Ειδήσεις

Δήλωση Χρ. Σταϊκούρα για το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας


Με αφορμή πρόσφατα περιστατικά μη λειτουργίας του αξονικού τομογράφου στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Λυπάμαι, αλλά πρόσφατα δυσάρεστα περιστατικά που συνέβησαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας (ΓΝΛ) και η εξέλιξη των καταστάσεων σε ότι αφορά την προμήθεια νέου Αξονικού Τομογράφου, με αναγκάζουν να επανέλθω στο θέμα.

Όπως πάντα, με στοιχεία και ημερομηνίες.

Στις 17 Σεπτεμβρίου 2014, με έγγραφό του (βλέπετε συνημμένο 1), ο τότε Διοικητής του ΓΝΛ κ. Αναστάσιος Σεπετής, ζητά από το Υπουργείο Υγείας και Οικονομικών, την «κατ’ εξαίρεση έγκριση προμήθειας Αξονικού Τομογράφου για τις ανάγκες του ΓΝΛ, προϋπολογισμού 250.000 ευρώ με ΦΠΑ».

Αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Σας γνωρίζουμε ότι το ΓΝΛ διαθέτει μεν Αξονικό Τομογράφο, πλην όμως, και δεδομένου ότι έχει συμπληρώσει δεκαετία, αφενός παρουσιάζει συχνές και σοβαρές βλάβες, δυσχερώς επανορθώσιμες και με μεγάλο κόστος αποκατάστασης, αφετέρου, και μολονότι υφίσταται σύμβαση πλήρους συντήρησης, η συντηρήτρια εταιρεία μάς ενημέρωσε ότι εντός ολίγου χρονικού διαστήματος θα αδυνατεί να το υποστηρίξει τεχνικά, λόγω αδυναμίας εξεύρεσης ανταλλακτικών».

Κατόπιν τούτων, με βάση έγγραφο του Τμήματος Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του ΓΝΛ, ζητήθηκε από την Πολιτεία η χρηματοδότηση για «την προμήθεια Αξονικού Τομογράφου 16 τομών, με συνημμένες τις τεχνικές προδιαγραφές, προϋπολογισμού δαπάνης 250.000 με ΦΠΑ».

Πράγματι, μόλις 8 ημέρες αργότερα, στις 25 Σεπτεμβρίου 2014, και μετά από σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Υγείας, μεταφέρθηκαν με απόφασή μου (βλέπετε συνημμένο 2) οι σχετικές πιστώσεις, εκτός Προϋπολογισμού του ΓΝΛ, από το τακτικό αποθεματικό της χώρας για την προμήθεια Αξονικού Τομογράφου.

Στη συνέχεια, με έγγραφο του Υπουργείου Υγείας, της 25ης Νοεμβρίου 2014, επιχορηγήθηκε το ΓΝΛ για την προμήθεια Αξονικού Τομογράφου.

Ακολούθως, άλλαξε η Κυβέρνηση και το ΓΝΛ, επί μακρόν, έμεινε ουσιαστικά «ακέφαλο».

Σύμφωνα με έγγραφο του Διοικητή α.α. κ. Γεώργιου Παπανάγνου, της 9ης Δεκεμβρίου 2015 (βλέπετε συνημμένο 3), παρά τα απανωτά έγγραφα που οι υπηρεσίες του Νοσοκομείου απέστειλαν για τη συγκεκριμένη προμήθεια, τόσο το Φεβρουάριο όσο και το Μάιο του 2015, «δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την εξέλιξη του θέματος».

Τα ίδια επανέλαβε και σε επιστολή του ο κ. Παπανάγνου, προς την 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, στις 14 Ιανουαρίου 2016 (βλέπετε συνημμένο 4).

Προσπάθησα μέσα από συνεχείς κοινοβουλευτικές μου παρεμβάσεις να αναδείξω το θέμα και να ευαισθητοποιήσω την Κυβέρνηση.

Τελικά, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Πολάκης απάντησε επί του θέματος, σε σχετική Κοινοβουλευτική μου Ερώτηση, στις 12 Σεπτεμβρίου 2016 (βλέπετε συνημμένο 5).

Αφού έδωσε τις δικές του εξηγήσεις για την μέχρι τότε καθυστέρηση, τόνισε:

«Ο Αξονικός Τομογράφος, αξίας 250.000 ευρώ, είναι αναγκαίος για το Νοσοκομείο. Θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί. Έχουμε συνεννοηθεί και με την τεχνική υπηρεσία να βγάλει την έγκριση σκοπιμότητας, που απαιτείται τώρα. Έχει παραταθεί το πρόγραμμα προμηθειών υγείας του 2014 για χρήση ακόμα και τώρα όποιων υπολοίπων υπάρχουν. Μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν. Άρα, μπορεί να γίνει ο διαγωνισμός για να αγοραστεί ο αξονικός».

Και συμπληρώνει: «Τέλος πάντων, μην ανησυχείτε! Δεν πρόκειται να χαθεί ούτε ένα ευρώ από αυτά τα οποία στείλατε τότε ως Υπουργός στο Νοσοκομείο Λαμίας».

Από τότε έχουν περάσει 6 μήνες και νέος αξονικός τομογράφος δεν υπάρχει στο ΓΝΛ.

Είναι κρίμα από το 2014 να υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι για την προμήθειά του, και αυτοί, 2,5 χρόνια μετά, να μην έχουν αξιοποιηθεί.

Είναι προφανές ότι κάποιοι έχουν ευθύνες γι’ αυτό.

Και πρέπει να τις αναλάβουν».

Προηγούμενο άρθρο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας: Αγώνας για την ισοτιμία της γυναίκας
Επόμενο άρθρο Εχθροί και ασθένειες των μηλοειδών