Σοκαριστική η εικόνα στη Λίμνη Ευβοίας.
Τόσες δεκαετίες δεν έχουμε καταφέρει να σχεδιάσουμε σωστά πως θα πουλήσουμε το τουριστικό μας προϊόν, ένα προϊόν που μαζί με τον πρωτογενή τομέα , μεταποίηση, πολιτισμό, είναι από τα βασικότερα για να φέρουν στα ταμεία του κράτους, ποσά που κανείς δεν μπορεί εύκολα να φανταστεί. Με τις δεδομένες κακές συνθήκες, άνθρωπος που ξέρει τον τουρισμό σαν τη τσέπη του και δραστηριοποιείται χρόνια με μεγάλη επιτυχία σε αυτό είπε, εύκολα θα μπορούσαμε να φιλοξενήσουμε όχι 20 εκατομμύρια τουρίστες το χρόνο αλλά 80!
Πως όμως, όταν τόσες δεκαετίες καίγονται τα δάση που μαζί με τις ακτές μας είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα;
Τα πεύκα και τα αλμυρίκια που φτάνουν στο κύμα σε ακτές απείρου κάλλους, κάηκαν στην Πελοπόννησο, δάση σε ακτές μοναδικές στον κόσμο, τουρίστες να κινδυνεύουν για την ζωή τους, ένα απέραντο καμμένο τοπίο, ποιος θα ξανάρθει;
Η Ελλάδα για να προστατεύσει και να διαχειριστεί το τουριστικό της προϊόν, ώστε να της αποφέρει τεράστια ποσά, έπρεπε να έχει ξεκινήσει από τη φύλαξη – την ασφάλεια – την πρόληψη των πυρκαγιών και όταν αυτές συμβαίνουν να είναι θέμα λεπτών να ελεχθούν.
100.000 άντρες και γυναίκες στο ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ, με την cream de la cream των μυαλών στις σχολές των αξιωματικών, με τους πιο αξιόμαχους στις σχολές πυροσβεστών. Άρτια εκπαιδευμένους, άριστα εξοπλισμένους και με πυροσβεστική αεροπορία, αλλά και τέλεια πληρωμένους.
Η αντιστοιχία σε βάθος χρόνου 20ετίας κόστους πυροσβεστικής και κέρδους από το αποτέλεσμα, θα ήταν τουλάχιστον 1/100 και κάθε πενταετία θα αυξανόταν πολλαπλασιαστικά.
Αν υπολογίσουμε και τις ζημιές του χειμώνα από τις πλημμύρες ή τα αντιπλημμυρικά που γίνονται λόγω πυρκαγιών, καταλαβαίνετε που εκτινάσσετε το κόστος.
Κάτι αντίστοιχο θα έπρεπε να γίνει και με την ΕΛΑΣ, είναι βέβαια άλλη μεγάλη συζήτηση.
Τελειώνοντας, το οικόπεδο είναι φιλέτο, πρέπει να προσφέρουμε ασφάλεια και καλές υπηρεσίες.
Αλλιώς δεν γίνεται.
Ο Δήμαρχος Στυλίδας
Απόστολος Γκλέτσος