Το Επιμελητήριο Φθιώτιδας μαζί με τα Επιμελητήρια της Ελλάδος και την Κεντρική Ένωση (ΚΕΕ) απέστειλαν επιστολή στον Πρωθυπουργό σχετικά με το πόρισμα των ορκωτών λογιστών και την παρέμβαση του Εισαγγελέα στην ΑΕΠΙ ΑΕ.
Στην επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις σχετικά με τη λειτουργία της ΑΕΠΙ ΑΕ, θεωρούσαμε ότι η Υπουργός Πολιτισμού θα ήταν σε θέση να κόψει τον ομφάλιο λώρο των ελάχιστων επιτήδειων συνεργατών της ΑΕΠΙ που καθυστερούσαν την ψήφιση του αρχικού νόμου Μπαλτά που κατατέθηκε στις 3/7/2016 στη Βουλή και ανακλήθηκε περιέργως σε λίγες ώρες, αλλά οι ίδιοι ελάχιστοι επιτήδειοι είναι αυτοί που άλλαξαν δύο φορές το νόμο Μπαλτά, ευνοώντας σκανδαλωδώς την ΑΕΠΙ και τη συγκεκριμένη οικογένεια.
Ο αρχικός νόμος Μπαλτά αν ψηφιζόταν το καλοκαίρι του 2016, οπότε και κατατέθηκε στη Βουλή, θα έδινε τη δυνατότητα να συνεργασθούν για πρώτη φορά, χρήστες και δικαιούχοι, μέσω των νόμιμων ΟΣΔ με τη συλλογική υποχρεωτική διαπραγμάτευση, αξιοποιώντας τις προτάσεις του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας και όλων των Επιμελητηρίων της χώρας που έγιναν αποδεκτές από το σύνολο των δημιουργών.
Καθώς θα ψηφιζόταν ο Κρατικός Επίτροπος που προέβλεπε ο νόμος Μπαλτά με αρμοδιότητες διορισμού νέας Διοίκησης, διαπραγμάτευσης, εξυγίανσης μιας εταιρίας και σε περίπτωση που δεν θα ήταν βιώσιμη η εταιρία θα προχωρούσε σε κλείσιμο, δίνοντας δυνατότητες να δημιουργηθούν από τα μέλη νέοι ΟΣΔ ή να συγχωνευθούν σε ΟΣΔ που λειτουργούν, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες.
Αντ΄αυτού μετά από 10 μήνες καθυστέρηση και παλινωδίες φθάσαμε στις συγκλονιστικές αποκαλύψεις του τεράστιου σκανδάλου της ΑΕΠΙ και ξαφνικά αντί να εισαχθεί και να ψηφισθεί άμεσα ο νόμος Μπαλτά, έστω και καθυστερημένα, λύνοντας το γόρδιο δεσμό, ψηφίστηκε μια τροπολογία στο Ν. 2121/93, ο «εισπρακτικός» επίτροπος λες και το πρόβλημα της ΑΕΠΙ είναι μόνο οι εισπράξεις των δικαιωμάτων και τίποτε άλλο.
Η ΑΕΠΙ δεν έχει χρήματα στα ταμεία της όχι μόνο γιατί δεν πληρώνουν οι χρήστες, αλλά γιατί εξαφανίσθηκαν τα ίδια κεφάλαια από τη διαχείριση της διοίκησης (οικογένεια) σύμφωνα με το πόρισμα των ορκωτών λογιστών. Κανείς λόγος για εξυγίανση της ΑΕΠΙ…
Έχει κλονισθεί τα μέγιστα η εμπιστοσύνη των χρηστών – μελών. Είναι αδύνατο να πείσουμε έστω και έναν χρήστη, εάν δεν νομοθετηθεί η διάταξη που προβλέπει ο νόμος Μπαλτά προκειμένου να υπάρξει δίκαιο, ωφέλιμο και αποδεκτό και από τις δύο μεριές αμοιβολόγιο, αλλά και χωρίς να γνωρίζουν οι χρήστες που καταλήγουν τα χρήματά τους.
Η τροπολογία που ψηφίσθηκε και προβλέπει τον «εισπρακτικό» επίτροπο το μόνο που μπορεί να πετύχει είναι να εγκλωβίσει ως «ομήρους» δικαιούχους και συμβαλλόμενους με την ΑΕΠΙ, να μην εξυγιάνει την εταιρία, να γεμίσει τα πινάκια των δικαστηρίων με χιλιάδες υποθέσεις των χρηστών, να δώσει τη δυνατότητα στη Διοίκηση να «κουκουλώσει» ότι μπορεί προς το συμφέρον της για να μπορέσει να πέσει στα «μαλακά» στα δικαστήρια που θα ακολουθήσουν.
Επίσης, θα πτωχεύσει και θα κλείσει η ΑΕΠΙ αφήνοντας εκτεθειμένη τη χώρα μας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, διασύροντας ως απατεώνες στα δικαστήρια χιλιάδες χρήστες και αφήνοντας στην τύχη τους χιλιάδες δημιουργούς να ζουν ως πένητες.
Καλούμε άμεσα την Υπουργό Πολιτισμού να επαναφέρει προς ψήφιση τον αρχικό νόμο Μπαλτά ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ δικαιούχων και χρηστών.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Πάγια θέση του Επιμελητηρίου μας, της ΚΕΕ και όλων των Επιμελητηρίων της χώρας είναι να συμβάλλει και να στηρίξει τον πολιτισμό της πατρίδας μας με ανταποδοτικά οφέλη. Τα Επιμελητήρια δεσμεύονται εφόσον ψηφιστεί ο αρχικός νόμος Μπαλτά, να συνδράμουν με κάθε τρόπο προς όφελος και των δύο πλευρών, προκειμένου να δώσουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους που παράγουν πολιτισμό στην πατρίδα μας να ζουν με αξιοπρέπεια και να ηρεμήσει ο ταραγμένος, εδώ και πολλά χρόνια, χώρος των πνευματικών δικαιωμάτων, προς όφελος του πολιτισμού της χώρας μας.»