Ειδήσεις

Ασθένεις που πλήττουν την τομάτα λόγω καιρικών συνθηκών


Μετά τις  βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, αναμένεται  την εμφάνιση του περονόσπορου στις υπαίθριες καλλιέργειες επιτραπέζιας και βιομηχανικής τομάτας.

Συνθήκες ανάπτυξης: Η ασθένεια ευνοείται από υγρό και δροσερό καιρό. Οι ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες για την ανάπτυξη και την εξάπλωση του περονόσπορου είναι  υψηλή σχετική υγρασία, νεφοσκεπείς ημέρες, βροχερές ημέρες, με ομίχλες το απόγευμα. Απαιτείται πολύ υψηλή σχετική υγρασία 80-100% και θερμοκρασίες από 3-260C (άριστη θερμοκρασία 18-220C).

Συμπτώματα: 1) Ακανόνιστου σχήματος περιοχές (κηλίδες λαδιού) στην πάνω επιφάνεια των
φύλλων οι οποίες γρήγορα αποκτούν καστανό – γκρίζο ή μαύρο χρώμα, ενώ στην κάτω επιφάνεια  αναπτύσσονται υπόλευκες εξανθήσεις. 2) Στους βλαστούς καστανές έως μαύρες ραβδώσεις με λευκή εξάνθηση.(Εικόνες 1-4)

Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στα κατώτερα και στη συνέχεια στα ανώτερα φύλλα των φυτών.

Συστάσεις: Να γίνει άμεσα ψεκασμός για τη προστασία των καλλιεργειών

 Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών από περονόσπορο να προστατεύσουν τις καλλιέργειές τους με ψεκασμούς κάλυψης με εγκεκριμένα και επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα με δραστικές ουσίες όπως: Fosetylaluminium Pyraclostrobin, Azoxystrobin ,benalaxyl, folpet, Metalaxyl, ametoctrabin,propineb, Mancozeb, Copper hydroxide κ.α.

 

ΘΡΙΠΑΣ

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου.

Ο θρίπας προκαλεί ζημιά στα φυτά με το να διαρρηγνύει και να απομυζεί τα κύτταρα της επιδερμίδας των φύλλων και το κυριότερο είναι φορέας ιώσεων.

Συστάσεις: Να γίνει ψεκασμός για την καταπολέμηση του εντόμου με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα όπως: abamectin, avermectin,Cypermethrin.flonicamid,spirotetramat κ.α.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ  Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

 

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται για τις γεωργικές προειδοποιήσεις ντομάτας να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση  email: fyto12@otenet.gr

 

Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο διαδίκτυο https://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/agricultural-warnings

 

Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Δημήτρης Λύκας

Προηγούμενο άρθρο «Εμπάτε αγόρια στο χορό κορίτσια στα τραγούδια»
Επόμενο άρθρο 2η SOS Kids Λάμψη – Εθελοντική αιμοδοσία