Ειδήσεις

Ανακοίνωση Ενωτικής Περιφερειακής Κίνησης


Είδηση έβγαλε η επερώτηση που κατατέθηκε από την παράταξη της  Ενωτικής Περιφερειακής Κίνησης σχετικά με τους υποχρεωτικούς προσεισμικούς ελέγχους στις σχολικές μονάδες.

Αν και έχει περάσει ακριβώς ένας χρόνος κι ένας μήνας από την ψήφιση του νόμου ο κος Αντιπεριφερειάρχης βάπτισε τους 13 αυτούς μήνες «λίγους μήνες» (όπως διαβάζουμε στην πρώτη του απάντηση)  υποβαθμίζοντας έτσι τις κυβερνητικές ευθύνες για τον νόμο αυτό.

Όπως θα διαβάσετε,  η διαδικασία προσεισμικών ελέγχων όπως προβλέπεται από την κατωτέρω αναλυτικά παρουσιαζόμενη νομοθεσία δεν έχει γίνει ακόμη

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ν. Ευβοίας της ΕΝ.ΠΕ.Κ  – ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΛΕΤΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ακολουθούν οι απαντήσεις του Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας Στερεάς Ελλάδας

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΛΕΤΣΟΣ

  1. Υπήρξε μέχρι σήμερα πρόβλεψη στους προϋπολογισμούς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (πριν από την ψήφιση του Ν. 5037/23) για δαπάνες για τον Αντισεισμικό Έλεγχο των σχολικών μονάδων της Περιφέρειάς μας και των Νοσοκομείων;

    Απάντηση: Το πρόγραμμα του προσεισμικού ελέγχου τέθηκε σε ισχύ πριν λίγους μήνες (ΚΥΑ Αριθμ. ΥΠ 342/ ΦΕΚ B’ 2943/04.05.2023, Ν. 5037/23), από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Μέσω των ανωτέρω νομοθετικών ρυθμίσεων επιβάλλεται υποχρεωτικός προσεισμικός έλεγχος όλων των δημοσίων κτιρίων με μια καινούρια διαδικασία, με ηλεκτρονική υποβολή των δελτίων προσεισμικού ελέγχου» (άρθρο 1)

    1. Έχετε ζητήσει ενημέρωση σε πόσες σχολικές μονάδες της Στερεάς Ελλάδας και νοσοκομεία αρμοδιότητάς σας έχει ολοκληρωθεί ο (υποχρεωτικός σύμφωνα με τον Ν. 5037/23) πρωτοβάθμιος έλεγχος; Αν έχετε αυτή την ενημέρωση να μας γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα.

      Απάντηση: Από την συνεργασία μας με το Τ.Ε.Ε. Παράρτημα Ευβοίας προέκυψε ότι, η διαδικασία προσεισμικών ελέγχων όπως προβλέπεται από την κατωτέρω αναλυτικά παρουσιαζόμενη νομοθεσία δεν έχει γίνει ακόμη. (άρθρο 5)

      1. Έχετε ζητήσει ενημέρωση σε πόσες σχολικές μονάδες της Στερεάς Ελλάδας και νοσοκομεία αρμοδιότητάς σας αρμοδιότητάς σας έχει απαιτηθεί να ολοκληρωθεί και ο δευτεροβάθμιος έλεγχος; Αν έχετε αυτή την ενημέρωση να μας γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα.

        Απάντηση: Εφόσον δεν έχει διενεργηθεί πρωτοβάθμιος έλεγχος δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν υπάρξει και για ποια κτίρια δευτεροβάθμιος τοιούτος. (άρθρο 5)

        1. Έχετε ζητήσει ενημέρωση για το αν τα αποτελέσματα των παραπάνω ελέγχων εάν έχουν καταχωριστεί στην σελίδα του ΟΑΣΠ όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία;

          Απάντηση: Εφόσον δεν έχει διενεργηθεί καν πρωτοβάθμιος έλεγχος σύμφωνα πάντα με την προαναφερόμενη νομοθεσία δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν αναρτηθούν κάποια εκ των προβληματικών κτιρίων στην πλατφόρμα. (άρθρο 6)

          1. Ποιες πρωτοβουλίες θα πάρετε μαζί με τους δήμους και τους αρμόδιους φορείς υλοποίησης (όπως ορίζονται στην KYA (Β΄2943/2023)) ώστε να ολοκληρωθεί ο Αντισεισμικός έλεγχος των σχολικών κτιρίων και των Νοσοκομείων στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας;

            Απάντηση: Η Περιφέρεια σε στενή συνεργασία με τους Δήμους, όπως άλλωστε πράττει θα παράσχει κάθε δυνατή διευκόλυνση για την διενέργεια των προαναφερόμενων αντισεισμικών ελέγχων.

            O ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

            ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ

            ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

            ΘΕΜΑ:« Αντισεισμικός έλεγχος στα σχολικά κτίρια»

            Προς

            Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ Φάνη Σπανό

               Αντιπεριφερειάρχη Παιδείαςκ Αναστάσιο Βελισσάριο

            Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη, αξιότιμε κ Αντιπεριφερειάρχη,

            Με αφορμή το εξαιρετικά επικίνδυνο περιστατικό που συνέβη στο Λυκείου Δομοκού, της κατάρρευσης τμήμα οροφής την ώρα που μαθητές και μία εκπαιδευτικός βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα επανερχόμαστε στο σοβαρό θέμα του αντισεισμικού ελέγχου των σχολικών κτιρίων.

            Η αντισεισμική δόμηση των κτιρίων αποτελεί αναμφισβήτητα τον κύριο και καθοριστικό παράγοντα για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου. Όμως, υπάρχουν δημόσια κτίρια, άρα και σχολικά κτίρια και νοσοκομεία,  που έχουν κατασκευαστεί είτε χωρίς Αντισεισμικό Κανονισμό είτε σύμφωνα με τον πρώτο Αντισεισμικό Κανονισμό του 1959 και τα πρόσθετα άρθρα του 1985.

            Επομένως,  δημιουργείται η ανάγκη απογραφής και ιεραρχικής αποτίμησης των υφιστάμενων κτιρίων, ως προς τη σεισμική τους ικανότητα, ιδιαίτερα σε κτίρια συνάθροισης κοινού ή κρίσιμων λειτουργιών κυρίως τα σχολεία, τα νοσοκομεία και κ.α.

            Με βάση αυτά τα δεδομένα το Μάρτιο του 2023 ψηφίστηκε νόμος (Ν. 5037/23) με βάση τον οποίον ο έλεγχος των δημόσιων κτιρίων και ειδικά των σχολείων και των νοσοκομείων καθίσταται πλέον υποχρεωτικός.

            Σύμφωνα με το αρθ. 265 του Ν.5037/23, ανατίθεται στο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου «Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας» (Τ.Ε.Ε.) η υλοποίηση δράσης για τη διενέργεια πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου των κτιρίωνόπου η χρηματοδότηση υλοποιείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο ποσό των 32,5 εκατομμυρίων ευρώγια τον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο.

            • Επειδή, η χώρα μας κατέχει την έκτη θέση παγκόσμια ως προς τις πιο σεισμογενείς χώρες έχοντας 157 ενεργά σεισμικά ρήγματα που έχουν δώσει 570 σεισμούς μεγαλύτερους των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ,
            • Επειδή, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) δήλωσε στις 11/8/2023 ότι 8000 από τα 18.500 σχολεία δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ,
            • Επειδή, η Ένωση Συλλόγων Γονέων Χαλκίδας στις 25 Φεβρουαρίου μαζί με συλλόγους με φορείς εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πορεία του Αντισεισμικού Ελέγχου σε όλα τα σχολικά κτήρια καλώντας τον Δήμο να δώσει στην δημοσιότητα τα συμπεράσματα του προσεισμικού ελέγχου σε όσα κτήρια έχει αυτός πραγματοποιηθεί και να προχωρήσουν τις διαδικασίες διαχείρισης των επικίνδυνων κτισμάτων, ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας αυτών,Ερωτάται ο Περιφερειάρχης και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης:
              1. Έχετε ζητήσει ενημέρωση σε πόσες σχολικές μονάδες της Στερεάς Ελλάδας και νοσοκομεία αρμοδιότητάς σας έχει ολοκληρωθεί ο (υποχρεωτικός σύμφωνα με τον Ν. 5037/23) πρωτοβάθμιος έλεγχος; Αν έχετε αυτή την ενημέρωση να μας γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα.
              2. Έχετε ζητήσει ενημέρωση σε πόσες σχολικές μονάδες της Στερεάς Ελλάδας και νοσοκομεία αρμοδιότητάς σας αρμοδιότητάς σας έχει απαιτηθεί να ολοκληρωθεί και ο δευτεροβάθμιος έλεγχος; Αν έχετε αυτή την ενημέρωση να μας γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα.
              3. Έχετε ζητήσει ενημέρωση για το αν τα αποτελέσματα των παραπάνω ελέγχων εάν έχουν καταχωριστεί στην σελίδα του ΟΑΣΠ όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία;
              4. Ποιες πρωτοβουλίες θα πάρετε μαζί με τους δήμους και τους αρμόδιους φορείς υλοποίησης (όπως ορίζονται στην KYA (Β΄2943/2023))ώστε να ολοκληρωθεί ο Αντισεισμικός έλεγχος των σχολικών κτιρίων και των Νοσοκομείων στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας;Για την περιφερειακή παράταξη

                ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΚΙΝΗΣΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΛΕΤΣΟΣ

                Ο επερωτών Περιφερειακός Σύμβουλος

                Αλεξίου Δ. Ιωάννης

                Οι συνυπογράφοντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι

                ΓΚΛΕΤΣΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ( επικεφαλής)

                Αγγελακόπουλος Απόστολος

                Αγγελόπουλος Γεώργιος

                Αγγελοπούλου Βασιλική

                Γκλέτσου Ελευθερία

                Δρόσος Παρασκευάς

                Λάμπου Σπύρος

Προηγούμενο άρθρο O Δήμαρχος Λοκρών εκλέχτηκε μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων
Επόμενο άρθρο «Πρόσκληση 22ης σύγκλησης Δημοτικής Επιτροπής»