Ειδήσεις

Εκατοντάδες πιστοί στην Παναγιά Προυσιώτισσα Βαρδατών


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και την παρουσία εκατοντάδων ευλαβών προσκυνητών τελέσθηκε την Τρίτη 22 Αυγούστου το απόγευμα, ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός επί τη αποδόσει της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο πανηγυρίζον  Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Προυσιωτίσσης Βαρδατών.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος συμπαραστατούμενος από ιερείς ομόρων Ενοριών και τους διακόνους του.

Το ιερό αναλόγιο διηκόνησε ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Λαμίας κ. Βασίλειος Χήρας.

Μετά την ακολουθία της λιτής και την αρτοκλασία ο Ποιμενάρχης μας απηύθυνε πατρικό λόγο προς τους εκατοντάδες προσκυνητές, οι οποίοι από νωρίς το απόγευμα συνέρρεαν για να προσκυνήσουν την ιερά εικόνα της Παναγίας της Προυσιωτίσσης.

Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

«Είμαι βέβαιος αγαπητοί μου αδελφοί ότι απόψε  βλέπουσα εξ ουρανού η Υπεραγία Θεοτόκος αυτή την σύναξη την εορταστική και ακούουσα της φωνές μας, τις προσευχές μας και τους στεναγμούς της καρδιάς μας ευφραίνεται και όχι μόνο η Παναγία ευφραίνεται δια την σύναξη και ενότητα των χριστιανών και των ύμνων της αγάπης προς αυτή, αλλά κι εμείς ευφραινόμαστε και χαιρόμεθα  κι εμείς αισθανόμαστε στην καρδιά μας μια ευφροσύνη και γλυκύτητα διότι  ερχόμαστε  σε επικοινωνία με τον Θείον πολύ περισσότερο δε με την Μάνα όλου του κόσμου την  προστασία των Πιστών και την ελπίδα μας Υπεραγία Θεοτόκο.

Πρώτον θέλω όλους να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ διότι  τηρείται αυτή την ωραία παράδοση της πανηγύρεως της Παναγίας της Προυσιωτίσσης και δεύτερον να σας πω ότι επειδή βλέπω πολλούς νέους γονείς με τα παιδάκια τους, πολλούς παππούδες και γιαγιάδες με τα εγγονάκια τους,  σας συγχαίρω  διότι είναι το καλύτερο   μάθημα για την θρησκεία μας το να βάζετε τα παιδάκια μέσα σ’ αυτό το ωραίο κλίμα της αγάπης της ενότητος, της πνευματικότητος που έχει κάθε ορθόδοξη εορτή πολύ δε περισσότερον αυτή η μεγάλη Θεομητορική εορτή που είναι η απόδοση της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Οι ναοί των Ορθοδόξων όλες αυτές τις ευλογημένες ημέρες του Αυγούστου είναι γεμάτοι από πιστούς. Αυτό είναι έκρηξη πίστεως και είναι μια απάντηση σ’ αυτούς που θέλουν να κάνουν την Ελλάδα άθρησκο κράτος. Οι Έλληνες είμαστε θρησκευόμενοι μέχρι το μεδούλι μας. Ακόμη κι’ αυτοί που λένε ότι είναι άθεοι βαθιά μέσα τους έχουν ορθόδοξες ρίζες, τις οποίες έχουν πάρει από τους προγόνους τους».

Στην συνέχεια ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε δι’ ολίγον στο ιστορικό του Ιερού Προσκυνήματος καθώς και στα θαύματα που έχει επιτελέσει και επιτελεί η Παναγία η Προυσιώτισσα.

«Το ιερό προσκύνημα αυτό είναι για την περιοχή μας ένα κόσμημα πνευματικό και θέλω απόψε να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου εις τους κτήτορες,  τους κρατικούς υπαλλήλους του ΟΣΕ, οι οποίοι εσεβάσθησαν τις επεμβάσεις της Παναγίας και εκφράζοντας την πίστη τους προς Αυτή, έκτισαν το Ιερό προσκύνημα, το οποίο εις αιώνας αιώνων θα διαιωνίζει τα θαύματα της Παναγίας και την πίστη των κτιτόρων.

Τώρα τελευταία με την όλη ανακαίνιση και τις  προσπάθειες που καταβάλλει η Ιερά Μητρόπολις μας, το εκκλησάκι αυτό θα κατασταθεί μεγάλο προσκύνημα και όλοι θα καυχάσθαι και θα καμαρώνετε, διότι θα είναι ένας φάρος πίστεως που δυναμώνει την πίστη των ανθρώπων. Σε μια εποχή που χάνονται τα πάντα και που εισβάλλουν στην πατρίδα μας χίλιες δυο θεωρίες  μας ενδιαφέρει να κρατήσουμε την Ορθοδοξία μας και θα κρατήσουμε την πίστη μας όταν είμαστε ενωμένοι πέριξ της Εκκλησίας και πειθαρχημένοι στις εντολές της Εκκλησίας».

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος το κήρυγμά του ευχαρίστησε και συνεχάρη την διοικούσα επιτροπή του Ιερού Ιδρύματος  για όλα τα έργα ανακαινίσεως τα οποία έχουν λάβει χώρα μέχρι στιγμής, καθώς και για την καλή προετοιμασία και ευταξία της Ιεράς Πανηγύρεως. Ευχαρίστησε επίσης και τον δωρητή, ο οποίος θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, διότι ανέλαβε την μαρμαρόστρωση του δαπέδου του Ιερού Ναού, αλλά και όλους εκείνους τους ανώνυμους και επώνυμους δωρητές που συμβάλλουν στο έργο εξωραϊσμού του Ιερού Προσκυνήματος και ανέφερε:

«Εύχομαι ότι ζητήσετε στην Υπεραγία Θεοτόκο να το λάβετε και  σας προτρέπω να εναποθέσετε στην μητέρα του Κυρίου μας ότι  προβλήματα έχετε διότι εκείνη εργάζεται μέρα νύχτα ως αεί ζώσα για την σωτηρία όλων των ανθρώπων».

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό ανάμεσα στους εκατοντάδες προσκυνητές παρέστησαν και : ο Αντιπεριφρειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο τ. Υπουργός και νυν Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο τ. Δήμαρχος Λαμιέων κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, η τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ελένη Μακρή, ο  πρώην Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Καραμανλή κ. Κωνσταντίνος Σταϊκούρας καθώς και  εκπρόσωποι της Αστυνομίας.

Φωτό imfth & Δημήτριος Ανάγνου

Προηγούμενο άρθρο Προσλήψεις 44 ατόμων στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας
Επόμενο άρθρο Συγχαρητήρια επιστολή του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς στους επιτυχόντες στις πανελλήνιες εξετάσεις 2017