Ειδήσεις

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Λαμίας για τη φοίτηση των προσφυγόπουλων στα σχολεία


Η Ελλάδα της ανθρωπιάς και οι ψευτοπατριώτες του μίσους

Η φοίτηση όλων των παιδιών στη  βασική εκπαίδευση ( δημοτικό – γυμνάσιο ) αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα  που απορρέει από τις Διεθνείς Συμβάσεις για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η ελληνική  πολιτεία έχει την υποχρέωση να εξασφαλίσει για όλα τα παιδιά τη  φοίτησή τους στα σχολεία χωρίς εθνικές, φυλετικές ή θρησκευτικές διακρίσεις.

Για το λόγο αυτό συγχαίρουμε και στηρίζουμε τους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές του 6ου  Δημοτικού Σχολείου Λαμίας , του 1ου Δημ. Σχολ. Γοργοποτάμου  (Μοσχοχωρίου) και του Γυμνασίου Μοσχοχωρίου που ανοίγουν πρόθυμα την αγκαλιά των σχολείων τους στα προσφυγόπουλα , σε παιδιά θύματα του πολέμου.

 

Τι γίνεται μέχρι σήμερα στα σχολεία μας;

Με την ίδια παιδαγωγική, επιστημονική και δημοκρατική προσέγγιση τα σχολεία μας δέχονται εδώ  και δεκαετίες παιδιά που έρχονται από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, το Αφγανιστάν , το Πακιστάν, την Κίνα, τις Φιλιππίνες. Παιδάκια από όλο τον κόσμο που εντάσσονται  στην κοινωνία μας, μπαίνουν στις ίδιες τάξεις με τα ελληνόπουλα, κάθονται στο ίδιο θρανίο, παίζουν μαζί  στη γειτονιά, γίνονται καλοί φίλοι των παιδιών μας . Είναι τα παιδιά των γειτόνων μας, των συνεργατών, των συναδέλφων μας. Τα παιδιά τους είναι σαν τα δικά μας παιδιά. Αγαπούν την Ελλάδα, συμμετέχουν στις εθνικές μας γιορτές, σέβονται τα εθνικά μας σύμβολα και τη θρησκεία των άλλων και πολλά από αυτά νιώθουν τιμή τους να κρατήσουν και την ελληνική σημαία και να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας.

Και όμως κάποτε οι εκφραστές της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και του μίσους αυτούς τους γονείς τους θεωρούσαν εχθρούς μας και αυτά τα παιδιά επικίνδυνα για «την πατρίδα, τη θρησκεία και την οικογένεια».  Πρόκειται για την ίδια ακροδεξιά  ιδεολογία που στρέφεται σήμερα κατά των προσφύγων.

 

Η συνέλευση στο 6ο Δημ. Σχολ. Λαμίας

Καταγγέλουμε τις ρατσιστικές απόψεις που προσπάθησαν κάποιοι να επιβάλουν στην πρώτη συνέλευση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων  του 6ου Δημ. Σχολ. Λαμίας, όπου με κραυγές και τραμπουκισμούς εμπόδισαν να γίνει η ενημέρωση από τους τοπικούς υπηρεσιακούς παράγοντες της εκπαίδευσης.

Δεν επέτρεπαν να πληροφορηθούν  οι γονείς ότι δεν τίθεται θέμα έλλειψης  αιθουσών, αφού η φοίτηση των προσφυγόπουλων στο σχολείο  για φέτος θα γίνει 2.00 – 6.00 το απόγευμα μετά τη λήξη του πρωινού ωραρίου(13.15), δηλαδή μετά  την αποχώρηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των μαθητών και την εκκένωση πολλών αιθουσών.

Δεν επέτρεπαν  να ειπωθεί ότι δεν χρειάζεται έγκριση από τον Δήμο μιας και  πρόκειται για πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας.

Ενοχλήθηκαν από την ανακοίνωση της Αντιδημάρχου ότι η Σχολική Επιτροπή του Δήμου αποφάσισε να στηρίξει οικονομικά τη λειτουργία αυτών  των τμημάτων.

Τους ενόχλησε η επιβεβαίωση, από τη γιατρό του Κέντρου Φιλοξενίας Θερμοπυλών,  ότι όλα τα προσφυγόπουλα είναι εμβολιασμένα και πληρούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις  φοίτησης.

Δεν επέτρεπαν να ακουστεί  ότι  το φετινό πρόγραμμα είναι πιλοτικό και αποσκοπεί  στην προετοιμασία των παιδιών , ώστε του χρόνου αφού γίνει διασπορά σε πολλά σχολεία  θα ενταχθούν στο κανονικό πρωινό πρόγραμμα.

Και αφού κατέρρευσαν όλα τα «επιχειρήματά τους», δήλωσαν ευθαρσώς «δεν τα θέλουμε» ή «να πάνε αλλού» και  επιδόθηκαν σε απειλές και εκβιασμούς.

Ακόμα και όταν ζητήθηκε να μείνουν στην αίθουσα μόνο οι γονείς για να προχωρήσει η συνέλευση σε αποφάσεις, αποχώρησαν όλοι πλην των «εκλεκτών» πρωταγωνιστών  της ρατσιστικής «φιέστας». Τους επιτράπηκε να παραμείνουν στο χώρο, τους δόθηκε βήμα για να ασκήσουν πίεση και να επηρεάσουν την απόφαση, γεγονός που εκθέτει ανεπανάληπτα τα ελάχιστα μέλη του Δ.Σ. που παραβρέθηκαν.

Σεβόμαστε το  αναφαίρετο δικαίωμα κάθε συλλόγου να αποφασίσει μέσα από συνέλευση –με απαρτία των μελών- τη στάση και τη μορφή του αγώνα που θα επιλέξει για την προώθηση των αιτημάτων του. Αποτελεί όμως  ντροπή να σέρνονται κάποιοι πίσω από  ξενοφοβικές, ρατσιστικές αντιλήψεις και να εκθέτουν τον σύλλογό τους. Το ίδιο εκτίθεται και ο συνδυασμός του Δημάρχου κ. Σταυρογιάννη όσο δεν κατακρίνει δημόσια και δεν αποπέμπει από την ομάδα τον δημοτικό σύμβουλο που πρωτοστάτησε στους τραμπουκισμούς.

 

Είναι τα προσφυγόπουλα ο εχθρός;

Όχι. Είναι  η ιδεολογία του ρατσισμού στην οποία δυστυχώς υπέκυψε η ελληνική κυβέρνηση αποκλείοντας τα προσφυγόπουλα από το πρωινό βασικό σχολείο, δίνοντας στους εκφραστές του μίσους το δικαίωμα να αναθαρρήσουν και  να αναλάβουν  δράση στους συλλόγους γονέων.

Καλλιεργούν  το φόβο, το μίσος και τον φανατισμό που μπλοκάρει τη σκέψη, καταργεί τη λογική και μετατρέπει  τον άνθρωπο σε άβουλο ον , υπάκουο στα κελεύσματα κάθε εξουσιαστή και κάθε δικτατορίσκου. Εκμεταλλεύονται την αδυναμία όσων πολιτών δεν μπορούν να κατανοήσουν ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός. Ποιος είναι ο εχθρός που σπέρνει τη φτώχεια , την ανεργία, τον πόλεμο, την προσφυγιά. Παρουσιάζουν τα θύματα ως θύτες για να μην καταλάβουμε ποτέ τους πραγματικούς εχθρούς των λαών.

Εχθροί μας δεν είναι οι μετανάστες. Εχθροί μας είναι αυτοί που  κάνουν  εμάς κι εκείνους φτωχούς και μετανάστες.

Εχθροί μας δεν είναι οι πρόσφυγες αλλά αυτοί που τους έκαναν πρόσφυγες .

Όπως ζητάμε τα δικά μας παιδιά, που διασκορπίζονται εδώ και δεκαετίες μετανάστες ακολουθώντας τους γονείς τους σε διάφορα μέρη της γης, να απολαμβάνουν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα, οφείλουμε να παρέχουμε ως ελληνική κοινωνία  τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα στους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην πατρίδα μας .

 

Η γλώσσα της κοινής λογικής

Η ελληνική παιδεία και η διάδοση του πολιτισμού μας είναι τα μέσα για να γίνουν αυτά τα παιδιά αύριο οι νέοι φιλέλληνες. Η αγάπη, το ενδιαφέρον μας και η αποδοχή τους εξασφαλίζουν  την ειρηνική συνύπαρξη. Η συνεκπαίδευση στους ίδιους χώρους με τα παιδιά μας βοηθά στην ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία μας.

Εμείς οι αλληλέγγυοι (μη αμειβόμενοι εθελοντές) που επί οχτώ μήνες βρισκόμαστε δίπλα τους, μπαίνουμε στο χώρο τους,  κρατάμε στα χέρια μας  και άλλοτε στην αγκαλιά μας τα προσφυγόπουλα δεν μολυνθήκαμε , δεν αρρωστήσαμε , δεν πεθάναμε. Το ίδιο και δεκάδες συμπατριώτες μας εργαζόμενοι στο κέντρο των Θερμοπυλών. Είμαστε εδώ και σας καλούμε:

Διώξτε το φόβο ! Γυρίστε την πλάτη στους φοβικούς ! Νικήστε το ρατσισμό !

Ανοίγουμε την αγκαλιά μας  να υποδεχτούμε στα σχολεία μας τα παιδιά που επέζησαν από τη φρίκη του πολέμου.

Χτες μας έδειχναν   γεμάτα χαρά τις σχολικές τσάντες τους και με τα πρώτα ελληνικά που έχουν μάθει μας έλεγαν με καμάρι ότι θέλουν να πάνε στο ελληνικό σχολείο.

Ναι, να συγκεντρωθούμε στα σχολεία! Να πλημμυρίσει το προαύλιο από κόσμο! Όχι, για να διαμαρτυρηθούμε! Όχι, για να  τρομάξουμε τα μικρά πλάσματα αλλά για να τα υποδεχτούμε με χαμόγελο, με χειροκρότημα, με ένα παιχνίδι ή ένα λουλούδι. Ναι, να τους δείξουμε ότι είμαστε δίπλα τους στις δύσκολες στιγμές  τους, γιατί η θέση των παιδιών είναι στα σχολειά και όχι στο βυθό του Αιγαίου.

Να τους δείξουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής μας δεν είμαστε ρατσιστές ! Να  δείξουμε και πάλι την φιλοξενία,  την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη μας.

Πάνω σε  τέτοιες αξίες,  στην ανθρωπιά και την αλληλεγγύη,  χτίζεται η φιλία, η συνεργασία  και η ειρήνη των λαών.

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΛΑΜΙΑΣ

Προηγούμενο άρθρο Ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου συλλόγου Σ.Κ.Ε.Τ.Κ.Ε
Επόμενο άρθρο 8 θανατηφόρα τροχαία με 9 νεκρούς στους δρόμους της Στερεάς τον Οκτώβριο