγείας του Νομού Προϋπολογισμού 1.190.000 Ευρώ καθώς και η ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΜΑΛΕΣΙΝΑΣ προϋπολογισμού 900.000 Ευρώ.

«Με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάστηκαν για το 2020 τα αποτελέσματα της συνεργασίας με σκοπό την αναπτυξιακή πορεία του τόπου. Εκπροσωπώντας το σύνολο των πολιτών της Φθιώτιδας, εξίσου σημαντική στην Ειδική Συνεδρίαση ήταν η εμπιστοσύνη του Περιφερειακού Συμβουλίου και των θεσμικών φορέων στα σχέδιά μας για το μέλλον » τόνισε στην εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Αθανάσιος Καρακάντζας.

Προηγούμενο άρθρο Απολογισμό πεπραγμένων 2020 Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας: Δημοκρατική διαδικασία σε κλίμα πολιτικού πολιτισμού
Επόμενο άρθρο Προκήρυξη εκλογών στην Τοπική Κοινότητα Παύλιανης του Δήμου Λαμιέων