Ειδήσεις

Γιώργος Κοτρωνιάς: Παρεμβάσεις για την λήψη μέτρων σωτηρίας του Πλατανοδάσους του Σπερχειού


Ο φυσικός μας πλούτος είναι η ζωή μας και το μέλλον μας. Ο βουλευτής Γεώργιος Κοτρωνιάς με γνώμονα σε όλη την πολιτική του διαδρομή την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, στο παρελθόν ως Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Κ.Ε.Δ.Ε. και σήμερα ως μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, δεν ήταν δυνατό να μείνει αδιάφορος στην έγγραφη ενημέρωση  του  δραστήριου Πολιτιστικού-Εξωραϊστικού Συλλόγου Νεολαίας Τσούκας Φθιώτιδας «Όρειος Μείραξ» για την επικίνδυνη αρρώστια των πλατάνων, που απειλεί να αφανίσει τα πλατανοδάση της Φθιώτιδας αλλά και όλης Ελλάδας.

Προέβη σε σειρά ενεργειών προκειμένου να συμβάλει στην εξεύρεση λύσεων για αυτό το τεράστιο περιβαλλοντικό ζήτημα και σήμερα, μετά από επικοινωνία με Δασαρχεία και φορείς άλλων περιοχών της Ελλάδας καθώς και ενημέρωση του από τα πλήρως καταρτισμένα στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας,  ενημερώνει για τα εξής :

  1. Tο Yπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων έχουν ήδη σε εσωτερική διαβούλευση Κοινή Υπουργική Απόφαση, την οποία θα εκδόσουν εντός του επόμενου  διμήνου και  η οποία θα ρυθμίζει όλα τα ζητήματα πρόληψης και αντιμετώπισης της ασθένειας (χειρισμός μηχανημάτων, κοπή δένδρων, διαχείριση απορριμμάτων  κτλ.).

 

  1. Παράλληλα στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), ο οποίος εποπτεύεται από το Υπουργείο, έχει πιστωθεί ποσό ύψους 500.000 ευρώ το οποίο αφορά δράσεις καταπολέμησης του έλκους, χωρίς να έχει  καθορισθεί απόλυτα ποιά μορφή θα λάβουν οι δράσεις αυτές.

 

  1. Ο βουλευτής άμεσα θα θέσει το ζήτημα και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων .

 

Η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους των πλατάνων έχει την ρίζα της πολλά χρόνια πριν. Έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στα πλατανοδάση της Ιταλίας και της Γαλλίας, όπου πιθανολογείται ότι εισήχθηκε από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Στην Ελλάδα πιθανόν να έγινε η εισαγωγή της μέσω του πολλαπλασιαστικού υλικού και έχει πολύ μεγάλη διάδοση ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο, την Ήπειρο και την Θεσσαλία, όπου έχει λάβει επιδημική έκταση και είναι σχεδόν αδύνατη η αντιμετώπισή της.

Στην Φθιώτιδα έχει επηρεάσει το δάσος στην περιοχή της Αταλάντης, τα ιστορικά δένδρα των Κομποτάδων και εξαπλώνεται επικίνδυνα στο Πλατανόδασος του Σπερχειού, κατά μήκος του οδικού άξονα Λαμίας – Καρπενησίου.

Η αντιμετώπιση είναι πολύ δύσκολη, αφού δεν υπάρχει φάρμακο που να σκοτώνει τον μύκητα και κατά καιρούς έχουν ληφθεί μέτρα πρόληψης και θεραπείας από την πολιτεία και τα κατά τόπους Δασαρχεία τα οποία όμως δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα πιθανόν επειδή δεν τηρήθηκαν αυστηρά ή δεν επαρκούσαν.

 

Ο βουλευτής ευχαριστεί τον Υφυπουργό κ. Αμυρά  και τα επιστημονικά στελέχη του για την εμπεριστατωμένη ενημέρωση, συγχαίρει την πρωτοβουλία του Συλλόγου «Όρειος Μείραξ» και δηλώνει την αρωγή του σε τέτοιες προσπάθειες που σκοπό  έχουν την σωτηρία του περιβαλλοντικού μας πλούτου και την κληροδότησή του στα παιδιά μας.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ενίσχυση της αντιπυρικής προστασίας με προμήθεια δεξαμενών πυρόσβεσης
Επόμενο άρθρο Στις 9:58 την Κυριακή (20/11) το πρώτο τρένο στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Μώλου