- LAMIA NEWS - https://www.lamianews.gr -

Απολογισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την αντιμετώπισης του καιρικού φαινομένου «Μήδεια»

Αποτελεσματικός αποδείχθηκε ο μηχανισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έναντι του καιρικού φαινομένου «Μήδεια», το οποίο από το ξημέρωμα του Σαββάτου 13 Φεβρουαρίου έπληξε τις Περιφερειακές Ενότητες Φθιώτιδας, Φωκίδας και Ευρυτανίας και από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής 14 Φεβρουαρίου τις Περιφερειακές Ενότητες Εύβοιας και Βοιωτίας, μέχρι την πλήρη αποκλιμάκωση του, την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021.

Υπενθυμίζεται, ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας τέθηκε σε ετοιμότητα από το πρωί της Παρασκευής 12 Φεβρουαρίου 2021, και ενήργησε σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στο σχέδιο «Βορέας».

Συγκεκριμένα:

Η κακοκαιρία προκάλεσε προβλήματα κυρίως σε περιοχές των δήμων Χαλκιδέων, Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας και Ιστιαίας –Αιδηψού της Π.Ε. Εύβοιας, όπου σημειώθηκαν διακοπές ηλεκτροδότησης από την πτώση πολλών δένδρων. Εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφέρειας και των Δήμων, καθώς και υλοτόμοι άνοιξαν τον δρόμο, συνδράμοντας τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, τα οποία επιχειρούσαν να επανηλεκτροδοτήσουν τα χωριά. Η ηλεκτροδότηση αποκαθίσταται εξ’ ολοκλήρου από το απόγευμα της Πέμπτης 18 Φεβρουαρίου.

Αναλυτικά και ανά Περιφερειακή Ενότητα:

Τη νύχτα της Δευτέρας 15 Φεβρουαρίου, κατόπιν σχετικού αιτήματος, αποδεσμεύθηκε μικρό μέρος της διατηρούμενης εφεδρείας και συγκεκριμένα 7 μηχανήματα ιδιωτών από τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία, προκειμένου να υποστηρίξουν τον εκχιονισμό στον Δήμο Αθηναίων, που αντιμετώπιζε τεράστια προβλήματα. Αυτονόητα, η συγκεκριμένη ενέργεια δεν διατάραξε, ούτε έθεσε σε κίνδυνο την εξέλιξη των εκχιονισμών στην Εύβοια, ή οπουδήποτε αλλού.

«Ο μηχανισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έχει δυστυχώς δοκιμαστεί πολλές φορές, από ακραία καιρικά φαινόμενα. Αντέχει και συνεχώς βελτιώνεται. Έτσι, κατάφερε να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της “Μήδειας” και να ολοκληρώσει επιτυχώς ένα μεγάλο έργο εκχιονισμού.

»Κατάφερε επίσης να υποστηρίξει με ένα μικρό μέρος της εφεδρείας μας, τις ανάγκες εκχιονισμού της Πρωτεύουσας, χωρίς φυσικά να επηρεαστεί ο εκχιονισμός της Στερεάς. Μια έμπρακτη κίνηση αλληλεγγύης, όπως έχουμε κάνει και παλαιότερα με την Περιφέρεια Αττικής!

»Ως πλέον σοβαρό πρόβλημα καταγράφουμε τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε δεκάδες χωριά ιδίως της βορειοκεντρικής και βόρειας Εύβοιας. Σήμερα, θα έχουμε πλέον ολική αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. Ωστόσο, πρέπει να αντιμετωπιστεί επιτέλους σοβαρά το ζήτημα συντήρησης του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ.

Θέλω να εκφράσω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους αυτές τις ημέρες, από άμεσες ή έμμεσες συνέπειες της κακοκαιρίας. Η σκέψη μας βρίσκεται κοντά τους.

Και τέλος, να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς που έδωσαν από την πρώτη γραμμή τη μάχη του εκχιονισμού σε κάθε γωνιά της Στερεάς Ελλάδας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός.