Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων στις 7 Μαΐου 1897, στη Μάχη της Ταράτσας, της τελευταίας μάχης του «ατυχούς Ελληνοτουρκικού πολέμου», πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 25 Μαΐου, στο Μνημείο της Μάχης της Ταράτσας στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής.
Η εκδήλωση μνήμης, κατά την οποία οι Έλληνες στρατιώτες έσωσαν τη Λαμία και κατ’ επέκταση την Ελλάδα από την επέλαση του Τουρκικού στρατού, πραγματοποιήθηκε σε κλίμα υπερηφάνειας και ευγνωμοσύνης για τους νεκρούς αγωνιστές και η οποία συνδιοργανώθηκε από το Δήμο Λαμιέων και το Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Φθιώτιδας.
Χαιρετισμό εκ μέρους του Δημάρχου Λαμιέων Πανουργιά Παπαϊωάννου απηύθυνε ο αναπληρωτής Δημάρχου και Αντιδήμαρχος Σχεδιασμού – Οργάνωσης – Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιώργος Ποντίκας, ο οποίος αναφέρθηκε στα μηνύματα που εκπέμπει 127 χρόνια μετά η Μάχη της Ταράτσας, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «…Εκπρόσωπε του Μητροπολίτη Φθιώτιδας, κύριε Αντιπεριφερειάρχη, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και των ενόπλων δυνάμεων, έφεδροι και απόστρατοι αξιωματικοί, κυρίες και κύριοι,
Βρισκόμαστε σήμερα δίπλα σε ένα ιστορικό πεδίο μάχης, ένα πεδίο όπου μετά από 127 χρόνια, από το Μάιο του 1897, όταν και σημειώθηκε η τελευταία μάχη του «ατυχούς Ελληνοτουρκικού Πολέμου», εξακολουθεί να γεννά, τολμώ να πω, ανάμεικτες σκέψεις.
Αφενός ηρωισμού, γενναιότητας, αυταπάρνησης για την υπεράσπιση των εδαφών, με τα ελληνικά στρατεύματα να επιχειρούν να εμποδίσουν την προέλαση των τουρκικών δυνάμεων και την εισβολή τους ακόμα και μέσα στην πόλη της Λαμίας, και αφετέρου τη λήξη των εχθροπραξιών μέσω της διπλωματικής οδού και τη σωτηρία της πόλης της Λαμίας, με ήττα όμως των ελληνικών δυνάμεων.
Δυστυχώς ο πόλεμος αυτός τερματίστηκε με συνθηκολόγηση και επαχθέστατους οικονομικούς όρους για τη χώρα μας με την επιβολή του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου.
Σήμερα 127 χρόνια μετά, οφείλουμε όλοι να αξιολογήσουμε τα διδάγματα της ιστορίας, να κοιτάξουμε κατάματα τις αρετές των προγόνων μας που μέχρι και σήμερα εξακολουθούν να αποτελούν ένα φωτεινό φάρο υψηλού εθνικού φρονήματος, θάρρους και αποφασιστικότητας στο πολεμικό πεδίο και όχι μόνο, αλλά και τις στιγμές αυτοκριτικής για λάθος εκτιμήσεις και αποφάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε μοιραίες καταστάσεις.
Κυρίες και κύριοι, είναι αυτονόητο πως ένας πόλεμος φέρνει πολλά δεινά, αλλά παράλληλα αναδεικνύει το μεγαλείο της ενότητας, της εθνικής αξιοπρέπειας, της υπεράσπισης των ύψιστων αξιών της Ελλάδας, απέναντι σε αυταρχικές φωνές που απειλούν την ειρήνη και την σταθερότητα.
Το δικό μας χρέος είναι η απόδοση τιμών σε όλους όσους υπερασπίστηκαν την πατρίδα. Αιωνία η μνήμη τους…».
Ακολούθησε ομιλία από τον Αντιπρόεδρο του ΣΕΑΝ Παναγιώτη Τάκη, κατάθεση στεφάνων στο μνημείο, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.