Ειδήσεις

Γεωργικές προειδοποιήσεις ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας στη βαμβακοκαλλιέργεια


  1. Στόχοι
    Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Φθιώτιδας, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Φθιώτιδας για τις απαραίτητες μετασυλλεκτικές καλλιεργητικές επεμβάσεις στις βαμβακοκαλλιέργειες τους.
  2. Διαπιστώσεις
    2.1 Η συγκομιδή των βαμβακοκαλλιεργειών βρίσκεται σε εξέλιξη. Στις πρώιμες περιοχές έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η συγκομιδή, ενώ στις όψιμες έχει συγκομισθεί περίπου το 40%. Οι αποδόσεις κυμαίνονται σε ικανοποιητικά επίπεδα με εξαίρεση τις καλλιέργειες που έπαθαν ζημίες από τις υψηλές θερμοκρασίες.
    2.3 Την εποχή αυτή ο πληθυσμός του πράσινου σκουληκιού διαχειμάζει με την μορφή της νύμφης μέσα  στο έδαφος σε βάθος 5 έως 10 εκατοστά και κάποιες φορές σε βάθος έως και 20 εκατοστά, ανάλογα με τον  τύπο του εδάφους. Ο πληθυσμός του ρόδινου σκουληκιού διαχειμάζει με τη μορφή της ώριμης προνύμφης μέσα στα εναπομείναντα στο χωράφι καρύδια, στα βαμβακοστελέχη και στις ρωγμές του  εδάφους.

Η πληθυσμιακή εξέλιξη του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού στις βαμβακοφυτείες κατά τη νέα καλλιεργητική περίοδο, εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον πληθυσμό (αριθμό) των εντόμων που  διαχειμάζουν σε αυτές. Δηλαδή, όσο μικρότερος είναι ο πληθυσμός των εντόμων που διαχειμάζει, τόσο  μικρότερη είναι η πιθανότητα μεγάλης προσβολής από αυτά κατά την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

  1. Συστάσεις
    Αμέσως μετά την συγκομιδή οι παραγωγοί θα πρέπει να προβούν στις απαραίτητες επεμβάσεις οι οποίες θα προετοιμάσουν τα χωράφια τους κατάλληλα για την επόμενη χρονιά με την ελαχιστοποίηση του αριθμού των διαχειμαζόντων εντόμων του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού.

➢ Για τη δραστική μείωση του πληθυσμού του πράσινου σκουληκιού που διαχειμάζει, συνιστάται να γίνει σε όλα τα χωράφια που καλλιεργήθηκαν με βαμβάκι (ανεξαρτήτως της επόμενης καλλιέργειας)  στελεχοκοπή των βαμβακοφύτων και ενσωμάτωση των υπολειμμάτων τους με όργωμα με υνιοφόρο αλέτρι σε βάθος 20-25 εκατοστά. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η αναστροφή του εδάφους και η  ενσωμάτωση των θρυμματισμένων από τη στελεχοκοπή υπολειμμάτων των βαμβακοφύτων στο έδαφος με αποτέλεσμα:

  1. την άμεση καταστροφή των νυμφών.
  2. την έκθεση των νυμφών στις αντίξοες κλιματικές και εδαφικές συνθήκες (πχ. υδατικός κορεσμός του εδάφους, σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες αυτού).
  3. τη μεταφορά των νυμφών σε βάθος 20 έως 25 εκατοστών και καταστροφή των στοών εξόδου των πεταλούδων, με επακόλουθο τη μηχανική αδυναμία εξόδου αυτών στην επιφάνεια του εδάφους.

Υπενθυμίζεται, ότι η χρήση άλλων καλλιεργητικών πρακτικών όπως ρίπερ, καλλιεργητής, δισκοσβάρνα κ.α., αντί του οργώματος με υνιοφόρο αλέτρι, δεν επιτυγχάνουν αναστροφή του εδάφους και ως εκ τούτου δεν αποτελούν αποτελεσματικές μεθόδους ελέγχου του πράσινου σκουληκιού.

➢ Για τη δραστική μείωση του πληθυσμού του ρόδινου σκουληκιού που διαχειμάζει, συνιστάται να πραγματοποιείται στελεχοκοπή, ψιλοτεμαχισμός και θρυμματισμός των καρυδιών με στελεχοκόπτη/καταστροφέα και στη συνέχεια άροση ενσωμάτωσης, όπως και για το πράσινο σκουλήκι.

Επισημαίνεται, ότι η ενδεχόμενη αύξηση του κόστους καλλιέργειας εξαιτίας των παραπάνω καλλιεργητικών πρακτικών, ισοσκελίζεται από τη μείωση του αριθμού των ψεκασμών με εντομοκτόνα, που θα απαιτηθούν κατά την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Επιπλέον, προστατεύεται τόσο το περιβάλλον, όσο και η υγεία του ιδίου του καλλιεργητή.

 

Με εντολή Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Φθιώτιδας
Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΙΖΟΣ
Βιολόγος – Ιχθυολόγος Msc

Προηγούμενο άρθρο Οι 667 δειγματοληψίες του ΕΟΔΥ έδειξαν 10 θετικά στον covid-19 σε Λαμία, Ράχες και Στυλίδα
Επόμενο άρθρο Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεις πρόσληψης παιδιάτρων για τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Λοκρών