Ειδήσεις

Απολογισμός δράσεων & πεπραγμένων Επιμελητηρίου Φθιώτιδας κατά την περίοδο 2018 – 2021


Το πρωί της Παρασκευής  9 Απριλίου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας κ. Αθανάσιος Κυρίτσης, παρουσίασε με σύντομο αλλά συνεκτικό τρόπο τις δράσεις & τα πεπραγμένα του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας κατά την περίοδο 2018 – 2021.

Παράλληλα προέβη & στην παρουσίαση βίντεο με τα πεπραγμένα της τριετίας, για την πληροφόρηση των επιχειρήσεων – μελών καθώς και σε βίντεο προώθησης και υποστήριξης των τοπικών μας επιχειρήσεων, αναδεικνύοντας τους δικούς μας «ήρωες» της καθημερινότητας με σύγχρονη ματιά μέσω animated χαρακτήρων, με κύριο ‘‘σύνθημα’’ ότι το Επιμελητήριο ευχαριστεί τις επιχειρήσεις και θα είναι πάντα δίπλα τους.

 

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο του απολογισμού:

«Το 2018, όταν και αναλάβαμε τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας κάναμε όλοι μαζί μια συμφωνία,

μια συμφωνία για ένα δυνατό, παρεμβατικό και ανεξάρτητο επιμελητήριο. Δεσμευθήκαμε να υπηρετήσουμε τις ανάγκες των μελών μας και της τοπικής οικονομίας ευρύτερα.

Κινηθήκαμε μεθοδικά, ισχυροποιήσαμε τη φωνή μας, αναδείξαμε τα προβλήματα και εντείναμε τις προσπάθειές μας για την περαιτέρω αναβάθμιση του επιμελητηριακού θεσμού.

 

Από την 1η στιγμή σταθήκαμε δίπλα σε κάθε μέλος μας εξατομικευμένα, παρέχοντας αξιόπιστη συμβουλευτική και πληροφόρηση. Μέσα από τον ηλεκτρονικό μας κόμβο, την ισχυρή παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα, με emails & newsletters παρείχαμε & παρέχουμε οικονομική & επιχειρηματική πληροφόρηση.

 

Υποστηρίξαμε τον κάθε επαγγελματία ψηφιακά δίνοντας την δυνατότητα άυλης ηλεκτρονικής υπογραφής εύκολα και γρήγορα, προωθήσαμε την τηλεκπαίδευση & την τηλεσυνεργασία, υποστηρίξαμε επιχειρηματικές αποφάσεις με online συμβουλευτική, προωθήσαμε την ηλεκτρονική παρουσίαση των επιχειρήσεων με δυνατότητα υποστήριξης ηλεκτρονικού εμπορίου καθώς και των τουριστικών επιχειρήσεων με δυνατότητες booking.

 

Επενδύσαμε στη γνώση καταρτίζοντας & εκπαιδεύοντας τις επιχειρήσεις μας.

Μέσα από στοχευμένες ημερίδες, workshops και σεμινάρια, παρείχαμε στον επιχειρηματία και τον υποψήφιο επενδυτή ουσιαστική και ολοκληρωμένη ενημέρωση. Όλα τα προηγούμενα χρόνια διοργανώσαμε πληθώρα εκδηλώσεων, ενημερωτικών ημερίδων, σεμιναρίων με καταξιωμένους εισηγητές για θέματα φορολογικά, νομικά, χρηματοοικονομικά, πιστοποίησης προϊόντων, εξαγωγικού προσανατολισμού, marketingmanagement, χρηματοδοτικών ευκαιριών. Συνεχίζουμε έως και σήμερα, να υλοποιούμε δράσεις ΛΑΕΚ για τα μέλη μας.

 

Διαχειριστήκαμε με απόλυτη διαφάνεια τα οικονομικά του φορέα μας.

Με συνετή & χρηστή διαχείριση, καταφέραμε σχεδόν να διπλασιάσουμε τα αποθεματικά μας χωρίς όμως να κάνουμε εκπτώσεις στην παροχή υπηρεσιών προς κάθε μέλος μας.

 

Τοποθετήσαμε ψηλά στην επιχειρησιακή μας ατζέντα τη διεκδίκηση πόρων. Υποβάλλαμε πρόταση χρηματοδότησης για την υλοποίηση δράσεων κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων των εργαζομένων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προϋπολογισμού 543.000 €. Βασικός στόχος είναι να καταστούν οι ωφελούμενοι ικανοί να ανταποκριθούν στις νέες εργασιακές απαιτήσεις.

Υποβάλλαμε πρόταση υλοποίησης έργου: «Ανάπτυξη Υποδομών Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών για τη βελτίωση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και την προώθηση της επιχειρηματικότητας μέσω της ψηφιακής αναβάθμισης του Επιμελητηρίου μας» ύψους 250.000 €.

Επιπλέον, υλοποιούμε σε συνεργασία με το Δήμο Λαμιέων τη δράση Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου ύψους 1, 8 εκ. ευρώ, εκ των οποίων οι 400 χιλ. € θα κατευθυνθούν μέσα από το Επιμελητήριό μας σε δράσεις προώθησης & αναβάθμισης των επιχειρήσεων.

 

Ξεκινήσαμε τη διαδικασία επικαιροποίησης των στοιχείων των μελών μας. Στόχος μας η αρτιότερη εξυπηρέτηση και η καλύτερη επικοινωνία με τις επιχειρήσεις μας.

 

Προχωράμε στην ανακαίνιση & τον εκσυγχρονισμό του κτιρίου του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας. Υπογράψαμε προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια προϋπολογισμού μισού εκατομμυρίου ευρώ. Ήδη προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός και σε λίγο καιρό από σήμερα θα παραδώσουμε στα μέλη μας ένα σύγχρονο, λειτουργικό και προσβάσιμο σε όλους Επιμελητήριο.

 

Στο πλαίσιο της εκθεσιακής μας πολιτικής & των δράσεων εξαγωγικού προσανατολισμού, και πριν την κρίση COVID, υποστηρίξαμε  τις επιχειρήσεις μας, συμμετέχοντας σε μεγάλες εκθέσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού επιδοτώντας μέρος της συμμετοχής τους. Κύριο μέλημά μας είναι τα τοπικά μας προϊόντα, να γίνουν ευρύτερα γνωστά, να βγουν δυναμικά στο εξωγενές περιβάλλον και να πάρουν τη θέση που τους αξίζει.

 

Συνεργαστήκαμε Περιφερειακά στην πράξη. Αναπτύξαμε συνέργιες με όλα τα Επιμελητήρια Στερεάς υιοθετώντας στερεοελλαδίτικη συνείδηση. Πιστεύουμε στην ένωση δυνάμεων με σκοπό την ισχυροποίηση των θέσεων μας. Δημιουργήσαμε δυνατές συμμαχίες με την Περιφέρεια, τους Δήμους, συλλόγους, οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς, εκπαιδευτικά ιδρύματα.

 

Υλοποιήσαμε δράσεις για τη νεολαία μας. Βάλαμε τους μαθητές μας να ασχοληθούν με τη δημιουργία επιχειρηματικών σχεδίων και τους επιβραβεύσαμε γι αυτό. Καθιερώσαμε τον Μαθητικό Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας & Καινοτομίας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

 

Παρεμβαίνουμε δυναμικά. Είμαστε δίπλα στους συναδέλφους μας, αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα και καταθέτουμε υπομνήματα, επιστολές, κείμενα θέσεων, προτάσεων αναδεικνύοντας αυτά που μας απασχολούν προσπαθώντας να δώσουμε λύση.

 

Συμμετείχαμε & συμμετέχουμε ενεργά σε κάθε διαβούλευση που αφορά την τοπική μας οικονομία και κοινωνία. Συντάξαμε ολοκληρωμένες προτάσεις για την τοπική ανάπτυξη & προώθηση του επιχειρείν στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων του Προγράμματος Περιφερειακής Ανάπτυξης 2021 – 2025, & του νέου Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Στερεάς Ελλάδας 2021 – 2027.

 

Σταθήκαμε όρθιοι στην υγειονομική κρίση

με δυνατή & αποφασιστική φωνή διεκδικήσαμε από την πολιτεία αποτελεσματικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων. Σε μία οικονομία που αγωνίζεται να ξεπεράσει την οικονομική & υγειονομική κρίση, το Επιμελητήριο Φθιώτιδας έδωσε το δικό του αγώνα για να προωθήσει τα αιτήματα των επιχειρήσεων – μελών του.

Από την 1η στιγμή τοποθετηθήκαμε και προτείναμε συγκεκριμένα μέτρα για τους συναδέλφους μας αναδεικνύοντας τα σημαντικά ζητήματα που προκύπτουν από την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση, τόσο σε Κεντρικό, όσο και σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο. Εδώ θα ήθελα να αναφέρω ότι από το Μάρτιο του 2020, πρώτο το Επιμελητήριο Φθιώτιδας έθεσε ανοιχτά με επιστολή του στον Πρωθυπουργό το αίτημα για διαγραφή χρεών, ένα θέμα που σήμερα έχει αναδειχθεί σε μείζον και στην Ευρώπη.

 

Ήμασταν δίπλα στην κοινωνία

Προωθήσαμε το αλληλέγγυο πρόσωπο της επιχειρηματικότητας. Στηρίξαμε & χρηματοδοτήσαμε φορείς, πρωτοβουλίες & δράσεις κοινωνικής ευθύνης. Σε σχέση με τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία ΙΑΝΟΣ, συμμετείχαμε στην επιτροπή αποζημιώσεων, αποτυπώσαμε τις καταστροφές & θα συμβάλλουμε χρηματικά για την κάλυψη μέρους των ζημιών που υπέστησαν.

 

Με το βλέμμα στο μέλλον, επανασχεδιάσαμε την εταιρική μας ταυτότητα. Τιμούμε την ιστορία μας, τον τόπο μας, το Λεωνίδα μας και η αιχμή του δόρατος του, μας οδηγεί στο μέλλον. Δημιουργήσαμε το αίσθημα της συνέπειας και της εμπιστοσύνης, με εύληπτο και κατανοητό σχεδιασμό, μέσα από ένα απλό και σύγχρονο brand. Με συνέπεια στην εικόνα μας προβάλλουμε τον οργανισμό και με σύγχρονο σχεδιασμό πετυχαίνουμε σαφές μήνυμα. Ένα σχήμα και δύο γράμματα που διακρίνονται, αντιπροσωπεύουν τη νέα εποχή του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, που νοητά το Ε & το Φ κινούνται μέσα στο χώρο.

 

 Όλα τα παραπάνω προσπαθήσαμε να τα αποτυπώσουμε σε ένα σύντομο βίντεο όπου καταγράφονται συνοπτικά οι δράσεις μας και τα πεπραγμένα της τριετίας, προκειμένου να ενημερώσουμε τα μέλη μας.

Παράλληλα, δημιουργήσαμε βίντεο προώθησης και υποστήριξης των τοπικών μας επιχειρήσεων, αναδεικνύοντας τους δικούς μας «ήρωες» της καθημερινότητας με σύγχρονη ματιά μέσω animated χαρακτήρων, με κύριο ‘‘σύνθημα’’ ότι το Επιμελητήριο ευχαριστεί τις επιχειρήσεις και θα είναι πάντα δίπλα τους.

 Ολοκληρώνοντας τη σημερινή παρουσίαση, θέλω να αναφερθώ & σε 4 άξονες & προτεραιότητες που στοχεύουμε να εστιάσουμε στο άμεσο μέλλον:

 

1η προτεραιότητα: Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας…το μεγάλο μας στοίχημα

Βούληση όλων είναι η εξυγίανση & επαναλειτουργία της ΠΕΛ με νέο πρόσωπο με την αρωγή Περιφέρειας – Δήμου – Επιμελητηρίου. Μαζί με τους Υπουργούς μας, τους Βουλευτές, & όλους τους φορείς να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο και ζωντανό οργανισμό, όπου θα συναντώνται η έρευνα, η καινοτομία & η επιχειρηματικότητα εδώ στον τόπο μας, στη Φθιώτιδα, στη Λαμία, προσδίδοντας ιδιαίτερη δυναμική & αναδεικνύοντας τον κομβικό μας ρόλο.

 

2η προτεραιότητα: Επενδυτικός χάρτης της Φθιώτιδας

Έχουμε εδώ και καιρό τονίσει την ανάγκη κατάρτισης του επενδυτικού μας προφίλ, ως Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας. Το σχέδιο ολοκληρωμένης μορφής θα επικεντρώνεται στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, αναδεικνύοντας τις επενδυτικές ευκαιρίες που μπορεί να αναπτυχθεί επιχειρηματικό ενδιαφέρον ώστε να προσελκύσουμε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, από τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, δηλ. να δημιουργήσουμε έναν «οδικό» χάρτη επενδύσεων του Νομού μας.

 

3η Προτεραιότητα: Μετασχηματισμός του Γενικού Εμπορικού Μητρώου σε Αναπτυξιακό εργαλείο

Στοχεύουμε στην αναβάθμιση του ρόλου του ΓΕΜΗ που με μεγάλη επιτυχία λειτουργούν τα Επιμελητήρια έτσι ώστε να αποτελέσει ουσιαστικό αναπτυξιακό εργαλείο.

Ένα εργαλείο πλήρως διασυνδεμένο με την ΑΑΔΕ & την ΕΡΓΑΝΗ που θα παρέχει σφαιρική πληροφόρηση για την επιχειρηματική δημογραφία, τα οικονομικά και επιχειρηματικά στοιχεία, τις εξελίξεις σε ότι αφορά το προσωπικό, τις ψηφιακές ικανότητες & την ψηφιακή ετοιμότητα των επιχειρήσεων μετασχηματίζοντάς το σε Σύγχρονο Παρατηρητήριο της Επιχειρηματικότητας.

Συγκεντρωτικά τις προτάσεις μας, τις αναπτύξαμε στο πλαίσιο της ανοιχτής δημόσιας διαβούλευσης της βίβλου ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους 2020 – 2025.

Ήμασταν & είμαστε πεπεισμένοι πως τα Επιμελητήρια μπορούν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στην επιτυχή υλοποίηση των Στρατηγικών Αξόνων Παρέμβασης για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Δημόσιας Διοίκησης.

Άλλωστε ως Επιμελητήριο και ως προς αυτή την κατεύθυνση, υλοποιούμε άμεσα την ηλεκτρονική πλατφόρμα echamber, η οποία θα υποστηρίζει εξ αποστάσεως την χορήγηση εγγράφων στα ενδιαφερόμενα μέλη του, όπως βεβαιώσεων και πιστοποιητικών. Έτσι, κάθε μέλος μας με ένα «κλικ» από τον υπολογιστή του, θα μπορεί να εξυπηρετηθεί από τον φορέα μας χωρίς να απαιτείται η φυσική του παρουσία.

 

4η Προτεραιότητα: Εμπορευματικό/διαμετακομιστικό Κέντρο

Επιθυμούμε να επαναφέρουμε σε διαβούλευση, υπάρχουσα μελέτη των Επιμελητηρίων για τη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου στη Φθιώτιδα. Η Λαμία, ως διοικητικό κέντρο της Περιφέρειας, λόγω της κομβικής της θέσης, εμφανίζει ιδιαίτερη δυναμική. Η γεωγραφική της θέση (κεντροβαρικό σημείο στο χώρο, εύκολη προσβασιμότητα λόγω των οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών, ανθρώπινο κεφάλαιο) προσδίδει πολλαπλασιαστικό όφελος για την άρτια υποστήριξη μιας τέτοιας επένδυσης.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Όλο αυτό το διάστημα πορευθήκαμε με ειλικρίνεια, διαφάνεια & τιμιότητα χωρίς εντάσεις, πολώσεις & αποκλεισμούς. Έτσι θα προχωρήσουμε και στο μέλλον.

Θέλω να ευχαριστήσω όλο το Διοικητικό Συμβούλιο, το προσωπικό & τους συνεργάτες του Επιμελητηρίου μας, γιατί όλα τα παραπάνω δεν θα είχαν πάρει σάρκα & οστά εάν δεν ήμασταν όλοι μαζί.

Μέσα από τη συνεργασία όλων διεκδικούμε περισσότερα για την επιχειρηματική κοινότητα. Βάζουμε τον πήχη ψηλά, κινούμαστε μεθοδικά χωρίς επικοινωνιακές κορώνες και επιδιώκουμε απτό και συγκρίσιμο αποτέλεσμα. Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε, η πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε, μας βρίσκει ενωμένους και δυνατούς. Όπως τα καταφέραμε στο παρελθόν, έτσι και σήμερα όλοι μαζί, θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να ξεπεράσουμε και αυτή τη στενωπό ώστε να μη μείνει κανείς πίσω.

Προχωράμε μπροστά, έχουμε ξεκάθαρη φωνή και συνεχίζουμε ακόμη πιο δυναμικά!».

Προηγούμενο άρθρο Προδημοσίευση 3ης Πρόσκλησης του υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020
Επόμενο άρθρο Φθιώτιδος Συμεών: «Ο αληθινός πατριώτης και χριστιανός θυσιάζει εαυτόν και δεν δολοφονεί χαρακτήρες»