Ειδήσεις

Εκδήλωση μνήμης για τους πεσόντες στα «Περιβολάκια»


Εκδηλώσεις μνήμης θα πραγματοποιηθούν από το Δήμο Λοκρών και τη Δημοτική Κοινότητα Αταλάντης τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2017 στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στη θέση «Περιβολάκια» με τη συμπλήρωση 74 χρόνων από την εκτέλεση των συμπατριωτών μας από τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής.

 

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Στον τόπο της θυσίας «Περιβολάκια»

Ώρα 09.55: Άφιξη προσκεκλημένων

Ώρα 10.00: Επιμνημόσυνη δέηση

Ώρα 10.15: Κατάθεση στεφάνων

Ώρα 10.20: Τήρηση εντός λεπτού σιγής στη μνήμη των ενδόξων νεκρών. Ανάκρουση του εθνικού ύμνου

Ώρα 10.25: Χαιρετισμός Δημάρχου

Ώρα 10.30: Ομιλία για το ιστορικό γεγονός από το Δημ. Σύμβουλο κ. Κολομτσά Ηλία

 

Ιστορικό θυσίας

Το πρωί της 29ης Μαΐου του 1943, ημέρα Πέμπτη, έφτασε η είδηση ότι έρχονται οι Ιταλοί από τη Λειβαδεια. Ο κόσμος στο άκουσμα αυτό θορυβήθηκε κι έτρεξε να κρυφτεί. Οι Ιταλοί αυτή τη φορά όμως δεν ήρθαν για μια απλή επίσκεψη ρουτίνας. Η βαθμιαία αύξηση της δύναμης των αντιστασιακών είχε ανησυχήσει τους συνεργάτες τους. Σε λίγο ένα ολόκληρη τάγμα κύκλωσε την Αταλάντη. Οι Ιταλοί έκαιγαν σπίτια και πυροβολούσαν στο ψαχνό όπου έβλεπαν ομάδες να φεύγουν.

Πρώτοι νεκροί οι Ταξιάρχης Αγραδάς και Νικόλαος Χυμευτός. Έπειτα συνέλαβαν άλλους οκτώ νέους της Αταλάντης. Οι πιο πολλοί ήταν οργανωμένοι στο ΕΑΜ ή στην ΕΠΟΝ. Αυτοί που συνελήφθησαν ήταν: ο Θεόδωρος Ζεκεντές, ο Σωτήρης Κατσαρός, ο Σπύρος Κοτσικόνας, ο Δημήτρης Χασιώτης, ο Βασίλης Λαπατσώρας, ο Γιώργος Μανωλάκης, ο Ηλίας Γιαννούκος και ο Θανάσης Τετριμέλης. Τους εκτέλεσαν στη θέση «Περιβολάκια». Ο τελευταίος επέζησε βαριά τραυματισμένος.

Προηγούμενο άρθρο Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Φθιώτιδας: Εκλογές στις 30 και 31 Μάη
Επόμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ