Με όλο το σεβασμό στο μόχθο και στην αγωνία των παραγωγών. Ο ελαιώνας μας έγινε μπαχτσές. Δε θα γράψω και δε θα αναφερθώ σε τίποτα που δεν είναι ήδη γνωστό, τουλάχιστον οι γεωπόνοι το έχουν πει και το έχουν φωνάξει αλλά στη Ελλάδα είναι όπως με τους γιατρούς αν δεν είσαι για θάνατο θες εσύ να πεις στο γιατρό τι έχεις και τι φάρμακο να πάρεις αλλιώς δεν είναι καλός ο γιατρός.
Η ελιά αγαπητοί μου είναι άνυδρο δέντρο δηλαδή μπορεί να ζήσει και να ευδοκιμήσει με το νερό που θα της προσφέρει ο θεός. Από τη βροχή, το υπόλοιπο το βρίσκει από το τεράστιο ριζικό σύστημα που αναπτύσσει και βεβαίως όχι μόνο το νερό και όλα τα άλλα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να ζήσει και να δέσει καρπό. Αυτό το δείχνει η ιστορία της εδώ και 4.000 χρόνια. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που καρπίζει κάθε δύο χρόνια για να προλαβαίνει όλη αυτή τη διαδικασία. Κάποιοι που είχαν συμφέρον άμεσο έφτασαν τους παραγωγούς να ποτίζουν και να σκέφτονται μόνο να ποτίζουν τα δέντρα. Αποτέλεσμα τα δέντρα πια είναι χωρίς ριζικό σύστημα γιατί δεν υπάρχει ανάγκη να το αναπτύξουν ζητάνε συνέχεια νερό και λιπάσματα αφού από τη ρίζα δεν μπορούν να τραφούν και συνεχώς εμφανίζονται καινούργιες αρρώστιες στα φύλλα στο δέντρο το ίδιο, άρα ψεκασμοί πάνω στο δέντρο ψεκασμοί στα χορτάρια που φουντώνουν γύρω από αυτό λόγω ποτίσματος με συνέπεια σε λίγο από τα δηλητήρια ούτε μέλισσες και άλλα έντομα να έχουμε για την επικονίαση.
Το παραμύθι ποτίζω για να πάρω παραγωγή είναι λάθος έχουν όλοι παραγωγή και η τιμή είναι μικρή, ενώ εάν βάλεις πότισμα, λίπασμα, ψέκασμα, εργατικά και εάν σου τύχει και η <<εκστρατεία>> να αποθηκεύσεις μια χρονιά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Ξέροντας και παρακολουθώντας μελέτες Αμερικάνων και Ρώσων οι οποίοι βλέπουν τον υδροφόρο ορίζοντα από δορυφόρο και αναλύουν και το φαινόμενο του θερμοκηπίου που λέει ότι ανεβαίνει η θάλασσα λόγω του λιωσίματος των πάγων από την ατμοσφαιρική μόλυνση που ανεβάζει την θερμοκρασία στο πλανήτη, πολύ σύντομα το νερό δεν θα επαρκεί φοβάμαι ακόμα και για την ύδρευση σε περιοχές που σήμερα δεν το διανοούνται οι κάτοικοι. Παρακαλώ λοιπόν όσο έχουμε ακόμα καιρό να αναθεωρήσουμε τις καλλιεργητικές μας συνήθειες και σιγά σιγά και σε βάθος μιας πενταετίας να προνοήσουμε τα δέντρα μας με λιγότερα νερά να γίνουν ΕΛΙΕΣ και όχι ντοματιές. Η αντιστοιχία κόστους – κέρδους ακόμα και με αυτό το μύθο και την εκμετάλλευση προς τον αγρότη με τα πράσινα θα αλλάξει άρδην θα σώσουμε τον ελαιώνα γιατί μετά από πέντε- έξι χρόνια αν δεν αλλάξουμε θα φτάσουμε σε δραματικό σημείο σχετικά με την καλλιέργεια.
Επίσης επισημαίνω την ανάγκη εναλλακτικών καλλιεργειών οι οποίες αν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε κάποιες υποδομές που δυστυχώς δεν έγιναν τότε που έπρεπε αλλά ποτέ δεν είναι αργά, δηλαδή φράγματα μικρά ανασχέσεως, τότε μπορούμε να μιλάμε για μια αύξηση του αγροτικού εισοδήματος στην ευρύτερη περιοχή με μια ειδοποιό διαφορά με ελάχιστο κεφάλαιο εκκίνησης και κατόπιν μικρά καλλιεργητικά.
Πρόεδρος Προσωρινής Διοικούσας Παράκτιον
Δήμαρχος Στυλίδας – Απόστολος Γκλέτσος
*Υ.Γ. Θα διοργανωθούν ημερίδες συζήτησης με ειδικούς επιστήμονες στη Στυλίδα και όπου αλλού χρειαστεί για το παραπάνω θέμα.