Ειδήσεις

Διαδικτυακή συνάντηση για το επιχειρείν σήμερα από το Επιμελητήριο Φθιώτιδας


Με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, διοργανώθηκε διαδικτυακή συνάντηση εργασίας με την Ευρωβουλευτή & Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου και το Βουλευτή Φθιώτιδας & Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου κο Γιάννη Οικονόμου, το μεσημέρι της Παρασκευής 11 Δεκεμβρίου 2020. 

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των 5 Προέδρων των Επιμελητηρίων Στ. Ελλάδας. Με δεδομένη τη διαμορφούμενη κατάσταση στο επιχειρείν σήμερα, έγινε εκτενής συζήτηση για τις δράσεις/παρεμβάσεις/ενέργειες που προγραμματίζονται ή συζητούνται γύρω από την επιχειρηματικότητα σε ευρωπαϊκό πεδίο και πως εξειδικεύονται σε εθνικό/τοπικό επίπεδο.

 

Η ατζέντα της συζήτησης κινήθηκε γύρω από τα παρακάτω ζητήματα:

  1. Αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας για πρόσβαση σε χρηματοδότηση των ΜμΕ “Safe – annual survey on the access to finance of enterprises” – πολιτικές ΕΕ πρόσβασης ΠΜΕ & ΜΕ σε χρηματοδοτικά εργαλεία
  2. Covid – 19 & ψηφιακός μετασχηματισμός δημοσίου / ιδιωτικού τομέα
  3. Ταμείο ανάκαμψης 32 δις. €
  4. Νέα Προγραμματική Περίοδος 2021 – 2027 / δράσεις επιχειρηματικού ενδιαφέροντος
  5. Συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για οφειλές επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν κατά την πανδημία / Το παράδειγμα άλλων χωρών – μελών
  6. Διαδικτυακή πλατφόρμα της Ε.Ε. για την ενίσχυση του Εμπορίου των ΜμΕ (Access2Markets)

 

Η κα Ασημακόπουλου με την ιδιότητα της ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε κατά τη διάρκεια της συζήτησης τις δράσεις και τις παρεμβάσεις που αναπτύσσει η Ε.Ε. για την πρόσβαση των ΜμΕ σε χρηματοδοτικά εργαλεία όπως η διαδικτυακή πλατφόρμα της Ε.Ε. για την ενίσχυση του Εμπορίου των ΜμΕ (Access2Markets).

Αναφέρθηκε επίσης ότι στην επόμενη προγραμματική περίοδο η κατεύθυνση όλων των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων & η χρηματοδότηση των Περιφερειών θα στρέφεται προς δύο βασικούς άξονες: στην πράσινη ανάπτυξη και κυκλική οικονομία καθώς και στον ψηφιακό μετασχηματισμό & αναβάθμιση των επιχειρήσεων.

Ο κος Οικονόμου στην τοποθέτησή του, στάθηκε στα προβλήματα & στις προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις την επόμενη μέρα της υγειονομικής κρίσης. Μετέφερε τη βούληση της Κυβέρνησης να στηριχθεί η οικονομία ώστε να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο το αποτύπωμα της ύφεσης και παράλληλα επισήμανε την ανάγκη αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, στοχεύοντας στην ενίσχυση της ρευστότητας των μικρών που δραστηριοποιούνται στις τοπικές οικονομίες.

Οι Πρόεδροι από την πλευρά τους τόνισαν τα προβλήματα που έχει επιφέρει η υγειονομική κρίση, αναφέρθηκαν στο «στρεβλό παράδοξο» της υποχρηματοδότησης της Περιφέρειάς μας από Ευρωπαϊκούς Πόρους, ανέδειξαν ως μείζον ζήτημα το πρόβλημα ρευστότητας & την προσπάθεια που πρέπει να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το κούρεμα οφειλών που έχουν δημιουργηθεί κατά την πανδημία και επεσήμαναν ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός πρέπει να γίνει με όρους ήπιας προσαρμογής για όλους, χωρίς να αποκλειστεί από τις εξελίξεις η μικρή & υγιής επιχειρηματικότητα.

Προηγούμενο άρθρο Νέα επιδείνωση του καιρού
Επόμενο άρθρο Συνεχίζονται οι εθελοντικές αιμοδοσίες του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας