Ειδήσεις

Γ. Σαρακιώτης: «Η Ν.Δ. διαχειρίζεται μία ιστορική ευκαιρία της χώρας με τρόπο θεσμικά απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό περιφρονώντας αυτοδιοίκηση και φορείς»


Στη συζήτηση για την Κύρωση των Συμφωνιών αναφορικά με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας τοποθετήθηκε (30/07), ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης. Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Σαρακιώτης σημείωσε τα εξής:

«Καλούμαστε σήμερα να συζητήσουμε για ένα σχέδιο το οποίο ουσιαστικά θα καθορίσει την πορεία της χώρας τα επόμενα αρκετά χρόνια. Ένα σχέδιο που συνιστά μία ιστορικών διαστάσεων ευκαιρία για την αναδόμηση της οικονομίας, το μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και την αντιμετώπιση σειράς διαχρονικών δομικών παθογενειών που εντοπίζονται σε κρίσιμους επιμέρους τομείς».

Αναφερόμενος στην παντελή έλλειψη έγνοιας από πλευράς της Κυβέρνησης στο να προσεγγίσει τις αρνητικές συνέπειες που επέφερε η πανδημία στις κατά τόπους Περιφέρειες της χώρας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας τόνισε ότι:

«Ωστόσο, η Κυβέρνηση δείχνει να μην αντιλαμβάνεται αυτά τα πρώτα, όπως προείπα βήματα, που πραγματοποιούνται παγκοσμίως. Παράλληλα, δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ακόμη και πράγματα τα οποία της επισημάνθηκαν στην έκθεση που αποτέλεσε το υπόβαθρο του Εθνικού Σχεδίου, στην δική της «Έκθεση Πισσαρίδη». Όπως την αναγκαιότητα της άμβλυνσης των περιφερειακών καθώς και των ευρύτερων κοινωνικό-οικονομικών ανισοτήτων, που επισημαίνονται, ως “πρόκληση εθνικού χαρακτήρα”, καθώς και την ουσιαστική υιοθέτηση της έννοιας συμπεριληπτική ανάπτυξη, για την οποία κάνουν λόγο Διεθνείς Οργανισμοί.»

ενώ ακολούθως απηύθυνε τα παρακάτω ερωτήματα προς τον Αν. Υπουργό Οικονομικών και υπεύθυνο για την εφαρμογή του προγράμματος, κ. Σκυλακάκη:

  • «Πόσες και ποιες προτάσεις υιοθετήθηκαν στο σχέδιο που κατετέθη στις 27/04 από τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού και τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων ή των Πανεπιστημίων
  • «Σύμφωνα, με την Αναλυτική Περιγραφή Δράσεων, όπως την ονομάσατε, των 207 σελίδων του Απριλίου του 2021 – αυτό το δώσατε στη δημοσιότητα – μάθαμε ότι συνολικά έγιναν 45 παρεμβάσεις ηλεκτρονικά, μέσω του ιστότοπου της διαβούλευσης, ενώ 8 παρεμβάσεις απεστάλησαν εγγράφως στο Υπουργείο Οικονομικών. Και δε μπορεί κ. Υπουργέ, όσο καλόπιστος να είναι κανείς, παρά να ρωτήσει: Αρκεί αυτό; Δηλαδή, μας λέτε ότι η Κυβέρνηση έλαβε γνώση όλων των προβλημάτων και των προτάσεων των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων; Μιας και όπως αναφέρουν και στελέχη της, όπως π.χ. ο κ. Σκάλκος, ήδη εντοπίζονται ενδοπεριφερειακές ανισότητες; Ελάχιστες μόνον παρεμβάσεις συνιστούν διαβούλευση για ένα σχέδιο δεκάδων δισ. ευρώ;»
  • «Αποτελεί αυτός ο κατάλογος έργων με την παντελή έλλειψη συνοχής και με τους ωραίους τίτλους το όχημα που θα θέσει τις στέρεες βάσεις της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανάπτυξης για όλους, με στόχο να χτιστεί μια ισχυρή οικονομία μέσα σε μια δίκαιη κοινωνία;», χωρίς να λάβει καμία απάντηση από τον παριστάμενο Υπουργό.

Τέλος, αναδεικνύοντας τη μεθόδευση στην οποία προέβη από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση, ο κ. Σαρακιώτης, καθώς και την έλλειψη δημοκρατικής αντίληψης, μέχρι και την τελευταία στιγμή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, συμπλήρωσε λέγοντας:

«Τι άλλο μάθαμε από Δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 28/04; Ότι “η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα σχέδια εντός του επόμενου διμήνου με βάση τα έντεκα κριτήρια που ορίζονται στον κανονισμό και θα μετατρέψει το περιεχόμενό του σε νομικά δεσμευτικές πράξεις”, για να υπογραφούν μετέπειτα τα κείμενα των σχετικών συμβάσεων τον Ιούλιο του 2021, τα οποία φέρετε προς κύρωση σήμερα στη Βουλή. Με λίγα λόγια ευτυχώς που υπάρχουν και ευρωπαϊκοί θεσμοί και μαθαίνουμε τι συμβαίνει στη χώρα μας. Μας ταράξατε στη δημοκρατία, τη διαβούλευση και τη διαφάνεια κ. Υπουργέ»,

αντιτείνοντας, τόσο ο ίδιος, όσο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, τα παραδείγματα άλλων χωρών, όπως η Ιταλία, στην οποία το σχέδιο συζητήθηκε στο κοινοβούλιο, πριν από την υποβολή του στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τη Σλοβενία, στην οποία είναι εμφανής η περιφερειακή διάσταση του σχεδίου της και την Πορτογαλία, στο σχέδιο της οποίας είναι ευδιάκριτο το κοινωνικό πρόσημο των δράσεων της.

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση εργασίας για τα Κόκκινα Σπίτια στη Μαλεσίνα
Επόμενο άρθρο Στοχευμένες αστυνομικές επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδα με 9 συλλήψεις