Ειδήσεις

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και χειροτονία διακόνου στον Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας


Παρουσία πλήθους πιστών, συγγενών και φίλων του Νέου Διακόνου και πολλών πνευματικών παιδιών της Ιεράς Μητροπόλεως μας, την Κυριακή 20 Νοεμβρίου ε.ε , Κυριακή των Προεορτίων της Θεομητορικής Εορτής των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου, κατά την διάρκεια της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας,  μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης και ενθουσιασμού τελέσθηκε υπό των σεπτών χειρών του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, η εις Διάκονον χειροτονία του π. Αθανασίου Σκαρμούτσου.

          Ο π. Αθανάσιος είναι απόφοιτος του Τ.ΕΙ. Καλαμάτας,  Πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έγγαμος και επί 6 συναπτά έτη υπάλληλος της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

          Στον χειροτονητήριό του λόγο ο π. Αθανάσιος αφού πρώτα ευχαρίστησε τον Άγιο Θεό δια την μεγάλη ευεργεσία της χειροτονίας του και της πνευματικής του αναγεννήσεως, αναφέρθηκε  με πολύ συγκίνηση στον Ποιμενάρχη μας κ. Νικόλαο και τον ευχαρίστησε για την αληθινή πατρική αγάπη και στήριξη που του παρείχε όλα αυτά τα χρόνια αλλά και για την πνευματική καθοδήγησή του στην εν Χριστώ πνευματική ζωή. Ο νεοχειροτονούμενος με συγκίνηση αναφέρθηκε και στον Πνευματικό του πατέρα, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ραφαήλ Γρίβα, τέως Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως μας και νυν Σκευοφύλαξ του Ιερού Σπηλαίου της Γεννήσεως του Χριστού στην Βηθλεέμ για την ασταμάτητη πνευματική στήριξη και καθοδήγηση  και την συνεχή προτροπή του προς το Μέγα μυστήριο της Ιεροσύνης. Επίσης ο π. Αθανάσιος ευχαρίστησε τους καλούς του γονείς Χρήστο και Βασιλική Σκαρμούτσου διότι τον ανέθρεψαν εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου, την σύζυγό του Αναστασία Βάβα για την ενίσχυση και προτροπή στην απόφασή του και  τέλος ευχαρίστησε και τους συναδέλφους του, υπαλλήλους της Ιεράς Μητροπόλεως μας για την αδελφική αγάπη με την οποία τον περιεβάλλουν καθώς και όλους εκείνους που στάθηκαν αρωγοί και υποστηρικτές του στην απόφασή της χειροτονίας του.

          Σε απάντηση του ο Σεβασμιώτατος εμφανώς συγκινημένος, απευθυνόμενος προς το νεοχειροτονούμενο του έδωσε πατρικές συμβουλές και κατευθύνσεις λέγοντας του χαρακτηριστικά:

          «Αγαπητό μου παιδί π. Αθανάσιε, σήμερα στην Ιερά Μητρόπολή μας έχουμε μεγάλη χαρά, διότι άλλος ένας καλός εργάτης του Ευαγγελίου και της Εκκλησίας εισέρχεται για να εργαστεί με ζήλο και αγάπη για τον Χριστό και τον άνθρωπο στον αμπελώνα του Κυρίου. Εσύ παιδί μου είσαι μορφωμένος, καλός, πάντα πρόθυμος και διακατέχεσαι από ευλάβεια. Να προσέξεις αυτή την ευλάβεια και τον φόβο Θεού που έχεις να μην τα χάσεις ποτέ. Το έργο της Ιεροσύνης  θέλει πολύ αγάπη στο Χριστό για να μπορέσουμε αξίως να ποιμαίνουμε τους πιστούς. Η Εκκλησία και η Πατρίδα  μας σήμερα έχουν  ανάγκη, όσο ποτέ άλλοτε, από καλούς ιερείς,  εργάτες του Ευαγγελίου και υπηρέτες του λαού, οι οποίοι θα μεταδίδουν την χάρη του Αγίου Πνεύματος δια των Μυστηρίων, την Αγάπη του Χριστού και θα διατηρούν την Ενότητα του πληρώματος. Η Εκκλησία μας σήμερα είναι σαν εκείνο το πλοίο για το οποίο αναφέρει το Ιερό  Ευαγγέλιο: «Τ δ πλοον δη μσον τς θαλσσης ν, βασανιζμενον π τν κυμτων· ν γρ ναντος νεμος».(Ματθ. §ΙΔ, στιχ. 24).

       Δεν πρέπει να οκνήσουμε αλλά να ριχτούμε με σώμα και ψυχή μέσα στον πόλεμο  χάριν του Χριστού και της Εκκλησίας. Η ζωή του Ιερέως είναι ένα χαροποιό πένθος.  Είναι γεμάτη από βάσανα, όχι μόνο της αμισθίας αλλά και προσωπικά, οικογενειακά και ενοριακά, αλλά και από πνευματική χαρά . Κάθε μέρα ο Ιερεύς σταυρώνεται: «καθς γγραπται τι νεκ σου θανατομεθα λην τν μραν· λογσθημεν ς πρβατα σφαγς». (Πρ. Ρωμ. § 8, στιχ. 36). Γευόμαστε όμως και την χαρά του παραδείσου κατά την ώρα που κυκλώνουμε το Άγιο Θυσιαστήριο και τελούμε την Θεία Λειτουργία. Ο παράδεισος μας είναι η Εκκλησία. Πρόσεχε παιδί μου να είσαι πάντα επί των επάλξεων. Έχεις καλή υποδομή και όλα αυτά τα χαρίσματα που διακατέχουν την προσωπικότητα σου θα τα ευλογήσει το Άγιον Πνεύμα».

          Απευθυνόμενος προς τους πιστούς, οι οποίοι είχαν κατακλύσει τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε: « Ευχηθείτε αγαπητοί μου αδελφοί, ο Θεός να αναδείξει κι άλλους εργάτες για τον αμπελώνα του. Άρχισαν να αποκεφαλίζουν τα χωριά και τις ενορίες μας με την αδιοριστία των Ιερέων, δεν θα δεχθώ ποτέ όμως να στερηθεί ο λαός μας από την χάρη του Αγίου Πνεύματος. Ο Θεός διαλέγει και στέλνει νέα παιδιά που με πόθο και ζήλο εργάζονται αμισθή από το δημόσιο και διακονούν την Εκκλησία και τον ευλογημένο λαό μας και είναι άξια συγχαρητηρίων και επαίνων και ο ευσεβής λαός μας ξέρει να τα στηρίζει».

          Με μεγάλη ευλάβεια και  κατά την πρέπουσα Εκλησιαστική τάξη, ακολούθησε   η χειροτονία του νέου διακόνου της Ιεράς Μητροπόλεως μας π. Αθανασίου και όλοι οι παρευρισκόμενοι με ενθουσιασμό  βροντοφώναξαν πολλές φορές το Άξιος!

          Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προσεφέρθη κέρασμα στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού.

xeirotonia-1

xeirotonia-2

xeirotonia-3

xeirotonia-4

xeirotonia-6

xeirotonia-7

xeirotonia-8

Προηγούμενο άρθρο 15 συλλήψεις μετά από στοχευμένους ελέγχους της Αστυνομίας στη Στερεά Ελλάδα
Επόμενο άρθρο Εξετάσεις πρόληψης από τις Κινητές Μονάδες Υγείας στο Δήμο Μακρακώμης