Ειδήσεις

Γεώργιος Κοτρωνιάς: Εορτασμός Ημέρας της Γυναίκας


Κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, διοργανώνονται εκδηλώσεις, αφιερώματα, ακόμη και βραβεύσεις επιφανών γυναικών, ως αναγνώριση για το έργο και την προσφορά τους, σε διάφορους τομείς της κοινωνικής, καλλιτεχνικής ή επιστημονικής ζωής.

Η συγκεκριμένη γιορτή, ωστόσο, είναι αφιερωμένη σε κάθε γυναίκα, που καθημερινά καλείται να ανταποκριθεί με συνέπεια σε όλους τους ρόλους της στην κοινωνία και να προσφέρει αγάπη, φροντίδα και στήριξη στους ανθρώπους της. Κάθε γυναίκα που κυνηγάει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες της στον επαγγελματικό τομέα ή που απλά αγωνίζεται να βρει μια αξιοπρεπή δουλειά, τη γυναίκα που μεγαλώνει μόνη τα παιδιά της, την πολύτεκνη μητέρα ή την γυναίκα που δεν έχει επιλέξει το δρόμο της μητρότητας, τη γυναίκα καριέρας ή εκείνη που μένει σπίτι για να φροντίσει την οικογένεια της.

Το τελευταίο διάστημα, το δημόσιο διάλογο απασχολούν φαινόμενα βίας και κακοποίησης οποιασδήποτε μορφής, κατά των γυναικών είτε σε εργασιακό, είτε σε προσωπικό, ακόμα και ενδοοικογενειακό περιβάλλον.

Έχοντας συμπληρώσει πάνω από έναν αιώνα, από όταν γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, σήμερα τα δικαιώματα των γυναικών εξακολουθούν να μη θεωρούνται δεδομένα. Ακόμα και σήμερα, οι γυναίκες συνεχίζουν να διεκδικούν και να αγωνίζονται για ίση αντιμετώπιση στην εργασία, την κοινωνία, την οικονομία, καθώς και να έρχονται αντιμέτωπες με περιστατικά βίας στο σπίτι, τους χώρους εργασίας αλλά και οπουδήποτε αλλού αυτή εκδηλώνεται.

Στο πλαίσιο αυτό, η σημερινή γιορτή αποτελεί την αφορμή να τονιστεί η άμεση ανάγκη περιφρούρησης των αυτονόητων δικαιωμάτων κάθε γυναίκας για ισότητα και διαφύλαξη της σωματικής ακεραιότητας, αυτονομίας και αξιοπρέπειας. Είναι η αφορμή να επιδείξουμε σεβασμό σε κάθε γυναίκα που έχει στερηθεί ή στερείται τα δικαιώματα αυτά και να γίνουμε μέρος της λύσης του προβλήματος, για ένα μέλλον δικαιοσύνης και ισότητας.

Προηγούμενο άρθρο Δήμαρχος Στυλίδας: 8 Μαρτίου-Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2021
Επόμενο άρθρο Δήλωση Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανού για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας