Ειδήσεις

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας: Στις 20 Ιούλη να ακουστεί παντού: Φτάνει πια! Δεν πάει άλλο!


Στην Ελλάδα της πρωτόγνωρης τουριστικής ανάπτυξης που βασίζεται στην απλόχερη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων και στην καθημερινή αφαίρεση εργατικών δικαιωμάτων και εισοδήματος από τις κυβερνήσεις τους, με έσοδα που ξεπερνάνε κάθε χρόνο τα 15 δισ. ευρώ που βγαίνουν από την εργασία μας, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων που παράγουμε αυτόν τον πλούτο δεν μπορεί να επιβιώσει. Στην Ελλάδα των 30 εκατομμυρίων τουριστών, των 10.000 και άνω ξενοδοχείων, των δεκάδων χιλιάδων επισιτιστικών καταστημάτων, ελάχιστοι εργαζόμενοι, ελάχιστες οικογένειες μπορούν να κάνουν διακοπές και αναψυχή.

Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, ενισχύοντας την απόφαση των ταξικών συνδικαλιστικών οργανώσεων  για απεργία την Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017 στον κλάδο του τουρισμό, συνεδρίασε και αποφάσισε να αναλάβει την ευθύνη ενημέρωσης των εργαζομένων. Είναι γνωστό ότι τα σωματεία του κλάδου στο νομό είναι αδρανοποιημένα και δεν έχουν αγωνιστικό προσανατολισμό. Η μόνη δραστηριότητα τους είναι η εκλογή αντιπροσώπων για να μπορεί ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός να ελέγχει τους συσχετισμούς στο εργατικό κίνημα.

Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας απευθύνει κάλεσμα στους μάγειρες, σερβιτόρους, καμαριέρες, υπάλληλους υποδοχής, λαντζιέρηδες, μπουφετζήδες, ζαχαροπλάστες, διανομείς να ενώσουμε τη φωνή μας για να ακουστεί παντού: Φτάνει πια! Δεν πάει άλλο! Δεν αντέχουμε! Η πλειοψηφία των εργαζομένων στον κλάδο είναι χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, απασχολούνται πολλές ώρες με μισή ή και καθόλου ασφάλιση, κακοπληρωμένοι εάν όχι απλήρωτοι, πολλοί απ’ αυτούς με εποχική μόνο εργασία. Το παραμύθι της κυβέρνησης και των εργοδοτών, ότι ωφελούμαστε από την ανάπτυξή τους, από την κερδοφορία τους, να μην περνά σε όσους ζούνε στο πετσί τους τη βαρβαρότητα που την επέβαλαν κυβερνήσεις, θεσμοί, ΕΕ, ΔΝΤ.

Να μην περνά το ξεδιάντροπο ψέμα τους ότι έχουμε δουλειά, ότι καλοπληρωνόμαστε, ότι εργαζόμαστε σε ανθρώπινες συνθήκες και με ασφάλεια (πολλά είναι τα εργατικά ατυχήματα στον κλάδο σε ώρα εργασίας). Στο νομό έχουμε Ξενοδοχεία, αλυσίδες εστίασης, που αλλάζουν σαν τα πουκάμισα το προσωπικό. Οι εργαζόμενοι σ’ αυτούς τους χώρους γνωρίζουν καλά την πίεση των εργοδοτών, την ανασφάλεια και το φόβο, τα ατυχήματα στους χώρους εργασίας, το θάνατο στο δρόμο κυνηγώντας το μεροκάματο, τα προβλήματα υγείας από την εντατικοποίηση της εργασίας.

Το γνωρίζουν καλά και οι δεκάδες νέοι που κάνουν πρακτική από ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ, ΙΕΚ, ΚΕΚ που ξεκινάνε με όνειρα και καταλήγουν να δουλεύουν με ψίχουλα.

Δίνουμε τη μάχη για ν’ αποκαλύψουμε τη μεγάλη κλοπή και τη βαθιά εκμετάλλευση από την εργοδοσία. Να απαντήσουμε στην ανάπτυξη τους, που περνά πάνω απ’ τη ζωή μας για τα κέρδη τους, διεκδικώντας τη δική μας ανάπτυξη, που θα στοχεύει στην αξιοπρεπή ζωή μας, με δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους, για όλες τις οικογένειες, για όλο το λαό. Για να γίνουν οι διακοπές, ο πολιτισμός, η αναψυχή δικαίωμα όλων και όχι πανάκριβο εμπόρευμα για την πλειοψηφία του λαού.

Να απαιτήσουμε, να διεκδικήσουμε αξιοπρεπή ζωή, αξιοπρεπή εργασία, ικανοποιητικό εισόδημα. Να επιβάλουμε μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους όλο το διάστημα της ανεργίας. Να επιβάλουμε την κατάργηση όλου του αντεργατικού νομικού πλαισίου, για εργασία με δικαιώματα. Να επιβάλουμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Με το Εργατικό Κέντρο Λαμίας μπροστά, δίνουμε την μάχη για την καλύτερη και μεγαλύτερη οργάνωση των εργαζομένων του κλάδου, που η πλειοψηφία τους είναι νέοι, ανοίγουμε αγωνιστικό δρόμο για να ικανοποιήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Ίση αμοιβή, για ίση εργασία. Καμιά διάκριση με βάση το φύλο, τη φυλή, την ηλικία, την εθνικότητα.

ü      Υποχρεωτικότητα, επέκταση σε όλη τη χώρα των ΣΣΕ και ισχύ της ευνοϊκότερης σύμβασης.

ü      7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο με μισθούς που να ανταποκρίνονται στο σημερινό επίπεδο διαβίωσης με βάση τις δυνατότητες από την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

ü      Επαναφορά των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και ένταξη και άλλων ειδικοτήτων,

ü      Επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία και του τρόπου υπολογισμού όπως ήταν πριν από την κρίση. Επέκτασή του σε όλο τον κλάδο του Τουρισμού – Επισιτισμού.

ü      Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές δουλειάς, τα δουλεμπορικά, η ενοικιαζόμενη εργασία.

ü      Η πρακτική των σπουδαστών των σχολών του κλάδου να αμείβεται σύμφωνα με τη ΣΣΕ και να είναι εργασία 6ωρη, 5ήμερη 30ωρη.

ü      Να γίνουν αυστηρότερα τα μέτρα για την απλήρωτη και ανασφάλιστη δουλειά.

ü      Επίδομα ανεργίας για τους εποχικούς 600 ευρώ το μήνα μέχρι να επαναπροσληφθούν.

ü      Ο χρόνιος ανεργίας να προσμετράται ως κανονικός χρόνος για τη συνταξιοδότηση.

ü      Φτηνές και ποιοτικές διακοπές και αναψυχή για όλους τους εργαζόμενους, για όλο το λαό.

ü      Μέτρα που να διασφαλίζουν την πρόληψη, την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς.

 

 Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Προηγούμενο άρθρο Βραδιές θερινού σινεμά και για παιδιά
Επόμενο άρθρο Δωρεά αναπηρικού αμαξιδίου σε άτομο με ανάγκη