Ειδήσεις

Γεωργικές προειδοποιήσεις ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας


Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Φθιώτιδας, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας, εκδίδει το παρόν Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων με βάση τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από το δίκτυο παρακολούθησης (φερομονικές παγίδες), που έχει εγκατασταθεί στο Νομό μας και τις επιτόπιες παρατηρήσεις και δειγματοληψίες που πραγματοποιούνται σε βαμβακοφυτείες.

Απευθύνεται στους βαμβακοπαραγωγούς, με σκοπό την ενημέρωσή τους για την αποτελεσματική φυτοπροστασία της βαμβακοκαλλιέργειάς τους.

 

  1. Διαπιστώσεις

2.1 Την εποχή αυτή οι περισσότερες βαμβακοφυτείες βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης του 50-60% περίπου των ανθέων των βαμβακοφύτων.

2.1 Οι συλλήψεις των ακμαίων του πράσινου σκουληκιού στο δίκτυο φερομονικών παγίδων, που έχει εγκατασταθεί από την Υπηρεσία μας, ήταν ιδιαίτερα υψηλές σε ορισμένες περιοχές όπως: Ανθήλη (τοποθ. Αξελού), Κάτω Καλύβια (τοποθ. Σουλάκι), Αυλάκι (τοποθ. Μπισμπιρούλα), Αμούρι (τοποθ. Κουφόγια), Κομποτάδες (τοποθ. Άγιος Βασίλειος), Αμφίκλεια (τοποθ. Πόλογος), Παλαιοχώρι (τοποθ. Άγιος Βασίλειος), Δρυμαία (τοποθ. Δέντρα) και Έξαρχος (τοποθ. Τροχάλι, Δέντρος και Τριβολιάς).

Ενώ οι συλλήψεις των ακμαίων του ρόδινου σκουληκιού κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα με εξαίρεση τις περιοχές Αμούρι (τοποθ. Κουφόγια), Αμφίκλεια (τοποθ. Πόλογος) και ιδιαίτερα υψηλές στην περιοχή Έξαρχος (τοποθ. Τροχάλι και Δέντρος).

2.2 Οι επιτόπιες παρατηρήσεις και οι δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν από τους γεωπόνους της υπηρεσίας μας σε περιοχές του Νομού, έδειξαν πληθυσμούς προνυμφών πράσινου σκουληκιού σε χτένια, άνθη και καρύδια πάνω από το κατώτερο όριο επέμβασης, δηλ. 4 ζωντανές προνύμφες (σκουλήκια) σε 100 φυτά επιλεγμένα τυχαία από όλη την έκταση της φυτείας.

2.3 Οι επιτόπιες παρατηρήσεις και δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν στις περιοχές με αυξημένες συλλήψεις ακμαίων του ρόδινου σκουληκιού, δεν έδειξαν προσβολές στα άνθη (ροζέτες) και στα καρύδια.

 

  1. Συστάσεις – Καλλιεργητικές πρακτικές

3.1 Πράσινο σκουλήκι – ρόδινο σκουλήκι:

  • Συστήνεται στους παραγωγούς να ελέγχουν με προσοχή τις βαμβακοκαλλιέργειές τους τακτικά κάθε 2-3 ημέρες για την ύπαρξη προνυμφών πράσινου και ρόδινου σκουληκιού και μόνο εάν διαπιστωθεί:
  • Η παρουσία ζωντανών προνυμφών πράσινου σκουληκιού πάνω από 4 προνύμφες στα 100 τυχαία φυτά ή μία νεαρή προνύμφη στα φυτά γραμμής μήκους ενάμιση (1,5) μέτρου,
  • η παρουσία 5-8 ζωντανών προνυμφών ρόδινου σκουληκιού στο εσωτερικό 100 νεαρών καρυδιών ηλικίας δύο (2) εβδομάδων, σε δείγμα που λήφθηκε κατά την διαγώνιο του αγρού ή προσβολή 20% στα άνθη, εμφάνιση μορφής «ροζέτας», τότε μόνο να προβαίνουν σε ψεκασμό με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο.

Η εξέταση των καρυδιών για την παρουσία προνυμφών του ρόδινου σκουληκιού θα πρέπει να είναι προσεκτική, διότι είναι δύσκολη η διάκριση της προσβολής, καθώς και της προνύμφης στα πρώτα στάδια ανάπτυξής της.

  • Συστήνεται να δοθεί περισσότερη προσοχή στις όψιμες καλλιέργειες (επανασπορές), όπου η παρουσία τρυφερών βλαστικών οργάνων (χτένια, άνθη και νεαρά καρύδια), ευνοεί την εμφάνιση του πράσινου σκουληκιού.
  • Συστήνεται στους παραγωγούς των οποίων οι βαμβακοκαλλιέργειες βρίσκονται σε παραποτάμιες περιοχές, να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και να επιθεωρούν την καλλιέργεια τους (χτένια, άνθη, καρύδια) σχολαστικά κάθε 2-3 μέρες, διότι το μικροκλίμα των περιοχών αυτών ευνοεί την ανάπτυξη του πράσινου σκουληκιού.

3.2  Συστήνεται εφαρμογή ρυθμιστών ανάπτυξης των φυτών (mepiquat chloride 5SL) αναλόγως της γονιμότητας των εδαφών και του ύψους των φυτών.

 

  1. Εφαρμογή ψεκασμών με φυτοπροστατευτικά προϊόντα (Φ.Π.)

1) Δεν απαιτείται χημική επέμβαση ακόμη και στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται προσβολές, αλλά δεν βρίσκονται ζωντανές προνύμφες (σκουλήκια) σε αριθμό πάνω από το προαναφερθέντα όρια επέμβασης, για λόγους οικονομικούς αλλά και προστασίας των ωφέλιμων εντόμων και του περιβάλλοντος.

2) Αν χρειαστεί να γίνουν επεμβάσεις με Φ.Π., να χρησιμοποιούνται μόνο εγκεκριμένα για την καλλιέργεια του βαμβακιού Φ.Π., τα οποία αναφέρονται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του ΥΠ.Α.Α. & Τροφίμων (https://www.minagric.gr).

3) Όπου χρειαστεί να γίνουν χημικές επεμβάσεις, αυτές να γίνονται μετά την δύση του ηλίου και κατά τις νυκτερινές ώρες, διότι οι πεταλούδες του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού δραστηριοποιούνται κατά τη νύκτα, αλλά και για την προστασία των μελισσών.

4) Οι βαμβακοπαραγωγοί να ενημερώνουν για κάθε επικείμενο ψεκασμό τους μελισσοκόμους.

 

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

α) Οι βαμβακοπαραγωγοί είναι αποκλειστικά και μόνοι υπεύθυνοι για την επιλογή των επεμβάσεων, σχετικά με τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, τον τρόπο και το χρόνο εφαρμογής τους στις συνθήκες της καλλιέργειάς τους, καθώς και για τους λοιπούς χειρισμούς, που συμβάλουν στις ποσοτικές και ποιοτικές αποδόσεις της καλλιέργειας.

β) Για οποιοδήποτε πρόβλημα της καλλιέργειας, οι βαμβακοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της υπηρεσίας μας στα τηλ .2231-3-53172, 2231-3- 53170, 2231-3-53174 καθώς και στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας, στο τηλέφωνο 2421066525.

γ) Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, τη συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης.

Μ.Ε.Α.Ο

ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ∆/ΝΣΗΣ α.α

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΖΙΓΚΑ

ΓΕΩΠΟΝΟΣ

Προηγούμενο άρθρο Αποζημιώσεις 13.000 € στους αγρότες της Φθιώτιδας από τον ΕΛΓΑ
Επόμενο άρθρο Φυτεία με κάνναβη, εντοπίστηκε από την Αστυνομία στη Στυλίδα