Ειδήσεις

Επιμνημόσυνη δέηση και τρισάγιο στη μνήμη της γενοκτονίας των Ποντίων


Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε την Κυριακή 21 Μαΐου ε.ε. στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ημέρα κατά την οποία σε κλίμα συγκίνησης εορτάσθηκε επίσημα η μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε επιμνημόσυνος δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής πάντων των εν την Γενοκτονία του Πόντου αναιρεθέντων πάτερων και αδελφών ημών, στην οποία παρέστησαν , οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Βέττας ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως και κ. Χρήστος Σταΐκούρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Διοικητής του ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Βασίλειος Μπέλλος, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών  Στερεάς Ελλάδος Αρχιπύραρχος Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, εκπρόσωποι της Αστυνομίας και άλλων φορέων, η τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ελένη Μακρή, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Φθιώτιδος κ. Συμέλα Τουμανίδου – Πατσινακίδου, η Πρόεδρος της Ενώσεως Μικρασιατών Λαμίας κ. Ελένη Κούντζου, πλήθος ευσεβών πιστών και ιδιαιτέρως Ποντίων, οι οποίοι προσήλθαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στους μακαριστούς προγόνους τους.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε εμφανώς  συγκινημένη  η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής κα Μιρέλλα Μαυροδοντίδου-Παπανικολάκου.

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα μεταλαμπάδευσης της πραγματικής ιστορίας στα παιδιά της Ελλάδος και χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Η Ιστορική μνήμη πρέπει να μεταλαμπαδεύετε από γενιά σε γενιά. Δικαιούται μια ξεχωριστή θέση η γενοκτονία των Ποντίων στις σελίδες του βιβλίου της Ιστορίας. Η αλήθεια δεν πρέπει να αποκρύπτετε. Όποιος ξεχνά το παρελθόν είναι αναγκασμένος να το ξαναζήσει».

Κλείνοντας την ιδιαίτερα συγκινητική της ομιλία η κα Μαυροδοντίδου ανέφερε κάποιες λέξεις παρμένες από εκθέσεις μαθητών για τον Πόντο.

«Πόντος είναι : Ιερό χώμα, χαρά, λύπη, πόνος. Είναι όμως και περήφανη κοιτίδα της Ιστορίας του Ελληνισμού.

Από τη μιά είναι συγκίνηση, ρίγος, δέος, από την άλλη είναι θλίψη, αγανάκτηση οργή. Όπως κι’ αν το κοιτάξεις, απ’ όπου κι’ αν το κοιτάξεις, Πόντος είναι Πατρίδα»!

Ακολούθησε κατά την οικεία τάξη πομπή προς τον Ανδριάντα του Αθανασίου Διάκου στην ομώνυμη πλατεία την Πόλεως όπου τελέσθηκε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους.

 

\

 

Φωτό Δημήτριος Ανάγνου

Προηγούμενο άρθρο Δήλωση Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φθιώτιδας για την Άνοδο της ομάδας της Λαμίας στην Superleague
Επόμενο άρθρο Έκλεψαν μηχανήματα και από το Νοσοκομείο Λαμίας