Ειδήσεις

Γεωργικές προειδοποιήσεις για ασθένειες που απειλούν τη φιστικιά


Βοτρυοσφαίρια και σεπτορίωση απειλούν τις καλλιέργειες φιστικιών λόγω της υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας που επικρατεί αυτή την εποχή και συνίσταται αρκετή προσοχή καθώς και τρόποι αντιμετώπισης και πρόληψης. Αναλυτικά:

 

ΒΟΤΡΥΟΣΦΑΙΡΙΑ

(Botryosphaeria dothidea)

Οι άριστες συνθήκες για την ανάπτυξη της ασθένειας είναι η υψηλή σχετική υγρασία (>90 %) και θερμοκρασία (27-30οC). Η βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, ευνοούν την εμφάνιση και εξάπλωση της ασθένειας, ιδιαίτερα σε περιοχές με ιστορικό προσβολών.

Συνιστάται άμεσα ψεκασμός με ένα εγκεκριμένο μυκητοκτόνο, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην πλήρη κάλυψη των δένδρων με το ψεκαστικό υγρό. Επίσης, είναι ουσιαστικής σημασίας ο τακτικός έλεγχος του δενδροκομείου, με σκοπό την απομάκρυνση και το κάψιμο κάθε προσβεβλημένου οργάνου.

Υπενθυμίζεται ότι εάν την καλοκαιρινή περίοδο έχουμε βροχές και αρκετό μόλυσμα, η ασθένεια διαδίδεται ταχύτατα. Επομένως, οι ψεκασμοί Ιουνίου και Ιουλίου είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για τον περιορισμό του μολύσματος και την προστασία της καλλιέργειας. Εκτενής αναφορά για την βοτρυοσφαίρια έχει γίνει σε προηγούμενο δελτίο μας (22-3-2018).

Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες: azoxystrobin, boscalid, pyraclostrobin.

 

ΣΕΠΤΟΡΙΩΣΗ

(Septoria spp.)

Οι συνθήκες υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας που επικρατούν αυτές τις ημέρες, είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για τις μολύνσεις του φυλλώματος. Συνιστάται άμεσα ψεκασμός με ένα εγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό προϊόν, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην πλήρη κάλυψη των δένδρων με το ψεκαστικό υγρό.

Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες: copper hydroxide, copper oxide, copper oxychloride.

  • Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες χρήσεως των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
  • Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στο διαδίκτυο minagric.gr
  • Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται να λαμβάνουν τις γεωργικές προειδοποιήσεις για τα ακρόδρυα, παρακαλούνται να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα προς την Υπηρεσία μας, στη διεύθυνση: fyto12@otenet.gr

 

Ο Προϊστάμενος του Τμήματος

Δρ. Λύκας Δημήτριος

Προηγούμενο άρθρο Το Δημοτικό Ωδείο παρουσιάζει το παιδικό μιούζικαλ «Όλοι μαζί»
Επόμενο άρθρο Πρόγραμμα 1ου Παμφθιωτικού τουρνουά παιδικού ποδοσφαίρου