Ειδήσεις

Ενότητας και Δημιουργία Δ. Μακρακώμης: «Κρύψου και χούγιαζε»


Δυστυχώς για την Δημοτική Αρχή του Δήμου μας στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου την 16/05/2018 & 17/05/2018 καταδείχτηκε με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι η παράταξη της πλειοψηφίας και ιδιαίτερα ο Δήμαρχος κ.  Παπαευθυμίου Θύμιος έχει απολέσει την πλειοψηφία και κατά συνέπεια την δημοκρατική νομιμοποίηση, του Δ. Σ. και ουσιαστικά είναι σε αδυναμία να διοικήσει τον Δήμο.

Το γεγονός αυτό τεκμαίρεται από την αδυναμία να συνέλθει και να συνεδρίαση το Δ. Σ.   αν δεν είναι παρών οι Σύμβουλοι της μειοψηφίας και οι ανεξάρτητοι Σύμβουλοι. Συγκεκριμένα στην συνεδρίαση του Δ.Σ. την 16/05/2018 η απαρτία προκειμένου να συνεδριάσει το Συμβούλιο επιτεύχθηκε λόγω της παρουσίας της αντιπολίτευσης και των ανεξάρτητων Συμβούλων με αποτέλεσμα να υπερψηφισθούν όσα θέματα ψήφισε η αντιπολίτευση και πολλά θέματα που δεν θα περνούσαν να τα αναβάλουν οι εισηγητές ή να μην περάσουν επειδή δεν ψηφίσθηκαν από την αντιπολίτευση.  Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι ο κ. Δήμαρχος ζήτησε την αναβολή της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού.

Μεταξύ των θεμάτων που υπερψηφισθήκαν ήταν και δύο αποδοχές χρηματοδότησης από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» για «επισκευή και συντήρηση σχολικών κτηρίων & αύλειων χώρων» και για  «προμήθεια – τοποθέτηση εξοπλισμού για αναβάθμιση παιδικών χαρών.»

Η εισήγηση για την αποδοχή χρηματοδότησης από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» για την προμήθεια μηχανημάτων έργου ύψους 230.000 Ευρώ, που κατά το Δελτίο Τύπου του Δήμου ήταν μάλλον το πιο σοβαρό, δυστυχώς δεν ήταν έγκαιρα έτοιμη από τον εισηγητή κ.  Συρράφο, δεν είχε διανεμηθεί στα μέλη αλλά ούτε και λίγες ώρες πριν το συμβούλιο ήταν διαθέσιμη στη γραμματεία. Αποτέλεσμα αυτής της «παράληψης-καθυστέρησης-αδυναμίας» ήταν να τεθεί στον Πρόεδρο του Δ. Σ., το θέμα της πιθανότητας να ακυρωθεί η όποια απόφαση και θα έπρεπε να αποφασίσει αν αναλαμβάνει την ευθύνη να συζητηθεί το θέμα. Ο κ. Πρόεδρος αποφάσισε να μην εισαχθεί το θέμα προς συζήτηση λόγω έλλειψης εισήγησης από τον εισηγητή. Κατά συνέπεια η μη συζήτηση του θέματος είναι ευθύνη αποκλειστικά και μόνο του εισηγητή και δεν υπάρχει καμία   «κακή ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ». Ας  προχωρούσε ο πρόεδρος στην συζήτηση των τριών προτάσεων που καθυστερημένα διαμόρφωσε ο εισηγητής και εκεί θα καταδεικνύονταν οι προθέσεις της αντιπολίτευσης και του καθένα μας χωριστά σχετικά με την ψήφιση αυτού του έργου του,πραγματικά σημαντικού, για το Δήμο μας. Εξάλλου η αντιπολίτευση είχε υπερψηφίσει τα άλλα δύο έργα από το ίδιο πρόγραμμα

Μετά το συμβούλιο ο σύμβουλος κ. Μπογιατζής Ιωάννης, παρουσία μας περί ώρα 00:30 της 17/05/2018 επικοινώνησε με τον κ. Πρόεδρο του Δ.Σ, προκειμένου να ενημερωθούμε σχετικά αν θα γίνει συμβούλιο το πρωί, καθόσον έπρεπε να μεταβούμε στις εργασίες μας. Ο κ. Πρόεδρος μας ενημέρωσε ότι δεν έχει αποφασισθεί κάτι τέτοιο.

Μετά από τα παραπάνω ενημερωθήκαμε περί ώρα 09:00 περίπου για έκτακτη συνεδρίαση  και η παράταξή μας συμμετείχε στην συνεδρίαση με τον επικεφαλής αυτής κ. Σκούρα Ματθαίο  καθόσον ο κ. Διαμαντής Νικόλαος είχε ήδη μεταβεί στην Αθήνα, επειδή ο κ. Πρόεδρος δεν ήταν σε θέση έγκαιρα να τον ενημερώσει για το αν θα γίνει Συμβούλιο  και ήταν αδύνατο να συμμετάσχει. Επιπλέον αποφασίσαμε από κοινού να υπερψηφίσουμε το θέμα και να εισηγηθούμε να αλλάξει η εισήγηση κατά το μέρος που αφορά την προμήθεια μεταχειρισμένων μηχανημάτων και να αντικατασταθεί με καινούργια. Πρόταση που έγινε αποδεκτή   και το θέμα υπερψηφίστηκε.

Επισημαίνουμε, ότι η αδυναμία του προεδρείου να αποφασίσει έγκαιρα για την σύγκληση του συμβουλίου και να ενημερώσει τα μέλη δεν μπορεί να «φορτώνεται» στην αντιπολίτευση, γιατί αν δεν μετείχε η παράταξή μας δεν θα γίνονταν το συμβούλιο λόγω έλλειψης απαρτίας, καθόσον ο κ. Δήμαρχος έχει χάσει την πλειοψηφία και η χρηματοδότηση των 230.000 ευρώ για την προμήθεια  θα χάνονταν.

Η αδυναμία διοίκησης δεν μπορεί να καταλογίζεται σε άλλους παρά μόνο σε αυτούς που έχουν την ευθύνη, το καθήκον  και την υποχρέωση να ασκήσουν αυτή.

Η λαϊκή σοφία παρόμοιες καταστάσεις τις έχει συμπυκνώσει στην παροιμία

«ΚΡΥΨΟΥ ΚΑΙ ΧΟΥΓΙΑΖΕ»

Είναι ενδεικτικό της αντίληψης του Δήμαρχου και της εναπομείνασας «πλειοψηφίας» για τα προβλήματα των δημοτών το γεγονός ότι η απόφαση για την μείωση των τελών ύδρευσης, στο αντίστοιχο θέμα που είχε έρθει για  συζήτηση μετά από αίτημα 11 Δημοτικών Συμβούλων της αντιπολίτευσης, υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, πραγματική, μόνο από του Δημοτικούς Συμβούλους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και από τους ανεξάρτητους Δημοτικούς Συμβούλους. Ακολουθεί σχετική ενημέρωση

Στη  συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου Μακρακώμης, την 16/05/2018  η αντιπολίτευση υπέβαλε αίτημα και με πλειοψηφία πέτυχε απόφαση για μειώσεις τιμών στα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης, που είχαν επιβληθεί με απόφαση του ΔΣ στις 2/04/2015.

Η απόφαση μείωσης των τιμών στην ύδρευση και στην αποχέτευση επιτεύχθηκε με ψήφους 12 υπέρ, 10 κατά και ένας παρών.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που ψήφισαν κατά της μείωσης των τιμών είναι οι παρακάτω :

Θεοδοσόπουλος Λάμπρος
Γιαννακόπουλος Γεώργιος
Λιασκώνης Κωνσταντίνος
Μπότσης Βασίλειος
Κυριαζής Γεώργιος
Κυρίτσης Γεώργιος

Μπήτος Κωνσταντίνος
Μαγουλάς Αθανάσιος
Μέρρας Κωνσταντίνος
Καραγκούνης Αθανάσιος
Συρράφος Ξενοφών (παρών που λογίζεται αρνητική ψήφος, υπόψη ο κύριος Συρράφος συμμετείχε στην από 10 /04/ 2015, Ειδική Διοικητική Προσφηγή κατά των αυξήσεων).

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που ψήφισαν υπέρ των μειώσεων είναι οι ακόλουθοι :

Γόνης Γεώργιος

Διαμαντής Νικόλαος

Κατσίκας Ιωάννης

Κοντογεώργος Παναγιώτης

Μάνθος Ιωάννης

Μίχου Μαρία

Μπογιατζής Ιωάννης

Παπασάρας Ανδρέας

Σκούρας Ματθαίος

Τζιβελέκας Νικόλαος

Τσιούνης  Ηρακλής – Γεώργιος

Κυργιόπουλος Διονύσιος

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κύριος Πάσουλας Χρήστος πού συμμετείχε στην Ειδική Διοικητική Προσφυγή απουσίαζε από την συνεδρίαση του ΔΣ.

 

Για την ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Ματθαίος Γρ. Σκούρας

Προηγούμενο άρθρο Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Λαμιέων
Επόμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμιέων